Θερμές ευχές από την Πρέβεζα

Αγαπητοί σύντροφοι. Χαίρομαι ιδιαίτερα, που έχω την ευκαιρία να σας ευχηθώ για το 500ό φύλλο του Δρόμου της Αριστεράς, μέσα από τις σελίδες του. Σας ευχαριστώ θερμά για τη μαχητική και ποιοτική ενημέρωση τόσων χρόνων και για το βήμα λόγου που μου έχετε προσφέρει πολλές φορές. Καλή δύναμη για τη συνέχεια! Με τις πιο θερμές ευχές μου από την Πρέβεζα.
Βαγγέλης Καινούργιος, δάσκαλος

*  *  *

Από καρδιάς!

Για την εφημερίδα που τιμά τις καλύτερες παραδόσεις του μαχόμενου αριστερού Τύπου, διδάσκοντας ήθος και αξιοπρέπεια. Ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους καιρούς της βαθιάς πολιτισμικής και πολιτιστικής παρακμής, αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία. Μια όαση στην ερημιά της παραίτησης από τις απαιτήσεις που ορίζει η επιδίωξη μιας νέας ανάτασης. Για την Αριστερά, για τον λαό μας, για την πατρίδα μας.
Παρά τις όποιες κατά καιρούς επιμέρους διαφωνίες, ο Δρόμος της Αριστεράς διαβάζεται ακριβώς λόγω της επιμονής του στην υπεράσπιση των ηθικών αξιών που αποτελούν την προϋπόθεση αυτής της ανάτασης. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στον δύσκολο αγώνα σας!
Γιώργος Αλεξάτος

*  *  *

Να τα χιλιάσουμε

Αγαπητοί φίλοι, ως ιδρυτικός και μόνιμος αναγνώστης της εφημερίδας (από τους φανατικούς του περίπτερου κάθε Σάββατο, που λέγαμε), εύχομαι να τα χιλιάσουμε στον ίδιο δρόμο.
Σπύρος Καυτατζόγλου, μαθηματικός

*  *  *

Μεράκι και επιμονή

Το εγχείρημα της εφημερίδας Δρόμος δεν ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια με τη φιλοδοξία να είναι άλλη μια εφημερίδα του χώρου της Αριστεράς. Δεν επιδίωκε και δεν επιδιώκει να είναι η φωνή που προπαγανδίζει μια κομματική γραμμή. Ξεκίνησε ως ένα πρωτότυπο, ανοιχτό και ενωτικό εγχείρημα με στόχο, όπως το καταλαβαίνω εγώ, να φωτίσει τις πλευρές μια σύνθετης πραγματικότητας και να μπορέσει να δώσει φωνή σε αντίστοιχα τέτοια μικρά ή μεγαλύτερα εγχειρήματα. Ακόμη πρόσφερε πολλά στην ανάδειξη των μεγάλων αγώνων που έδωσε ο ελληνικός λαός στην πολυτάραχη αυτή δεκαετία. Χρειάστηκε μεράκι και επιμονή και από καρδιάς σας ευχαριστώ για το κάτι παραπάνω που δώσατε και για την προσπάθεια που συνεχίζεται. Τα επόμενα 500 φύλλα είναι μπροστά μας και δε θα είναι εύκολος ο Δρόμος, αλλά δεν χαράξατε αυτόν το Δρόμο επειδή ήταν εύκολος, τον ανοίξατε με κόπο επειδή ήταν αναγκαίος. Με το καλό να τα χιλιάσουμε λοιπόν..
Μαρία Χατζησταυράκη, Κορυδαλλός

*  *  *

Χωρίς ταμπού και αγιογραφίες

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές για την έκδοση του Δρόμου. Ο Δρόμος είναι αναγκαίος για την συμβολή του στο διάλογο και στις προτάσεις για τα μεγάλα και μικρά ζητήματα που μας απασχολούν όλους τους ενεργούς πολίτες. Ανεξάρτητα από συμφωνίες η διαφωνίες, οι φωνές του Δρόμου πρέπει να γράφονται και να ακούγονται στον πολιτικό διάλογο και στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ο πολιτικός λόγος που εκπέμπει ο Δρόμος παρουσιάζει ενδιαφέρον, με την έννοια ότι σπάει ταμπού και αγιογραφίες της Αριστεράς και ανοίγει νέο δρόμο. Πετάμε ότι παλιό και άχρηστο μας δένει τα πόδια και μας κλείνει το στόμα, κρατάμε ότι χρήσιμο για την υπόθεσή μας και προχωράμε. Καλή συνέχεια.
Βάσω Δροσοπούλου, Χανιά

