Παρόλο που η ψήφος της 7ης Νοεμβρίου έχει βαρύνουσα σημασία για τις εξελίξεις, υπάρχουν ήδη μερικές βεβαιότητες που απλά θα υπογραμμίσει το αποτέλεσμα των καλπών ή θα φανούν πιο καθαρά με το πέρας των εκλογικών διαδικασιών.

Βεβαιότητα πρώτη: η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια καθώς και η ανεπάρκεια του κρατικού διοικητικού μηχανισμού τόση που κανένας από τους στόχους που είχαν τεθεί δεν έχει καν πλησιαστεί. Η δυσαρέσκεια της κάλπης απλώς εντείνει και πολλαπλασιάζει την ισχύ της βεβαιότητας.
Βεβαιότητα δεύτερη: η χώρα οδεύει με βήμα ταχύ στην ελεγχόμενη χρεοκοπία και την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους όρους που θέλουν οι δανειστές μας. Πολύ επαχθέστεροι όροι θα τεθούν και θα υποθηκευτεί η χώρα για πολλά χρόνια. Κανένα αποτέλεσμα της κάλπης δεν πρόκειται να αντιστρέψει αυτή την πορεία.
Βεβαιότητα τρίτη: υπάρχουν ήδη έτοιμα στο συρτάρι νέα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων για την εξυπηρέτηση των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου, κυρίως τραπεζικού. Το πότε και πώς θα βγούνε εξαρτάται από το τι υπάρχει απέναντί τους. Όχι τόσο σαν ψήφος αλλά σαν κίνηση, οργή, ξέσπασμα του κόσμου. Παρόλα αυτά ένα γενναίο μαύρισμα των κυβερνητικών υποψηφίων και όσων στήριξαν το Μνημόνιο πιθανόν να ανακόψει τη φόρα. Γι’ αυτό…
Βεβαιότητα τέταρτη: μπαίνουμε ξανά σε προεκλογική περίοδο. Αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να διαβάσει τα αποτελέσματα σαν επιτυχία και επικύρωση της πολιτικής του. Οι συζητήσεις για προσφυγή στις κάλπες ένα χρόνο μόλις μετά τις βουλευτικές εκλογές, οι διεργασίες για οικουμενικά σχήματα και κυβερνήσεις τεχνοκρατών δείχνουν πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και επιτακτικό.
Βεβαιότητα πέμπτη: η Αριστερά καθυστερεί, βρίσκεται πίσω, πολύ ανέτοιμη για να επιδράσει στην κατάσταση, για να ανοίξει έναν άλλο δρόμο. Θα αγκομαχεί, θα προσπαθεί να διατηρήσει ορισμένες θέσεις στο επόμενο κοινοβούλιο και τίποτα άλλο πιο ουσιαστικό. Είναι επιτακτικό να αλλάξει η κατάσταση μέσα στην Αριστερά. Σ’ αυτό θα επιδράσουν οι εκλογές.
Βεβαιότητα έκτη: αν αποφασίσουμε ότι αύριο ανατρέπουμε το Μνημόνιο, αν γεμίσουμε όλες τις πλατείες της χώρας, αν αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε να κόψουμε αύριο το τσιγάρο, τότε θα ανοίξουμε μ’ αυτή την «ψήφο» το δρόμο μιας νέας μεγάλης μεταπολίτευσης του λαού. Μέχρι τότε έχει σημασία όλες οι ριζοσπαστικές αριστερές ενωτικές προσπάθειες να ενισχυθούν.
Για αυτά και με αυτά και κυρίως κόντρα σε αυτά, από Δευτέρα κιόλας, συνεχίζουμε! Είναι και αυτό μια χρήσιμη βεβαιότητα!
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!