φωτό Χρ. Ζουλιάτη

 

Ενδιαφέρουσα ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου

 

Με αφορμή την, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αυθαίρετη παραχώρηση στην FIFA του δικαιώματος να αναλάβει τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου με την επονομαζόμενη «Επιτροπή Εξομάλυνσης», το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ) πραγματοποίησε ημερίδα στο κτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με ομιλητές τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Κασιμάτη, τον Ανδρέα Μαλάτο, πρόεδρο του ΙΔΕΑΔ, τον Νίκο Μάλλιαρη, μέλος του ΙΔΕΑΔ και πρώην Γ. Γραμματέα του ΠΣΑΠ και τον Μίλτο Λαζαρίδη, πρώην Γ. Γραμματέα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Γεωργάκης. Στην εκδήλωση έγιναν πολλές παρεμβάσεις και τονίστηκε ιδιαίτερα ότι μ’ αυτή την παράνομη ενέργεια, η κυβέρνηση επέβαλε αυτοβούλως το μνημόνιο και στον ελληνικό αθλητισμό.

Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου συνοψίζει τα συμπεράσματα της ημερίδας ως εξής: «Η FIFA δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει το δίκαιο και τις αρχές που ισχύουν σε κάθε εθνικό κράτος καθώς είναι σωματείο ιδιωτικού χαρακτήρα και το καταστατικό της πηγάζει από την εξουσία των εθνικών ομοσπονδιών», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής συνταγματικού δικαίου κ. Γιώργος Κασιμάτης, στην ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου, με θέμα: Το Σύνταγμα στη μέγγενη του ποδοσφαιρικού μνημονίου.

 

«Τα σωματεία πρέπει να γίνουν και λίγο αντιστασιακά»

Ο κ. Κασιμάτης αναφερόμενος στην απόφαση της FIFA να διορίσει προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ και στην εκ των υστέρων προσπάθεια νομιμοποίησής της από την ελληνική αθλητική ηγεσία, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Η παρέμβαση της FIFA παραβιάζει τα δικαιώματα των σωματείων τα οποία είναι εγγυημένα από το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και το διεθνές δίκαιο. Η FIFA είναι ένα διεθνές σωματείο ιδιωτικού χαρακτήρα και το καταστατικό της πηγάζει από την εξουσία των εθνικών ομοσπονδιών. Δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τις αρχές που ισχύουν σε κάθε εθνικό κράτος. Είναι αναρμόδια σε θέματα τα οποία αφορούν τη λειτουργία των σωματείων και τα οποία ανήκουν στα πολιτικά δικαστήρια, πολλώ δε μάλλον, που τα σωματεία εκλέκτορες της ΕΠΟ έχουν συμφέρον πάνω σε αυτά τα δικαιώματα. Οι εγγυήσεις που παρέχονται δεν επιτρέπουν σε κανένα διεθνές σωματείο να παραβιάζει το εθνικό δίκαιο, όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα. Το πώς επιλύονται όλα αυτά τα ζητήματα, το ορίζει το εθνικό Σύνταγμα και ο Αστικός Κώδικας. Η συνταγματική εγγύηση είναι ταυτόσημη με τις εγγυήσεις του εθνικού δικαίου. Η επιτροπή εξομάλυνσης που επινόησε η FIFA, μπορεί αν έχει συμβουλευτική ιδιότητα όχι όμως καθήκοντα προσωρινής διοίκησης. Και η διάταξη με την οποία η Κυβέρνηση την νομιμοποίησε είναι κατάφωρα αντισυνταγματική. Αν τα ελληνικά δικαστήρια δεν θέλουν να το καταλάβουν αυτό, υπάρχουν και τα διεθνή δικαστήρια. Όλες οι συμβάσεις δανεισμού κρατών μελών έχουν τις παραβιάσεις που βλέπουμε και στη FIFA. Ο αθλητισμός είναι σημαντικό εμπόρευμα και μέσο επηρεασμού και επιβολής πολιτικής. Η αθλητική έλξη είναι πόθος αγνός αλλά και υψηλός και περιέχει πολλές ιδιότητες για την επιβολή και χειραγώγηση. Η αρμοδιότητα που προβλέπει το Σύνταγμα δεν μπορεί να υποκατασταθεί ούτε για λόγους εθνικού συμφέροντος. Η εθνική κυριαρχία ενός κράτους δεν αφορά μόνο τα σύνορά του, αλλά και την παραγωγή δικαίου όπως και την εφαρμογή του. Εθνική κυριαρχία σημαίνει δικαίωμα να παράγεις δικό σου δίκαιο. Πώς θα ανακόψουμε αυτό το πράγμα; Τα σωματεία πρέπει να γίνουν και λίγο αντιστασιακά. Να διαμαρτυρηθούν, να παλέψουν. Όταν υπάρχουν διαδικασίες προβλεπόμενες από το Σύνταγμα, κανένας υπουργός δεν έχει λόγο παρέμβασης. Σήμερα ο αθλητισμός είναι εμπόρευμα και ανήκει σε επιχειρήσεις. Ο επιχειρηματίας δεν μπορεί όμως να πουλάει τους ανθρώπους όπως πουλάει τις πατάτες και τα αυγά».