*  *  *

Ονειροπόλος στα ριψοκίνδυνα ρεύματα της Αριστεράς

Όχι πως δεν ξέρω ότι πολλοί (δηλαδή οι περισσότεροι) «πιστεύουν» πως το να ονειρεύεσαι, να σχεδιάζεις και να αγωνίζεσαι για μια δικαιότερη κοινωνία με ουσιαστικό ανθρωπιστικό πρόσημο και ελευθερία, υιοθετώντας μάλιστα έναν υπεύθυνο εναλλακτικό «κόντρα ρόλο» σε όλες εκείνες τις «αβελτηρίες» που όλα αυτά τα καταστρατηγούν καταπνίγοντάς τα, ότι –στην καλύτερη περίπτωση– είναι στις μέρες μας μια τεράστια ουτοπία.
Όμως για μένα, και μόνον η ύπαρξη της εφημερίδας, Δρόμος της Αριστεράς –που γιορτάζει το 500ό φύλλο της– και που κάθε Σάββατο την παίρνω στα χέρια μου, με πείθει να αισιοδοξώ πως η ιστορία των κοινωνικών αγώνων δεν τελείωσε. Εάν χάναμε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο τότε η ζωή μας θα ήταν ένας εφιάλτης
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφέρω απολύτως τίποτα για την επάρκεια του περιεχομένου της στον συνεπή –και με υψηλού επιπέδου θεωρητικής κατάκτησης– δρόμο που –από το πρώτο φύλλο του– χάραξε, δρόμο που οδηγεί στην Αριστερά. Εύχομαι και στο Πέντε Χιλιάκις φύλλο!
Γιώργος Αβαρλής, Οικονομολόγος, αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Θεσσαλονίκης

*  *  *

Ο δρόμος επί του εδάφους

Με το Δρόμο της Αριστεράς γνωριστήκαμε από τα πρώτα του χρόνια.
Νιώσαμε ότι δεν είναι ένας δρόμος έτοιμος· ότι χρειάζεται τη συνεισφορά και τη συμμετοχή μας για να τον διανοίξουμε.
Ποιας αριστεράς όμως;
Η ρουφήχτρα δίνη του παγκοσμιοποιητικού κοσμοπολιτισμού απορρόφησε και ενσωμάτωσε στο συστημικό πολιτικό παιχνίδι εκείνη την αριστερά που δεν μπόρεσε ή δε θέλησε να δει ότι στην ισοπέδωση του καπιταλιστικού «διεθνισμού» δεν απαντάς με τους δικούς του όρους και κανόνες, αλλά υπερασπίζεσαι τη γη σου και τους ανθρώπους της.
Γιατί το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιος και πώς ορίζει τη ζωή και τους όρους της (φυσικό / κοινωνικό περιβάλλον – δημοκρατία)
Ο δρόμος χαράσσεται πάντα επί του εδάφους. Έχει να κάνει με «τούτη τη γη που την πατούμε κι όλοι μέσα θε να μπούμε»
Πρόκειται για τον αγώνα και την αγωνία των ανθρώπων της ν’ αφήσουν ίχνη και σημάδια στο σώμα της γης για τους οδοιπόρους του αύριο.
Ο δρόμος αυτός είναι στρωμένος με τα χαλίκια του χρόνου, τη μνήμη και την ιστορία.
Αθανάσιος Μπόϊκος, Σέρρες

*  *  *

Αδιόρθωτοι!

Στο Δρόμο της Αριστεράς εσείς. Στους δρόμους, στα σοκάκια, εμείς και άλλοι.
Για Εθνική ανεξαρτησία- Δημοκρατία- Κοινωνική προκοπή, Όλοι.
«Εθνολαϊκιστές», αντι-ιμπεριαλιστές, Αδιόρθωτοι!
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος

