Ναι, υπάρχει ελπίδα

 

Σήμερα στην τάξη μιας αγαπημένης μου μαθήτριας. Αντιγράφω από τον τοίχο της φίλης μαμάς της: «Ομαδική αποχή στην τάξη της κόρης μου στην Α΄Λυκείου, όταν ο θεολόγος άρχισε ένα παραληρηματικό λογύδριο ενάντια στους ομοφυλόφιλους τους οποίους συνέκρινε με τους βιαστές! Αυτή είναι η θρησκεία μας, είπε, κι αν σας αρέσει. Ε, δε μας αρέσει, είπαν κι αυτά κι έφυγαν από την τάξη. Μεγαλώνει ωραία γενιά, να το ξέρετε!»

Konstantina Palli

 

«Η πλουσιότερη κάτω από τη γη
και η φτωχότερη κάτω από τον ήλιο»…
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» στα ορυχεία της Αλβανίας πραγματοποίησε η αριστερή συλλογικότητα Organizata Politike*, απ’ όπου και οι φωτογραφίες. Στη σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Η κατάσταση των εργαζομένων στα ορυχεία της Μπουλκίζα, του Κράστα και του Μαρτανέσιτ είναι δραματική. Εκτός από την απλήρωτη εργασία και τις πρωτόγονες συνθήκες, τους χαμηλούς μισθούς και την καταπάτηση δικαιωμάτων, είναι και οι θάνατοι κατά τη διάρκεια της εξόρυξης. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο 8 μεταλλωρύχοι τραυματίστηκαν και άλλοι 2 σκοτώθηκαν, ενώ πέρυσι τραυματίστηκαν 20 μεταλλωρύχοι και 5 έχασαν τη ζωή τους… Όσο αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στα ορυχεία, τόσο λιγότερο οι κρατικοί οργανισμοί ερευνούν ή παίρνουν μέτρα ασφαλείας. Η Εθνική Αρχή Ασφαλείας και Επειγόντων Περιστατικών στα Ορυχεία, όπως και η Επιθεώρηση Εργασίας, τα δικαστήρια, η αστυνομία, τα υπουργεία και η κυβέρνηση, όχι μόνο παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αλλά είναι ξεκάθαρα συνένοχοι στο έγκλημα… Αυτό το κράτος σκοτώνει τους πολίτες του με τη σιωπή και τις εκδουλεύσεις που παρέχει σε διαβόητους ολιγάρχες όπως ο Σαμίρ Μάνε, ή επιχειρηματίες της μαφίας που κρατούν όμηρους τους μεταλλωρύχους και ολόκληρη την πόλη της Μπουλκίζα. Προκειμένου να συσσωρεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πλούτο με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα, μετατρέπουν τα ορυχεία της Μπουλκίζα σε τάφους. Η Μπουλκίζα, η πλουσιότερη κάτω από τη γη και η φτωχότερη κάτω από τον ήλιο, αξίζει περισσότερη ζωή, ευημερία και σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων».
* Για την Organizata Politike και τους αγώνες των μεταλλωρύχων στην Αλβανία, βλ. τη συνέντευξη του Ρέντι Μούτσι στο φύλλο 540.

 

Κατά λάθος εξεπίτηδες

Επειδή ο ρόλος του «τυχαίου στην ιστορία» έχει να κάνει με άλλα πράγματα, ας έχουμε όλοι υπόψη μας ότι ο αποχαρακτηρισμός περιοχών NATURA από την ίδια την κυβέρνηση διαμέσου του υπουργού της Χατζηδάκη είναι η κύρια αιτία για να μπουν φωτιές στα Γεράνεια Όρη και να ανοίξει ο δρόμος για την εξόρυξη βωξίτη, για ανεμογεννήτριες και βεβαίως για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και νομιμοποίηση «κάποιων αυθαιρέτων»…

Αρης Κατράς

 

 

Οι φάλτσοι

 

Έβαλαν χειροπέδες στη Ρόδο σε γυναίκα μουσικό του δρόμου.

Συγχαρητήρια! Έτσι πατάσσεται το οργανωμένο έγκλημα.

Diamond Karagian

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!