Φτώχια με ουρανοξύστες

Γράφει ο Γ. Π. Μαλούχος στην εφημερίδα Τα Νέα ότι στην Κίνα χτίζονται ολόκληρες πόλεις από το μηδέν με ουρανοξύστες και στις χώρες του Κόλπου «συντελούνται συνεχή μαζικά κατασκευαστικά φουτουριστικά θαύματα» για να υποστηρίξει την άποψή του ότι οι ουρανοξύστες που θα χτιστούν στο Ελληνικό θα γίνουν «πόλοι οικονομικής ανάπτυξης». Και για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ισχυρισμό του αναφέρεται στους ουρανοξύστες που υπάρχουν στα δύο μεγάλα χρηματιστικά κέντρα της Ευρώπης, το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη.

Εδώ δύο τινά μπορεί να ισχύουν: είτε ότι ο άνθρωπος υποστηρίζει με σαθρά στοιχεία αυτό που θέλει το μπλοκ των συμφερόντων το οποίο εξυπηρετεί ή στο οποίο είναι ιδεολογικά ταγμένος είτε ότι είναι παντελώς άσχετος από οικονομική και πολιτική ιστορία.

Υπάρχει σοβαρός αναλυτής που θα ισχυριστεί ότι οι ουρανοξύστες φέρνουν την ανάπτυξη αντί του γεγονότος ότι οι ουρανοξύστες είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και του πλούτου; Πρώτα έχτισαν οι ΗΠΑ, το Σίτυ, η Κίνα, η Σιγκαπούρη, τα Εμιράτα ακόμα και η Τουρκία τους ουρανοξύστες και μετά αναπτύχθηκαν ή, όπως είναι γνωστό και προφανές στον πιο άσχετο, οι ουρανοξύστες ακολούθησαν για να επιβεβαιώσουν την δεδομένη ανάπτυξη και τον συσσωρευμένο πλούτο;

Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι αν χτιστούν ή αυξηθούν οι ουρανοξύστες στις φτωχές χώρες των Βαλκανίων, της Αφρικής και της Ασίας, θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Αν ήταν τόσο απλό, θα είχαν γεμίσει ουρανοξύστες οι πόλεις από το Μαλί μέχρι το Κόσοβο!

Να πως παρουσιάζουν εξωραϊσμένα στους αφελείς υπηκόους τον περαιτέρω βιασμό του τόπου και την κερδοσκοπία των τραστ, οι θιασώτες της εφαρμογής των αρπακτικών μοντέλων σε χώρες υπό επιτροπεία, ευάλωτες, ανοχύρωτες και με δουλική πολιτική εξουσία.

Μπ. Ροϊλός

Και διηγώντας τα να κλαις (φ.466)

Γονίδιο ομοφυλοφίλων

Ενώ οι επιστήμονες αποφαίνονται με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει γονίδιο της ομοφυλοφιλίας, δεν μπορούν, δυστυχώς, να μας επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει και γονίδιο της βλακείας. Σύμφωνα με έρευνα που στηρίχτηκε σε 500.000 ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, η βρετανοαμερικάνικη ομάδα που την πραγματοποίησε, αποφάνθηκε ότι δεν εντοπίστηκε συγκεκριμένο γονίδιο με βάση το οποίο να μπορεί να προβλεφθεί η σεξουαλική συμπεριφορά ενός ατόμου. Παρ’ όλ’ αυτά, σε όλο τον κόσμο, οι προκαταλήψεις και οι εχθρότητες για τους ομοφυλόφιλους παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα, ιδίως σε περιοχές που η αποικιοκρατία άφησε τη σφραγίδα της, με νόμους αγγλικής ή παπικής κατασκευής που ισχύουν ακόμα. Αλλά και σε αναπτυγμένες χώρες, η βαθιά ριζωμένη βλακεία, απότοκος θρησκευτικών και συντηρητικών καταπιεστικών της σεξουαλικότητας πολιτικών και αντιλήψεων, είναι ακαταμάχητη. Βλακεία που μόνο με την προοδευτική παιδεία μπορεί να αντιμετωπιστεί και σίγουρα όχι με την κακογουστιά που χαρακτηρίζει τις πολυδιαφημισμένες πολύχρωμες παρελάσεις και τον αυτοχαρακτηρισμό των ομοφυλοφίλων με τα αρχικά LBGTQ ή ΛΟΑΤΚΙ, ονομασία που ταιριάζει σε εταιρίες αλλά όχι σε ανθρώπινα όντα. Ο δρόμος μέχρι το σημείο που ο κάθε άνθρωπος θα είναι απολύτως ελεύθερος να καθορίζει τη σεξουαλική του συμπεριφορά χωρίς παραμορφώσεις, ντροπή, φόβο και καταδίωξη, θα είναι μακρύς.

Αντρέα Περτούλη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!