Φορολογική καταιγίδα για τα λαϊκά εισοδήματα

του Παύλου Δερμενάκη

 

Η μνημονιακή κυβέρνηση, αφού ψήφισε όλα όσα απαίτησαν οι δανειστές, ξεκινά την υλοποίησή τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Με δεδομένο πλέον την εφαρμογή του «κόφτη» δαπανών από το τρέχον έτος, απαιτείται η συγκέντρωση φορολογικών εσόδων τουλάχιστον 30,5 δισ.€ μέχρι το τέλος του έτους, για να πιαστεί ο στόχος των 50,5 δισ.€ συνολικά.

Η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί: Τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι απόλυτα κατατοπιστικά.

– Τα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνουν στο 4μηνο 2016 με ρυθμό 1 δισ.€ το μήνα. Με το ρυθμό αυτό στο τέλος του 2016 τα χρέη προς το Δημόσιο θα έχουν ξεπεράσει τα 100 δις. €. Το σύνολο των συσσωρευμένων χρεών προς το Δημόσιο στην περίοδο 2011 έως και το τέλος του 2015 είναι 51,6 δισ. € έναντι συνόλου οφειλών στο Δημόσιο 86,3 δισ.€. Δηλαδή το 59,8% των οφειλών δημιουργήθηκε την εποχή των μνημονίων.

– Η αυξημένη συσσώρευση οφειλών στο Δημόσιο, το 2016, γίνεται πριν από την εφαρμογή των νέων φόρων 6,7 δισ.€ που ψήφισε η κυβέρνηση εντός του Μαΐου 2016. Στην αντίστοιχη περίπτωση της αύξησης φόρων το 2015 επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για αύξηση των χρεών και φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί και το 2016 με τους νέους φόρους.

– Ήδη υπάρχουν τα πρώτα μηνύματα από την αγορά, για ενίσχυση της φοροδιαφυγής και μείωση απόδοσης φόρων. Ο απολογισμός από έσοδα ΦΠΑ (είναι δείκτης φοροδιαφυγής) για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2016 είναι ενδεικτικός. Η μείωση στα τουριστικά-κοσμοπολίτικα νησιά ξεκινά από -22% στην Κεφαλονιά, ανεβαίνει -39% στη Ρόδο και φτάνει -62% στην Μύκονο(!) και ενδιάμεσα τα υπόλοιπα νησιά…

Φοροεισπρακτική επίθεση στα λαϊκά στρώματα: Η κυβέρνηση από το 2015 είχε διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και είχε προετοιμάσει την φοροεισπρακτική της επίθεση απέναντι σε αυτούς που πάντοτε πληρώνουν, τα λαϊκά στρώματα.

Από τις αρχές του 2016 ξεκίνησε το «σαφάρι» για την είσπραξη οφειλών στην εφορία. Περιλαμβάνει 2 σκέλη: i) την επέκταση και αυτοματοποίηση των πάσης φύσεως κατασχέσεων για χρέη προς την Εφορία και ii) μέτρα για την φοροδιαφυγή.

Η «αποδοτικότητα» των μέτρων για την φοροδιαφυγή είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει ούτε και με την παρούσα κυβέρνηση, παρά το ότι στο δημόσιο λόγο της προς το λαό είναι στην πρώτη γραμμή. Τα αποτελέσματα μιλούν μόνα τους. Από τη λίστα Λαγκάρντ εντός του 2015 ελέγχθηκαν μόλις 96 υποθέσεις και απέφεραν το ποσό, μαζί με τα πρόστιμα, των 179,3 εκ.€.(!)

Συνεπώς, τι μένει να αποδώσει στην πράξη; Η φοροεισπρακτική επιδρομή στα λαϊκά στρώματα. Για να γίνει, δε, κατανοητό το θέμα ας δούμε τη διάρθρωση οφειλών στο Δημόσιο την 31/12/2015.

katatheseis

Από τους παραπάνω οφειλέτες η κυβέρνηση δήλωσε, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού κ. Αλεξιάδη, ότι «Δεν στοχεύουμε στα χαμηλά και στα μεσαία, αλλά στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα… Ξεκινήσαμε από τα μεγάλα χρέη και όλες οι κινήσεις μας έχουν στόχο τους μεγαλοοφειλέτες» όμως στην πράξη ξεκίνησε τη χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, στο 1ο τετράμηνο 2016 προχώρησε σε κατασχέσεις ποσών από 428.465 τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές στο δημόσιο. Με την παραπάνω διάρθρωση των οφειλετών είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της «Αριστεράς» ξεκίνησε το φοροκυνηγητό από την κατώτερη βαθμίδα, τα λαϊκά στρώματα, καθώς όλες οι άλλες μαζί αθροίζουν 253.812 οφειλέτες.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο η εφορία μπορεί να εισπράξει ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 50€ προς ασφαλιστικό ταμείο ή άνω των 300€ προς το δημόσιο, αν ο λογαριασμός του οφειλέτη έχει μέσα πάνω από 1.250€. Οτιδήποτε πάνω από αυτό το ποσό κατάσχεται μέχρι την οριστική εξόφληση του συνόλου της οφειλής, δηλαδή είναι μια διαδικασία επαναλαμβανόμενη αν δεν ολοκληρωθεί με την πρώτη κατάσχεση. Βέβαια, για να ισχύσει το όριο των 1.250€ πρέπει ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού να έχει κάνει τη σχετική διαδικασία για το ακατάσχετο του ποσού, πράγμα το οποίο ελάχιστοι έχουν κάνει.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επίσης: α) έχουν ξεκινήσει τηλεφωνικές κλήσεις πίεσης, κατά τα πρότυπα των τραπεζών, προς τους οφειλέτες μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), και β) έχουν σταλεί στο 5μηνο 2016, σε όσους χρωστούν από 30€(!) και άνω έως 3.000€, 319.840 e-mail ειδοποιητήρια είσπραξης/ρύθμισης με συνολικές οφειλές 289,3 εκ. €. Από αυτά εισπράχθηκαν τα 188,2 εκ. € ή ποσοστό 65%. Συγκρίνετε το ποσό αυτό με τα 179,3 εκ. που εισπράχθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ και βγάλτε συμπέρασμα για το ποιούς ευνοεί η παρούσα κυβέρνηση της «αριστεράς». