Στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας χιλιάδες νέοι, αδιαφορώντας για την προεκλογική εκστρατεία ενόψει προεδρικών εκλογών, συνεχίζουν να διαδηλώνουν εδώ και δύο εβδομάδες ενάντια στην αστυνομική βία. Αφορμή ο βιασμός με γκλομπ ενός 22χρονου από αστυνομικούς. Που θα πέρναγε βέβαια στα ψιλά, όπως συμβαίνει με εκατοντάδες παρόμοια επεισόδια, αν οι φρουροί της τάξης δεν είχαν την ατυχία να καταγραφούν σε βίντεο την ώρα του εγκλήματος… Χτες μια σειρά λύκεια του Παρισιού ήταν υπό κατάληψη και δεκάδες νέοι συνελήφθησαν στη διάρκεια διαδήλωσης που χτυπήθηκε με δακρυγόνα από τα γαλλικά ΜΑΤ.

Σχεδόν ταυτόχρονα στη Σουηδία, ένα προάστιο της Στοκχόλμης  γνώριζε μια δεύτερη νύχτα συγκρούσεων με την αστυνομία μετά τα αρχικά επεισόδια προχθές, όταν νεαροί αποδοκίμασαν αστυνομικούς την ώρα που συλλάμβαναν συνομήλικό τους. Ένας από τους αστυνομικούς έβγαλε περίστροφο και πυροβόλησε αλλά, σύμφωνα με τους ανωτέρους του, «μάλλον κανείς δεν τραυματίστηκε»… Οι νέοι αυτού του φτωχού προαστίου, λίγα χιλιόμετρα μόλις από το πλούσιο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, έχουν επανειλημμένα εξεγερθεί τα τελευταία χρόνια ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα.

Τέλος, την ίδια μέρα ξέσπασαν επεισόδια στο Αναχάιμ του Λος Άντζελες – αυτή τη φορά με υπαίτιο έναν εκτός υπηρεσίας αστυνομικό που πυροβόλησε εναντίον μαθητών οι οποίοι πάτησαν στο χορτάρι μπροστά στο σπίτι του. Κι αυτός είχε την ατυχία να καταγραφεί σε κάμερα την ώρα που χρησιμοποιούσε το υπηρεσιακό όπλο του, αλλά παραμένει ελεύθερος ενόσω διεξάγεται ΕΔΕ. Αντίθετα, δύο από τους μαθητές συνελήφθησαν επιτόπου επειδή «επιτέθηκαν λεκτικά» στους αστυνομικούς που έσπευσαν, και άλλοι 24 νέοι στη διάρκεια επεισοδιακής διαδήλωσης που ακολούθησε με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων της γειτονιάς που φώναζαν το σύνθημα «Μην πυροβολείτε!».

Τρεις τυχαίες και άσχετες μεταξύ τους συμπτώσεις; Όχι και τόσο. Καθώς η παραδοσιακή αστική δημοκρατία δύει οριστικά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε θεωρούμενες προοδευτικές χώρες όπως η Σουηδία και η Γαλλία, οι δυνάμεις καταστολής νιώθουν να λύνονται τα χέρια τους και από τα τελευταία δεσμά «οπισθοδρομικών» συνταγματικών εγγυήσεων, και βιαιοπραγούν ατιμώρητα – ιδίως εναντίον των πιο περιθωριοποιημένων. Κι όταν οι τελευταίοι αντιδρούν, σύσσωμη η πολιτική τάξη εξανίσταται με την «παράλογη βία του περιθωρίου». Το πρόβλημά τους είναι ότι, με τις πολιτικές τους, κοντεύουν να μετατρέψουν το περιθώριο σε κοινωνική πλειοψηφία!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!