Το καλοκαίρι τελειώνει και αφήνει μια πικρή γεύση στους περισσότερους από εμάς. Μπορεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να γέμισαν λίγο οι μπαταρίες μας μπροστά στη χρονιά που έρχεται, αλλά τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν δίνουν στον καθένα από εμάς την αίσθηση ότι μάλλον από τύχη μπορεί να ζούμε. Υπερβολή; Μάλλον όχι.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ραφήνα και το Μάτι με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, οι πλημύρες και οι διακοπές ρεύματος στην Αττική και αλλού, τα κρούσματα θανάτων από τα κουνούπια-φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου κ.ά. σε κάνουν να νοιώθεις ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένος σε κάποια σοβαρή απειλή κατά της ζωής σου. Και αν συνυπολογίσουμε ότι τα μισά από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής όπου ζει και εργάζεται ο μισός πληθυσμός της χώρας, καταλαβαίνουμε όχι μόνο το βάθος της διάλυσης των κρατικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, αλλά και τους κινδύνους που απειλούν καθημερινά τις ζωές 5 εκατ. πολιτών. Και λέμε για το Λεκανοπέδιο, γιατί υποτίθεται ότι είναι και η πιο αναπτυγμένη περιοχή της χώρας. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει στην ευρύτερη επαρχία και περιφέρεια της χώρας.

Αν σε αυτά προστεθούν και η χρόνια προβληματική κατάσταση του συνόλου των κρατικών υπηρεσιών και δομών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια, την ωφέλεια και την υγεία των κατοίκων, τότε μπορούμε να εξάγουμε με βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι ο πολίτης στην Ελλάδα του 2018 είναι απροστάτευτος και ανυπεράσπιστος. Και αυτό το αίσθημα ανασφάλειας το κουβαλάει πλέον ο καθένας από εμάς και στην καθημερινότητα του.

Το ότι οι πολίτες αυτής της χώρας νιώθουν, και είναι, απροστάτευτοι μπροστά σε φυσικές και μη καταστροφές, απέναντι στην εγκληματικότητα ή σε οποιοδήποτε τυχαίο κακό συμβάν, είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της γενικευμένης διάλυσης που έχουν επιφέρει οι κυβερνητικές πολιτικές των πλεονασμάτων, των περικοπών κονδυλίων, της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Οι κυβερνητικές πολιτικές που μαζεύουν όσο κρατικό χρήμα μπορούν για να πληρώνουν έγκαιρα τις δόσεις που τελικά κοστίζουν εκατοντάδες ζωές συνανθρώπων μας κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση Τσίπρα γνώριζε τα προβλήματα της κοινωνίας πολύ πριν αναλάβει το 2015. Μετά από τρία και παραπάνω χρόνια, το μόνο που έχει κάνει είναι να τα μεγεθύνει σε υπερθετικό βαθμό και το μόνο που πλέον την νοιάζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφών και το πώς δεν θα της στοιχίσουν εκλογικά.

Οι πολίτες της χώρας μας νιώθουν, και είναι, ανυπεράσπιστοι μπροστά σε φυσικές και μη καταστροφές, απέναντι στην εγκληματικότητα ή σε οποιοδήποτε τυχαίο κακό συμβάν. Αυτό είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της γενικευμένης διάλυσης που έχουν επιφέρει οι κυβερνητικές πολιτικές των πλεονασμάτων, των περικοπών κονδυλίων, της εσωτερικής στάσης πληρωμών κ.ο.κ. Η κυβέρνηση Τσίπρα γνώριζε τα προβλήματα της κοινωνίας πολύ πριν αναλάβει το 2015. Μετά από τρία και παραπάνω χρόνια το μόνο που έχει κάνει είναι να τα μεγεθύνει σε υπερθετικό βαθμό και το μόνο που πλέον την νοιάζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφών και το πώς δεν θα της στοιχίσουν εκλογικά

Τοξικό το Μάτι

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ήταν το πρώτο μεγάλο γεγονός που κατέδειξε ότι οι πολίτες του Λεκανοπεδίου είναι απροστάτευτοι μπροστά στις φυσικές ή μη καταστροφές. Μάλιστα, πέντε εβδομάδες μετά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι άνθρωποι στο Μάτι ζουν σε μια τοξική περιοχή με την κυβέρνηση και το κράτος να μην κάνουν και πολλά για τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία όσων επέζησαν.

