Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ένας εγκληματίας πολέμου: ο Ντόναλντ Ράμσφελντ. Υπήρξε ο νεότερος υπουργός Άμυνας στην ιστορία των ΗΠΑ (1975-1977, επί προεδρίας Τζέραλντ Φορντ), κι έπειτα ο γηραιότερος (2001-2006, επί προεδρίας Μπους τζούνιορ). Ήταν ο καθοδηγητής της αμερικανικής εισβολής στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, και μετά της στρατιωτικής κατοχής των «απελευθερωμένων» χωρών – που εξελίχθηκε σε πλιάτσικο και εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από βομβαρδισμούς, πείνα και αρρώστιες.

Ο Ράμσφελντ ισχυριζόταν ψευδώς ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής: «Το περιβάλλον του πρώην υπουργού Άμυνας κατασκεύασε και έπειτα διέδωσε για το Ιράκ συμπεράσματα αντίθετα με αυτά των υπηρεσιών πληροφοριών» επεσήμαινε (με καθυστέρηση μόλις… 6 ετών) έκθεση του ίδιου του Πενταγώνου.

Ο Ράμσφελντ ήταν επίσης εμπνευστής και απολογητής της συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ και άλλα κέντρα κράτησης «μαχητών του εχθρού». Με τον χαρακτηριστικό κυνισμό του, είχε σημειώσει σε έκθεση των ανακριτών-βασανιστών του Γκουαντάναμο: «Γιατί κρατάτε τους αιχμαλώτους μόλις 4 ώρες ακίνητους σε όρθια στάση; Εγώ στέκομαι όρθιος 8 και 10 ώρες τη μέρα»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!