*  *  *

Καλλιτεχνική παιδεία, κόσμος που μας αξίζει…

Σήμερα εκδίδετε το φύλλο με αριθμό 500 της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς, μιας εφημερίδας που στήθηκε και στήνετε με κόπο, μεράκι και προσωπική εργασία πολλών ανθρώπων σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν διαβάζει εφημερίδες και αν διαβάζει συνήθως διαβάζει πληρωμένα άρθρα από οικονομικά συμφέροντα και fake news. Χαίρομαι να διαβάζω και να σε συμμετέχω με τις μικρές μου δυνάμεις όποτε μου ζητηθεί στο εκδοτικό εγχείρημα του Δρόμου για μια πραγματικά ανεξάρτητη, αδέσμευτη, αριστερή εφημερίδα με πλούσια θεματολογία που βάζει πάνω από όλα τον εργαζόμενο και τα προβλήματά του, συνομιλεί μαζί του και δεν παραβλέπει την αξία των τεχνών και του πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Σύλλογο εργαζομένων σε αυτό για να μπορέσει να προσφέρει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο εισιτήρια παραστάσεων με σκοπό και στόχο την καλλιτεχνική παιδεία για να φτιάξουμε τον κόσμο που μας αξίζει.
Δημήτρης Λ. Μπίκας, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΚΘΒΕ

*  *  *

Κι από δρόμος, λεωφόρος!

Ανταμώσαμε στα σοκάκια της ιστορίας ανεπιτήδευτα. Περπατήσαμε στα μονοπάτια της σκέψης αντάμα αν και ξεκινήσαμε από αλλού ο καθένας. Πειραματιστήκαμε κι απομείναμε μόνοι στ’ αριστερά της πορείας. Μακριά ο ένας απ’ τον άλλον. Ξανανταμώσαμε όμως! Γιατί η ανάγκη της έκφρασης και του αριστερού λόγου δεν ήταν ποτέ, για πολλούς από εμάς, ανταλλάξιμο προϊόν. Οι αντιφάσεις το εγώ μας. Οι αντιθέσεις η ζωή μας. Οι συγκλίσεις η επιλογή μας. Κι η ουτοπία πάντα το ζητούμενο. Και το όνειρο ζωντανό. Κι η Αριστερά η όμορφη αγαπημένη που ποτέ δεν μας αρνείται το ραντεβού μα που πάντα μας στήνει. Αλλά εμείς εκεί. Όρθιοι κι πεισματάρηδες, στο δρόμο. Στο Δρόμο της Αριστεράς. Στην εφημερίδα που είναι πάντα φιλόξενη, πάντα ανοιχτή, πάντα ζωντανή. Και που από καρδιάς και νου, εύχομαι να χιλιάσει τα φύλλα της και να αυγατίσει τις σελίδες της. Κι από δρόμος, λεωφόρος. Της Αριστεράς. Μα μέχρι τότε ο δρόμος μακρύς.
Κώστας Δ. Γαργάλας, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου.

*  *  *

Σκίτσο του Κωνσταντή Κυριακού για τα 500 φύλλα του Δρόμου

*  *  *

Επιχειρηματολογία και όχι συνθηματολογία

Ο Δρόμος της Αριστεράς, ίσως να είναι ένα από τα τελευταία προπύργια ελεύθερης έκφρασης, ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί η διαφωνεί, πλήρως η μερικώς με τους εκάστοτε γράφοντες. Η δομή και ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων θυμίζει άλλες εποχές δημοσιογραφίας, τότε που κυριαρχούσε η επιχειρηματολογία και όχι η συνθηματολογία και ο αυστηρά κομματικός προσανατολισμός του αρθρογράφου. Εύχομαι να συνεχίσει να υπάρχει, φιλοξενώντας ακόμη και σοβαρούς αρθρογράφους από άλλους ιδεολογικούς χώρους ώστε να μετατραπεί σε δρόμο των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων, μιας άλλης αριστεράς που ζει χρόνια στις καρδιές των ανθρώπων και δεν επιβιώνει απλά αποστειρωμένη στο μαυσωλείο της ανέγγιχτης, αλάθητης, δογματικής, κατά φαντασίαν και κατά παραγγελίαν πραγματικότητας…
Υ.Γ. Θεωρώ πνευματική μου υποχρέωση την αγορά του Δρόμου της Αριστεράς… κάθε Σάββατο… καλή επιτυχία.
Αριστοτέλης Γ. Καλλής, επ. Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας, πτ. Πολιτικού τμήματος Νομικής σχολής Αθηνών

*  *  *

Η αλήθεια δύσκολη

Έντυπο μάχιμο δεν κοροϊδεύει
λέει το τι γίνεται το τι συμβαίνει
Μαζί κάθε Σάββατο γνώση και σκέψη
η αλήθεια δύσκολη όποιος αντέξει
Δ.Μ.