Σε δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, γεωλόγος Χρήστος Ζερεφός, τόνισε ότι το περιβάλλον στο Μάτι θα αρχίσει να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση από τον Νοέμβριο και μετά. Τότε υπολογίζει ότι οι φθινοπωρινές βροχές θα έχουν αποπλύνει την ευρύτερη περιοχή από τη σκόνη της αιθάλης και τις τοξικές ουσίες που εκλύθηκαν από την πυρκαγιά ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες εκείνης της χρονικής περιόδου θα έχουν επαναφέρει το μικροκλίμα και τα συστατικά του σε κανονικά επίπεδα. Ως τότε οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής θα πρέπει να τηρούν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και προστασίας τους. Χαρακτηριστικά είπε: «Είχαμε πει από τις πρώτες κιόλας ημέρες πως όποιος βρεθεί σ’ εκείνην την τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή θα πρέπει να φορά τουλάχιστον μάσκα. Αλλά, βέβαια οι άνθρωποι που έσπευδαν να διαπιστώσουν αν σώθηκε κάτι από το βιός τους, ή εκείνοι που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα εναπομείναντα από τους εισβολείς, που εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις, δεν συνειδητοποιούσαν τον κίνδυνο. Αιωρούμενα σωματίδια, αμίαντος, διοξίνες και πολλές άλλες ουσίες που απελευθερώνονται σε μία πυρκαγιά, που δεν καίει μόνο δάσος, αλλά και σπίτια και οχήματα κ.ά, είναι για τους ανθρώπους ιδιαιτέρως επιβλαβή στοιχεία».

Ιδιαίτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, διατρέχουν οι ευπαθείς και αδύναμοι οργανισμοί όπως τα παιδιά και τα άτομα τρίτης ηλικίας. Εξηγεί πως όσο κι αν από την κατάσβεση έχουν μεσολαβήσει βροχές, μεγάλη ποσότητα σκόνης που παρήχθη κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς έχει τρυπώσει σε «ασφαλή» σημεία και με τους δυνατούς ανέμους απελευθερώνεται και εισπνέεται.

Ότι υποστήριξε πριν από μερικές μέρες ο κ. Ζερεφός για την τοξικότητα της περιοχής στο Μάτι είχαν επίσης ειπωθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) αλλά και από μια σειρά επιστήμονες και γιατρούς από τις πρώτες μέρες μετά την φονική καταστροφή. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του ο ΙΣΑ έθεσε κρίσιμα ερωτήματα προς την κυβέρνηση που αφορούσαν την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Όπως, γιατί δεν λειτούργησε το Κέντρο Εκτίμησης Κινδύνου Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων του ΚΕΕΛΠΝΟ το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς και γιατί έχει σταματήσει η 24ωρη λειτουργία του από τις 12 Ιουλίου 2018. Έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ μετρήσεις στην περιοχή και έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι για τα αποτελέσματα; Γιατί το υπουργείο Υγείας έβγαλε οδηγίες με μεγάλη καθυστέρηση αφήνοντας τους κατοίκους εκτεθειμένους κατά τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα; Έγιναν δειγματοληψίες νερού μετά την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης; Μόνο από αυτά τα ερωτήματα που θέτει ο ΙΣΑ, αλλά και τις δηλώσεις του κ. Ζερεφού, καταλαβαίνουμε ότι οι κάτοικοί στο Μάτι συνεχίζουν να ζουν απροστάτευτοι.

