Υπάρχουν πολλά θέματα και πολλοί τρόποι να συζητούν οι άνθρωποι σ’ αυτούς τους περίεργους καιρούς. Και για να χρησιμοποιήσουμε δυο λέξεις που δεν πρέπει να καταργηθούν, δεν είναι όλα εξίσου σημαντικά, δεν είναι όλοι το ίδιο χρήσιμοι. Σίγουρα, η δυνατότητα πρόσβασης σε άπειρες πηγές πληροφόρησης δε σημαίνει αυτόματα ότι οι αναζητήσεις αυξάνονται. Γιατί χρειάζεται και κάποιο ανάλογο, ευνοϊκό περιβάλλον γι’ αυτό. Μα ο τρόπος που ζούμε –με τις υποχρεώσεις και τις συμβάσεις του, με το περιρρέον κλίμα– δε βοηθά σε αυτό. Έπειτα, τι να πρωτοσυζητήσει κανείς. Τσουνάμι τα ερεθίσματα, δυσανάγνωστα και μπερδεμένα. Τόσο καταιγιστικά που δημιουργούν πολλών ειδών αντιδράσεις. Ή δε βγάζεις άκρη οπότε απλά δεν ασχολείσαι, ή λουφάζεις χωρίς πολύ κόπο σε μια άποψη που σου ταιριάζει, ή παρακολουθείς τις εξελίξεις και τα γεγονότα με συνεχώς όμως μειούμενη τη σκέψη περί αυτών. Υπάρχει βέβαια εδώ και ο ιστορικός ξερολισμός του λαού μας καθώς και οι ειδικοί περί παντός επιστητού του κινήματός μας. Στις μέρες μας ξεφυτρώνουν και τρεις ακόμα τάσεις-στάσεις. Μια σεμνή αλλά μάλλον αδιέξοδη στάση, αυτή της μονοκαλλιέργειας. Η σκέψη χάνεται στην απύθμενη λεπτομέρεια που περνιέται για εμβάθυνση, έχοντας καταργήσει διαφόρων ειδών «γιατί», τα ζητήματα «κλίμακας», τα «καίρια». Έπειτα, τα απαγορευμένα θέματα. Αυτά που ενώ θα έπρεπε να ερεθίζουν και να ακονίζουν μυαλά, θεωρούνται ταμπού και περιφράσσονται από υγειονομικές ζώνες. Και τρίτη τάση, μια μορφή κατίσχυσης του δημόσιου πάνω στο συλλογικό. Οι απόψεις μπορεί να εκφράζονται αρειμανίως δημόσια, δεν βρίσκουν όμως το χώρο να συνδιαλλαγούν, να τροποποιηθούν, να αποτελέσουν προϊόν και κτήμα όχι του καθενός και της καθεμιάς αλλά μιας κοινότητας ανθρώπων με ορισμένους πάνω-κάτω σκοπούς. (Κι άλλη λέξη που πρέπει να προφυλάξουμε…).

Με αυτές τις σκέψεις πραγματοποιήσαμε την καλοκαιρινή συνάντηση του Resistance Camping 2018 στον Πλατανιά Πηλίου, από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου. Και όσοι και όσες συμμετείχαμε είμαστε πραγματικά χαρούμενοι. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα διαφόρων ηλικιών και εμπειριών, για δέκα μέρες, ζήσαμε παρέα και καταφέραμε να προχωρήσουμε ένα μικρό βήμα. Πολλά πράγματα από το παρελθόν φαίνεται να έχουν χωνευτεί και ξεκαθαρίσει, οι αδράνειες μοιάζουν πιο εύκολο να υπερνικηθούν και ο νέος κύκλος στον όποιο βρίσκεται η χώρα μπορεί να μας βρει πιο ενεργούς και πιο ανήσυχους. Κυρίως επιμείναμε στην ανάγκη για μια γόνιμη πολιτικοποίηση πάνω σε όσα συμβαίνουν στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Δίχως αυτή, δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει καμιά συμβολή και καμιά αγωνιστικότητα.

Έγιναν λοιπόν έξι συζητήσεις με θεματολογία που θεωρούμε ότι καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από τα σημαντικά και καίρια ζητήματα της περιόδου. Για την κρίση της Ευρώπης και τη διάταξη των πολιτικών μπλοκ στην ήπειρο. Για την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμώντας το χαρακτήρα μιας πραγματικής απειλής αλλά και ανιχνεύοντας μια ορισμένη στάση. Για την ιστορία των Βαλκανίων, εν πολλοίς άγνωστη ή αγνοημένη. Για το Μακεδονικό και τις κυρίαρχες προεκτάσεις του, πέρα από την εύκολη –και πάνδημη– καταγγελία του εθνικισμού. Για τις έννοιες και τη συμπλοκή εθνικού και κοινωνικού στο σύγχρονο κόσμο, προσπαθώντας όχι μόνο να ξεπεράσουμε στερεότυπα αλλά και να αφουγκραστούμε τα σημερινά δεδομένα. Για τη μεταμοντέρνα συνθήκη και τις όψεις της κοινωνίας που δημιουργεί, ζήτημα καθοριστικό για όσους πιστεύουν ότι οι άνθρωποι γράφουν την ιστορία.

Πέρα από τις συζητήσεις όλοι όσοι πήραμε μέρος στο Resistance Camping 2018 συμμετείχαμε και οργανώσαμε και σε άλλες δραστηριότητες. Την επίσκεψη στο νησί Τρίκερι και στον τόπο εξορίας των αγωνιστριών γυναικών στα χρόνια του εμφυλίου, την περιπατητική εκδρομή στο χωριό Λαύκος, την εκδήλωση με παραμύθια για παιδιά από τον Δημήτρη Προύσαλη στο χωριό του Πλατανιά και την εκδήλωση ενημέρωσης από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου για το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Το κάμπινγκ έκλεισε με την συνέλευση-συζήτηση απολογισμού. Όλοι όσοι πήραν μέρος δήλωσαν την ικανοποίηση τους τόσο για τις συζητήσεις και τις υπόλοιπες δραστηριότητες όσο και για το πώς κύλησε η συλλογική ζωή τις μέρες αυτές. Επίσης έδωσαν ραντεβού την επόμενη χρονιά για μια ακόμα πιο πετυχημένη διοργάνωση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!