Πενταπλασιάστηκαν τα καταστήματα αγοράς χρυσού. Της Αθηνάς Τέσκου

Το τελευταίο εξάμηνο θυμίζει έντονα τη μετακατοχική περίοδο. Οι σύγχρονοι μαυραγορίτες ονομάζονται «ειδικοί του χρυσού». Σε μια περίοδο όπου η ανεργία, η οικονομική κρίση, οι περικοπές σε συντάξεις και μισθούς έχουν φτάσει στο απροχώρητο, η τιμή του χρυσού έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Οι πολίτες μέσα στην αγανάκτηση και την εξαθλίωση προσπαθούν με κάθε μέσο να αντλήσουν έστω και τους παραμικρούς οικονομικούς πόρους για να φέρουν εις πέρας τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην ευθεία από την Καμάρα μέχρι τη Δωδεκανήσου, μια απόσταση 1,5 περίπου χιλιομέτρου, υπάρχουν πάνω από 20 καταστήματα αγοράς χρυσού. Και δεν είναι μόνο αυτά. Στην πόλη μας για ένα τριήμερο, σε μεγάλο 5άστερο ξενοδοχείο στις δυτικές συνοικίες, γερμανικός οίκος αγόρασε «αναμνήσεις» ζωής πολιτών που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

«Χρυσές δουλειές»
Η ανταλλαγή του χρυσού με «ζεστό χρήμα» φαντάζει ως η μόνη λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει. Όλα αυτά τα καταστήματα που λειτουργούν ως παρατράπεζες είναι εκεί για να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο την απόγνωση των περισσοτέρων. Η εκμετάλλευση είναι ξεκάθαρη, καθώς ορισμένες εταιρίες πληρώνουν τους καταναλωτές μόλις το 18% έως 20% της πραγματικής αξίας του χρυσού των αντικειμένων τους, με βάση την τρέχουσα τιμή αγοράς του χρυσού. Η τιμή του χρυσού τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί κατά 250%. Παρόλα αυτά, πολλοί είναι πλέον αυτοί που πουλούν κοσμήματα, χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα αξίας σε ευτελείς τιμές για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μάλιστα, κάποιοι φτάνουν στο σημείο να πουλούν ακόμη και τις βέρες τους, καθώς και χρυσά δόντια. Στον τιμοκατάλογο, μια βέρα συνήθως κοστολογείται στα 100 ευρώ, ενώ ένα χρυσό δόντι από 18 έως 25 ευρώ. (Το σφράγισμα, όπως δηλώνουν, δεν τους ενοχλεί). Οι λίρες παλαιάς κοπής είναι κάτι που συνηθίζεται να πωλείται. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, από τις 16/1, μια λίρα παλαιάς κοπής αγοράζεται 295,04 ευρώ ενώ πωλείται 355,43 ευρώ. Η διαφορά της τιμής της λίρας σημειώνει τεράστια άνοδο, καθώς στις 27/12 αγοραζόταν με 277,50 ευρώ και πωλούνταν στα 334,68 ευρώ.
Οι τρόποι προσέγγισης είναι πολλαπλοί. Τα ραδιοφωνικά σποτ πολλά, τα φυλλάδια των ντελίβερι στις εισόδους των σπιτιών έχουν αντικατασταθεί μ’ αυτά των χρυσαγορών, οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο και αυτές πολλές. Δεν υπάρχει μόνο ο παραδοσιακός τρόπος του να πας στο κατάστημα ή να κλείσεις ραντεβού. Καθώς λειτουργεί υπηρεσία ανταλλαγής χρυσού και διαδικτυακά. Επίσης, μπορείς να τα στείλεις ταχυδρομικά σε ειδική χαρτοσακούλα, να γίνει η εκτίμηση, να σε ενημερώσουν και αν συμφωνείς να γίνει η αγορά – διαφορετικά επιβαρύνεσαι με τα έξοδα επιστροφής.

Έλεγχος
Η αυξητική τάση ύπαρξης τέτοιου είδους καταστημάτων σημειώνεται από το καλοκαίρι και έπειτα, όποτε και απελευθερώθηκε το επάγγελμα, βάσει της Αστυνομικής διάταξης 5 Α/2011. Σύμφωνα με την αστυνομία, με το προηγούμενο καθεστώς κατείχαν άδεια 265 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 99 στο Νομό Αττικής, ενώ σήμερα παρουσιάζεται αύξηση που πενταπλασιάζει τον αριθμό. Σε πρόσφατους ελέγχους του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβιάσεις, καθώς τα περισσότερα είναι στην ουσία παράνομοι οίκοι εμπορίας χρυσού και πολύτιμων λίθων. Εννιά στους δέκα ιδιοκτήτες φοροδιαφεύγουν συστηματικά μην τηρώντας βιβλία, χωρίς να κόβουν τιμολόγια, χωρίς να έχουν κάνει καν έναρξη επαγγέλματος. Έπειτα από τρίμηνη παρακολούθηση, σε μία περίπτωση διαπιστώθηκε η εξαγωγή 135 κιλών χρυσού και 750 κιλών ασημιού από λιωμένα κοσμήματα με προορισμό τη Γερμανία.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης παραοικονομίας, δημοσίευσε αναλυτικές οδηγίες που απευθύνονται στους καταναλωτές που επιθυμούν να πουλήσουν αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα. Αν και το θέμα πήγε στη Βουλή, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να αποτρέψει έμπρακτα την εκμετάλλευση και την ισοπέδωση της αυτοεκτίμησης και της αξιοπρέπειας των πολιτών.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!