Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, στις 26/9 κομάντο ανέκοψαν «ειρηνικά» την πορεία του εβραϊκού πλοίου «Ιρένε», με επιβαίνοντες και Ισραηλινούς πολίτες, το οποίο κατευθυνόταν προς τη Γάζα, με βοήθεια προς τους πολιορκημένους.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Άβι Μπεναγιάχου, οίκτιρε το γεγονός ότι «ναυτικές δυνάμεις και μαχητές εκτρέπονται από την κύρια αποστολή τους», για να αντιμετωπίσουν κάτι που ήταν «οργανωμένο για να προσελκύσει την προσοχή των ΜΜΕ και να στήσει μια προβοκάτσια». Και ήταν πολύ λυπηρό για τον κ. Μπεναγιάχου, όπως δήλωσε, το ότι «μιλάμε για μια ομάδα Εβραίων και Ισραηλινών πολιτών, ακόμη και για κάποιον που είχε φορέσει στολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων». Στο πλοίο επέβαιναν επίσης Αμερικανοί, Βρετανοί και Γερμανοί.
Πριν από την απόβασή τους στο σκάφος, οι κομάντο προειδοποίησαν δύο φορές το πλοίο, το οποίο αρνήθηκε να αλλάξει πορεία και έπλευσε μέσα στην αποκλεισμένη περιοχή. Το πλοίο καταλήφθηκε βίαια και οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ασντότ.
Ένας από τους Ισραηλινούς επιβάτες ήταν ο Ρ. Μόσκοβιτς, ο οποίος δήλωσε: «Ως επιζών του Ολοκαυτώματος, δεν μπορώ να ζω γνωρίζοντας ότι το κράτος του Ισραήλ έχει φυλακίσει έναν ολόκληρο λαό πίσω από φράχτες».
Στην ομάδα των Ισραηλινών ακτιβιστών συμμετείχε ένας πρώην πιλότος της ισραηλινής αεροπορίας, ο Γ. Σαπίρα, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχουν λόγια για «να περιγράψουν αυτά που περάσαμε στη διάρκεια που έγινε η κατάληψη του πλοίου». (Πηγή Haaretz 28/9)
Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε από το Λονδίνο, στις 18/9, το κονβόι φορτηγών με βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, το οποίο θα διασχίσει όλη την Ευρώπη. Το «Viva Palestina 5 – a global lifeline to Gaza», συντονίζεται με άλλα κονβόι που ξεκίνησαν από την Καζαμπλάνκα και την Ντόχα, καθώς και με έναν ακόμη μεγαλύτερο διεθνή στόλο που σκοπεύει να προσεγγίσει στη Γάζα από τη θάλασσα την ίδια στιγμή που θα φτάνουν τα κονβόι από την ξηρά. Το «Viva Palestina» συνεργάζεται με τη Διεθνή Επιτροπή για την άρση της πολιορκίας της Γάζας και οργανώσεις από την Ευρώπη, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλασία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική κ.ά.
Ταυτόχρονα, έρευνα του πρακτορείου Inter Press Service αποκάλυψε ότι δωρεές προς τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, εκπτίπτουν της φορολογίας εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!