*  *  *

Έντιμοί και ανθρώπινοι…

Για μένα η εφημερίδα πάνω απ’ όλα είναι το καθιερωμένο σαββατιάτικο ραντεβού μου, η αποκλειστική εβδομαδιαία συντροφιά, ο δρόμος των εναλλακτικών προτάσεων γύρω από την πολιτική, την παιδεία και τον πολιτισμό. Σας εύχομαι και τα 1000 φύλλα να σας βρουν το ίδιο μαχητικούς, έντιμους και ανθρώπινους.
Νικόλαος Βενετής

*  *  *

Με ακόμα περισσότερη δύναμη

Τα προβλήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας ευρύτερα οξύνονται όλο και περισσότερο, στις μέρες μας. Κατακτήσεις δεκαετιών όπως οι μισθοί, το εργατικό δίκαιο, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η παιδεία έχουν μπει στο στόχαστρο και χάνονται. Τα τελευταία χρόνια αμφισβητούνται ευρύτερα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες όπως το δικαίωμα στη στέγη, οι υπηρεσίες που παρέχουν οι οργανισμοί κοινωνικής ωφέλειας, οι δημόσιοι χώροι και το περιβάλλον όπου γίνεται προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησής τους.
Σαν εργαζόμενη μηχανικός βιώνω, τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου, την απαξίωση του επαγγέλματος του μηχανικού μέσω της αμφισβήτησης του ρόλου μας και της επιστημονικής μας δουλειάς, των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, της αδυναμίας ασφάλισης πολλών συναδέλφων, της υψηλής φορολόγησης ακόμα και της ποινικοποίησης της δουλειάς μας.
Εύχομαι ο Δρόμος της Αριστεράς, με ακόμη περισσότερη δύναμη, να συνεχίσει να στηρίζει και να αναδεικνύει τα δίκαια αιτήματα όχι μόνο του κλάδου των μηχανικών αλλά και όλης της κοινωνίας.
Κριστίνα Ηλέκτρα Μακνέα, πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπίας ΤΕΕ

 *  *  *

Μην το αφήσετε. Θα το παλέψουμε

Ο Δρόμος είναι η εφημερίδα που διαβάζω κάθε βδομάδα από το ξεκίνημά της. Είναι μια ξεχωριστή εφημερίδα γιατί αυτά που γράφονται με κάνουν να σκέφτομαι, να προβληματίζομαι, να ενημερώνομαι και να μπορώ να συζητώ με άλλους για τα κοινά μας προβλήματα.

Καλή δύναμη σε όλους σας. Μην το αφήσετε. Θα το παλέψουμε. Με την ευκαιρία θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους καταναλωτές στην Ελλάδα. Να στηρίξουμε την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας μας, πρέπει οι αγρότες να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Ευχαριστώ.
Διονύσης Γκόνης, αγρότης

 *  *  *

Δίαυλοι επικοινωνίας

Με αφορμή το 500ο φύλλο του Δρόμου της Αριστεράς, θα ήθελα να επισημάνω ότι μέσα στα «πέτρινα χρόνια» των Μνημονίων και σε κλίμα σκληρής χειραγώγησης των ΜΜΕ απ’ την εξουσία, η εφημερίδα σας κατάφερε να μείνει αδέσμευτη, επαναφέροντας στους αναγνώστες τη χαμένη αξιοπιστία του Τύπου.
Χωρίς ιδεοληψίες, κατανοώντας την ανάγκη σχηματισμού ενός πανεθνικού-παλλαϊκού Μετώπου Αντίστασης, ανοίξατε διαύλους επικοινωνίας στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο.
Σταθήκατε απέναντι στο κύμα του εθνομηδενισμού και αντισταθήκατε στην αποδόμηση των αρχών της πραγματικής αριστεράς, από τους φιλονατοϊκούς και εθνοφοβικούς αυτοαποκαλούμενους αριστερούς.
Ως Θεοδωρακίστρια χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω ότι μολονότι σήμερα δεν υπάρχει οργανωμένη Αριστερά, υπάρχουν πολλοί αριστεροί πατριώτες.
Πραγματικά νιώθω ανάταση ψυχής όταν διαβάζω την επαναστατική και ριζοσπαστική αρθρογραφία του Τριαντάφυλλου Σερμέτη, γιατί στις μέρες μας, η Αλήθεια, οι Ανθρωποκεντρικές Ιδέες και η Αρμονία είναι τα συστατικά της επανάστασης.
Εύχομαι να τα χιλιάσετε!
Χρυσούλα Ανδρέου, Θεσσαλονίκη