Χωρίς ρεύμα η μισή Ελλάδα

Η γενικευμένη διάλυση των υποδομών της χώρας αποκαλύφθηκε και από τα δύο απανωτά μπλακ άουτ σε Αττική και Ύδρα αλλά και από τις εσπευσμένες κινήσεις της ΔΕΗ να ζητήσει ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη για την κάλυψη των εκτάκτων θερινών αναγκών σε Κρήτη, Ρόδο και Σαντορίνη. Όλα αυτά τα περιστατικά οφείλονται στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς ενέργειας και του δικτύου διανομής της. Προβλήματα που οφείλονται στην ιδιωτικοποίηση και τη διάσπαση του ομίλου της ΔΕΗ που οδηγεί τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ στη διάλυση με τραγικές συνέπειες για την κοινωνία. Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με την ανασυγκρότηση της ΔΕΗ κοιτάει πως θα ολοκληρωθεί το ξεπούλημα της με αποτελέσματα αυτά που βιώνουμε.

Πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας

Ο φόβος του καλοκαιριού δεν ήταν μόνο οι φωτιές αλλά και οι πλημμύρες. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα από κάποια από τις πολλές πλημμύρες που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας όπως η Αθήνα, η Πάτρα, η Λαμία, η Νάουσα, τα Τρίκαλα κ.ά. Η τραγωδία της Μάνδρας δεν φαίνεται να λειτούργησε σαν παράδειγμα προς αποφυγή για τους κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς ιθύνοντες, που περισσότερο φαίνεται ότι νοιάζονται για την προεκλογική τους εκστρατεία παρά για τα προβλήματα των πολιτών και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την διάλυση των υπηρεσιών τους.

Συντριβή εκπαιδευτικού αεροπλάνου

Προβληματίζει έντονα η κατάσταση του εκπαιδευτικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού μέσα στο ίδιο έτος έχουμε δεύτερη συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους που μάλιστα στοίχισε τη ζωή στον επισμηναγό Νικόλαο Βασιλείου. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, τα Τ-2, αγοράστηκαν το 1976 και συνεχίζουν από τότε τη θητεία τους ανελλιπώς. Βλέπουμε ότι η γενική διάλυση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες και τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας.

Φαντάσου να είσαι μέσα σε αυτό το πλοίο

Σίγουρα όταν όλοι μας όταν μάθαμε ότι πήρε φωτιά το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που ταξίδευε προς τα Χανιά φανταστήκαμε τα χειρότερα για τους επιβάτες του. Οι εικόνες και τα συναισθήματα από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού είναι αποτυπωμένες βαθιά μέσα στο μυαλό όλων μας και το πρώτο πράγμα που ήρθε στον νου πολλών ανθρώπων, όταν άκουσαν για τη φωτιά στο πλοίο, ήταν να μην καούν οι άνθρωποι, να σωθούνε. Γιατί δυστυχώς έχει αποτυπωθεί στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας το αίσθημα ότι αν σου «κάτσει μια στραβή» μάλλον δεν θα γλυτώσεις…

Από την άλλη, φαντάσου να είσαι μέσα σε αυτό το πλοίο. Να έχεις βιώσει όλα αυτά που έγιναν στο Μάτι, ότι άλλο καταστροφικό έγινε μέσα στο καλοκαίρι και τη χρονιά που πέρασε, να κουβαλάς και αυτό το αίσθημα ανασφάλειας και να καταλαβαίνεις ότι το καράβι έχει πιάσει φωτιά. Και μαζί σου να είναι η οικογένεια σου, οι συγγενείς, οι φίλοι… Το τι πέρασε από το μυαλό και την καρδούλα αυτών των ανθρώπων μόνο αυτοί το ξέρουν. Εμείς μόνο μπορούμε να το φανταστούμε…

16 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σε 133 ανέρχονται τα περιστατικά ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ενώ 16 από αυτούς έχουν πεθάνει. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του κινδύνου των κουνουπιών (!) όπως κάποιος μπορεί να δει και στην αφίσα του. Και όλα αυτά, γιατί δεν έγιναν μέσα στον χειμώνα οι ψεκασμοί που έπρεπε λόγω έλλειψης κονδυλίων. Σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει. Να έχουν μετατραπεί τα κουνούπια σε φόβο των πολιτών και ειδικά άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να τρομοκρατούνται στην επαφή μαζί τους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!