Με αυτό το σύνθημα το κίνημα «Πορείες Αξιοπρέπειας», που δραστηριοποιείται σε όλο το ισπανικό κράτος, καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και να καταγγείλουν τη φτωχοποίηση της χώρας. Αυτό το Σάββατο 21 Μαρτίου δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων συγκλίνουν προς την Περιφέρεια της Μαδρίτης έχοντας ξεκινήσει από διαφορετικά σημεία της χώρας, για να «καταλάβουν» την πρωτεύουσα. Το κίνημα τονίζει ότι «η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση κοινωνικής έκτακτης ανάγκης» και άρα «οι αιτίες για την κινητοποίησή μας είναι πιο επίκαιρες από ποτέ».

Ο Χαβιέ Γκαρσία, εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των «Πορειών Αξιοπρέπειας», υποστηρίζει: «Η κυβέρνηση μας πουλάει αέρα κοπανιστό. Έχουμε το 30% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, 600 χιλιάδες οικογένειες να έχουν πεταχτεί έξω από τα σπίτια τους, 5 εκατομμύρια ανέργους, μισό εκατομμύριο νέους που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Συνεχίζονται οι περικοπές στην υγεία, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες, έχουμε 12 νεκρούς την ημέρα από ηπατίτιδα. Η κοινωνική κατάσταση που βιώνουμε είναι έγκλημα απέναντι στο λαό».

Γύρω στις 300 συλλογικότητες διαφόρων προελεύσεων, καθώς και πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, στηρίζουν την κινητοποίηση, που επιδιώκει να είναι η πρώτη από πολλές φέτος και θα κορυφωθεί με την προσπάθεια για γενική απεργία τον Οκτώβριο – δηλαδή λίγο πριν μπει και επίσημα η χώρα σε προεκλογική περίοδο, αφού η θητεία της δεξιάς κυβέρνησης του Ραχόι λήγει στις 20 Νοεμβρίου. «Ξέρουμε ότι ο δικομματισμός και η Τρόικα θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν περικοπές και πολιτικές εξαθλίωσης. Γι’ αυτό πρέπει να τους διώξουμε, και ο τρόπος είναι να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις, να βγούμε μαζικά στους δρόμους», συμπληρώνει ο Χαβιέ Γκαρσία.

Τον προηγούμενο χρόνο η οργάνωση διοργάνωσε τις πρώτες Πορείες Αξιοπρέπειας, που κατέληξαν το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 στη Μαδρίτη με περισσότερο από ένα εκατομμύριο κόσμου να διαδηλώνει ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης. Όπως και οι προηγούμενες, έτσι και οι προγραμματισμένες γι’ αυτό το Σάββατο απαιτούν τη μη πληρωμή του χρέους ώστε να μπορέσει το κράτος να εγγυηθεί τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά δικαιώματα. Μεταξύ άλλων αιτημάτων, αυτό που απαιτεί «ψωμί, στέγη και δουλειά για όλους» προστίθεται στην απόρριψη του «νόμου-φίμωτρο», ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από την ισπανική Βουλή και έχει ξεσηκώσει κατακραυγή, αφού ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία και περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!