*  *  *

Ας κρατήσουμε τον Δρόμο ζωντανό…

Σε μια στιγμή, εκεί στο όχι και τόσο κοντινό παρελθόν υπήρξε μια συνάντηση. Μια ρωγμή στο χρόνο που άλλαξε πολλά. Βροχερή μέρα θυμάμαι ήταν, κρατούσα τον γιο μου -δεν ήταν ούτε καν τριών χρονών- προσπαθούσα να καλύψω μια διαμαρτυρία. Χαμένη στο τρέξιμο, ανάμεσα σε διαδηλωτές, πανό, αστυνομία, ο μικρός μου κράτησε ένα πλακάτ. Το πέρασε για παιχνίδι. Το πήρε από ένα παλικάρι… «Θα τον αφήσετε να το κρατήσει;» με ρώτησε. «Ναι γιατί όχι», του απάντησα. «Γιατί…» και η κουβέντα κόπηκε απότομα διότι έπρεπε να καλύψω γεγονότα.
Ήταν η πρώτη γνωριμία… Έπειτα συνάντησα πολλές φορές αυτό το παλικάρι στο δρόμο. Αγόρασα την εφημερίδα, τη διάβασα, όπως δε θα κρύψω ότι διάβασα κι άλλες. Φυσικά και δε θα μπορούσα να συμφωνήσω με όλα. Ούτε και να διαφωνήσω με όλα. Είχε όμως, ένα χαρακτηριστικό. Δεν έκρυψε την Πατριωτική Αριστερά κι ας στοίχισε αυτό σε πολλά…
Οι εφημερίδες χάνονται… Η μαυρίλα που αφήνουν το μελάνι στα χέρια θα γίνει παρελθόν, αφού πλέον τις αντικαθιστά το διαδίκτυο. Ας μην αφήσουμε να συμβεί και στο Δρόμο της Αριστεράς. Ας τον κρατήσουμε ζωντανό. Γιατί όλα είναι… Δρόμος.
Κάτια Νταβράνη

*  *  *

Κόντρα στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση

Συνεχίστε τον αγώνα, είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση του χώρου της λαϊκής πατριωτικής Αριστεράς που θα παλέψει για εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλισμό κόντρα στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση, στον ευρωγερμανικό ιμπεριαλισμό και ενάντια στις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας.
Με τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς
Απόστολος Σαρρής, ναυτεργάτης

*  *  *

Με το νου στο καλό της πατρίδας

Με τη σειρά μου να γράψω και εγώ δύο λόγια από καρδιάς και εκμεταλλευόμενος τη δέκατη επέτειο από την έκδοση της εφημερίδας και την συμπλήρωση πεντακοσίων τευχών αδιάκοπης ενημέρωσης και κατάθεσης θέσεων και αναλύσεων για τα δρώμενα που συμβαίνουν στον τόπο μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Να ευχηθώ πάντοτε αυτή η λαμπρή προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και δέκα χρόνια να συνεχιστεί για πολλά πολλά ακόμα, να μας κρατάει πάντα συντροφιά στην ανάγνωση, την ενημέρωση, τους αγώνες για ειρήνη και δικαιοσύνη και να μας κάνει πάντοτε να περιμένουμε το επόμενο Σάββατο για να βγει ξανά και ξανά… Χρόνια πολλά λοιπόν Δρόμε της Αριστεράς και να είσαι πάντα εκείνο το αμυδρό φως που προβάλλεται στο βάθος του σκοτεινού τούνελ που διανύουμε εδώ και πολλά χρόνια. Πάντα με το νου στο καλό της πατρίδας και του λαού, για την ελευθερία όλων των λαών του κόσμου. Σε αγαπάμε και θα περιμένουμε κάθε Σάββατο…
Γάνεμ Γάνεμ, Πολιτικός μηχανικός, μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Φίλων Παλαιστίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!