Το ξέραμε ότι ο νόμος για τα διατηρητέα που έσωσε πολλά ωραία κτήρια από την κατεδάφιση, δεν θα μπορούσε να μη γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ακριβώς απ’ αυτούς που καταστρέφουν τις ομορφιές και τις ανάσες των πόλεων για ίδιον όφελος. Έτσι, μετά από το ΠΑΣΟΚ που επέτρεψε τη μεταφορά συντελεστή δόμησης από τα διατηρητέα, τι φοβερή πατέντα κι αυτή!, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα τον επαναφέρει για να αλλοιωθεί και να υπερφορτωθεί κι άλλο η πόλη που ξεχειλίζει από μπετόν και έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Τα «γυάλινα» κτήρια του χρεοκοπημένου Babis Vovos, που αξιοποίησε με το αζημίωτο εννοείται τον συντελεστή δόμησης για να χτίσει πολυώροφες οικοδομές ξεπερνώντας το ανώτατο όριο ύψους, θα είναι για πάντα στην Κηφισίας στο Μαρούσι για να μας θυμίζουν τα διαρκή εγκλήματα των πολιτικών και των εργολάβων σε βάρος της αισθητικής και της λειτουργικότητας της πόλης. «Εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 20.000 διατηρητέα που έχουν περισσευούμενο συντελεστή ΤΡΙΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ τετραγωνικών μέτρων», έγραψε η Καθημερινή περιχαρής για την «ανάπτυξη»!

Ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, από το 1979 που καθιερώθηκε για πρώτη φορά, κρίθηκε αντισυνταγματικός το 1994 (!), ξαναεφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1995 με τα γνωστά αποτελέσματα μέσα σε μια δεκαετία για να ακυρωθεί το 2006. Είναι φανερό ότι ο νόμος ήταν εξ αρχής αντισυνταγματικός και άκυρος, εντούτοις μέχρι να επιληφθεί η δικαιοσύνη, τη δουλειά τους την έκαναν οι πολιτικοί και οι εργολάβοι που καρπώνονταν σχεδόν αποκλειστικά τις παράνομες και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις.

Τώρα έχουν βάλει στο μάτι όχι μόνο τα κτήρια που είναι διατηρητέα και για το ύψος τους, αλλά και τα κτήρια που έχει το δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση, τα εγκαταλειμμένα, ακόμα και τα πάρκα και τους ακάλυπτους χώρους στους οποίους θα αναγνωρίσουν συντελεστή δόμησης! Βέβαια, ακούγεται ότι υπάρχουν και στην κυβέρνηση στελέχη, πέρα από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Τεχνικό Επιμελητήριο που πιέζουν για χωρίς περιορισμούς νομοθέτηση της μεταφοράς, τα οποία αντιτίθενται στην απεριόριστη χρήση, που θα ρημάξει περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους, αμιγούς κατοικίας, ακόμα και τα νησιά που θα αλλοιωθούν με πολυώροφα κτήρια. Εργολάβοι και οικοδομικοί συνεταιρισμοί που έχουν οικόπεδα μέσα σε καθαρές δασικές εκτάσεις διεκδικούν συντελεστή δόμησης που θα προκύπτει από το δάσος (!) και θα μπορεί να μεταφερθεί αλλού.

Να σημειωθεί ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε νόμο το 2017, που προβλέπει τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, αλλά κι αυτόν η Ν.Δ. θέλει να τον φαρδύνει για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις εταιρίες που ακονίζουν κιόλας τα μαχαίρια τους για τη λεία.

Ι.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!