Ακουνμπάι και Μπαλ κινδυνεύουν να εκδοθούν στην Τουρκία

 

Με πιέσεις προς την Ελλάδα και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθεί η Τουρκία να πετύχει την «επανεξέταση» πολλών υποθέσεων Τούρκων πολιτικών προσφύγων.

Στις 13 Φεβρουαρίου θα εξεταστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη η έφεση που άσκησε ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας στην Ελβετία, Μουζαφέρ Ακουνμπάι, κατά της έκδοσής του στην Τουρκία. Ο Μ. Ακουνμπάι ζούσε τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελβετία, αλλά πέρυσι το καλοκαίρι που ήρθε στη χώρα μας για διακοπές συνελήφθη με την αιτιολογία ότι καταζητείται από τις τουρκικές Aρχές και το δικαστήριο αποφάσισε, πρωτοδίκως, την έκδοσή του στην Τουρκία.
Είχε συλληφθεί αρχικά από την τουρκική αστυνομία τη δεκαετία του 1990 για πολιτικούς λόγους και υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια. Στη συνέχεια του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, η οποία κρίθηκε άδικη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρέμεινε πολλά χρόνια στις τουρκικές φυλακές, ώσπου ξεκίνησε απεργία πείνας, αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και κατέφυγε στην Ελβετία το 2003, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.

Αν εκδοθεί στην Τουρκία, κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, που προστατεύει τους πολιτικούς πρόσφυγες, κινδυνεύει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Όπως αναφέρει, μάλιστα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τον Μ. Ακουνμπάι, «οι φυλακές της Τουρκίας είναι γνωστές για την καταπίεση που υφίστανται οι κρατούμενοι. Εκεί οι ισοβίτες ζουν απομονωμένοι και οι άρρωστοι αφήνονται να πεθάνουν. Αρκετές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία διαμαρτύρονται για την κατάσταση των ασθενών κρατουμένων και καταγράφουν τις συχνότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η Επιτροπή Αλληλεγγύης καλεί τις ελβετικές και τις ελληνικές Aρχές να αναλάβουν τις ευθύνες που απορρέουν από το εθνικό και το Διεθνές Δίκαιο. Καλεί επίσης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, 5.00μ.μ., στα Προπύλαια, και στις 13 Φεβρουαρίου, στις 9.00π.μ. στον Άρειο Πάγο, όπου θα εκδικαστεί η έφεση κατά της έκδοσης του Μ. Ακουνμπάι.
Ένας άλλος Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, ο Μπαρίς Μπαλ, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή μετά την ενεργοποίηση εντάλματος της Ιντερπόλ, προκειμένου να εκδοθεί στην Τουρκία. Αφέθηκε ελεύθερος και ορίστηκε δικάσιμος για την επανεξέταση της υπόθεσής του τον Μάρτιο. Η περιπέτεια του Μπαρίς Μπαλ ξεκινά 22 χρόνια πριν, όταν καταδικάστηκε από τα τουρκικά δικαστήρια σε πολυετή φυλάκιση, λόγω της κινηματικής του δράσης. Πριν εκτελεστεί η ποινή του, πέρασε κολυμπώντας στην Ελλάδα όπου αιτήθηκε και πήρε πολιτικό άσυλο, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Σήμερα, παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού παιδιού, ο Μπαρίς Μπαλ είναι ένας από τους γνωστότερους καλλιτέχνες στην Ελλάδα στη μουσική της Ανατολίας και έχει διδάξει σε ωδεία και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας. Πλέον, κινδυνεύει να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς το τουρκικό κράτος κατάφερε να πετύχει την έκδοση διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψή του από την Ιντερπόλ.

 

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!