Σε στυλ… δανειστών απειλούν οι διεθνείς ομοσπονδίες ποδοσφαίρου

Η FIFA και η UEFA έστειλαν επιστολή-τελεσίγραφο το απόγευμα της Τετάρτης στην ΕΠΟ, που την υπογράφουν ανώτατα στελέχη της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, με την οποία ενημερώνουν ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο κατά της βίας ψηφιστεί (αρχές Μαΐου), θα υπάρξει άμεσος και επ’ αόριστον αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής Ελλάδος από τις διεθνείς διοργανώσεις, διότι με διατάξεις του καταργεί το αυτοδιοίκητο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Αντιδρώντας ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία του αθλητικού νομοσχεδίου» και «δεν δέχεται τελεσίγραφα». Επισήμανε μάλιστα ότι η «εποπτεία που ασκούσαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο η FIFA και η UEFA έχει αποτύχει». Ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι διεθνείς ομοσπονδίες εκτοξεύουν απειλές για να προκαταλάβουν την κρίση του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ο υφυπουργός μιλώντας στο Κόκκινο 105.5 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει έδαφος για συνεννόηση, αρκεί να εκλείψουν τα τελεσιγραφικά διαγγέλματα». Τόνισε πως η ΕΠΟ ευθύνεται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς FIFA και UEFA να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία και μόνο. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσει η υπόθεση ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα με την ΕΠΟ, το οποίο εντοπίζεται στο γεγονός ότι τουλάχιστον αυτή την περίοδο μέλη οργάνων της ΕΠΟ παρελαύνουν από τα ανακριτικά γραφεία για σοβαρά αδικήματα… Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως όταν μιλάμε για πρόβλημα διαφθοράς, εντοπίζεται σε αυτή την κατάσταση. Το πρόβλημα λοιπόν είναι η ελληνική ομοσπονδία και πώς αυτή πολιτεύεται όλα αυτά τα χρόνια. Εάν FIFA και UEFA δεν αντιλαμβάνονται αυτό το πρόβλημα, δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στην Ελλάδα, τότε μοιραία θα βρεθούμε σε μία κατάσταση η οποία δεν θα είναι ευχάριστη», ανέφερε ο κ. Κοντονής.
Για τα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία φαίνεται να «παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο», ο υφυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν ορισμένες επισημάνσεις όσον αφορά στα διοικητικά πρόστιμα που έχει εκ του νόμου δικαίωμα να επιβάλει το Δημόσιο, ένας κρατικός φορέας, σε εποπτευόμενες αρχές. Δυστυχώς, μέχρι τώρα οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες εξαιρούνταν αυτής όσον αφορά τον έλεγχο που ασκεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Για θέματα βίας, για θέματα που άπτονται της δημόσιας τάξης, εδώ θα έπρεπε να υπάρχει αυστηρή παρέμβαση του κράτους, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Επίσης, αντιδρούν στο θέμα της συγκρότησης των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι έχουν όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και δεν είναι διορισμένοι και με αμοιβή από τη διοίκηση της ΕΠΟ. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να άρουμε τις σκιές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο».
Όσον αφορά τη δυνατότητα του υπουργού να διακόπτει πρωταθλήματα, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι «ο νόμος προβλέπει αυτή τη δυνατότητα μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν βίαια επεισόδια, και μάλιστα ως τελευταίο ενδεχόμενο και ως τελευταία στάση αυτής της μάχης που δίνουμε κατά της βίας».

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!