Ο πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ κ. Ανδρέας Μαλάτος αναφερόμενος στην προσφυγή που κατέθεσε στο μονομελές Πρωτοδικείο, τόνισε ότι ο Αστικός Κώδικας δεν επιτρέπει στην επιτροπή εξομάλυνσης να λειτουργήσει ως προσωρινή διοίκηση. «Προσέφυγα στο μονομελές Πρωτοδικείο, μη αναγνωρίζοντας ότι το μόρφωμα που διόρισε η FIFA μπορεί να έχει το δικαίωμα της προσωρινής διοίκησης. Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα και την ισχύουσα νομοθεσία, προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ μπορεί να διοριστεί μόνο από το μονομελές Πρωτοδικείο. Κάθε άλλος διορισμός από οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να έχει οποιανδήποτε άλλη μορφή, όχι όμως να αποτελεί μια νόμιμη προσωρινή διοίκηση, όπως προβλέπει το άρθρο 69 του Αστικού Κώδικα και το ελληνικό Σύνταγμα. Ακόμα και αν κριθεί ότι η επιτροπή εξομάλυνσης είναι συνταγματικά νόμιμη, μπορεί να λειτουργήσει όπως θέλει, αλλά όχι ως προσωρινή διοίκηση» υπογράμμισε.

 

Η ανυποληψία του ποδοσφαίρου δεν διορθώνεται με μνημονιακού τύπου λύσεις

Ο πρώην Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Γιώργος Λυσαρίδης, από την πλευρά του ανέφερε ότι μόνο με την τήρηση των νόμων και της δημοκρατικής νομιμότητας μπορεί να δοθεί λύση με διαρκή ορίζοντα και να σημανθεί η απαρχή μιας νέας πορείας για το ποδόσφαιρο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, σε χαιρετιστήρια επιστολή που απέστειλε «όσο είναι προφανές ότι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο όδευε με “σπασμένα φρένα ” στην πλήρη ανυποληψία, άλλο τόσο είναι προφανές και επιβεβλημένο ότι οι πρωτοβουλίες – από όπου κι αν προέρχονται – πρέπει να υπακούουν απόλυτα στους νόμους του ελληνικού κράτους και στον υπέρτατο αυτών, το ελληνικό Σύνταγμα. Αλλιώς υπηρετούν μια προσωρινή και ασταθή ισορροπία, η οποία θα κινδυνεύσει ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί και να παρασύρει το ποδόσφαιρό μας σε νέο καταστροφικό κατήφορο».

Ο πρώην Γ.Γ. του ΠΣΑΠ κ. Νίκος Μάλλιαρης, τόνισε την αναγκαιότητα συσπείρωσης των ανθρώπων του ποδοσφαίρου που διακρίνονται για το ήθος και το φίλαθλο πνεύμα και οι οποίοι έχουν αποδείξει εμπράκτως εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων την αγάπη τους για το άθλημα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός αθλητικού οράματος που θα μετουσιωθεί σε νόμο και θα ανοίξει τα σωματεία στην κοινωνία και θα θέτει τις βάσεις για ένα ποδόσφαιρο ανεξάρτητο από επαγγελματίες παράγοντες, πολιτικούς και εταιρίες που δεν σέβονται το άθλημα, τους αθλητές, το ευ αγωνίζεσθαι και τους φιλάθλους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!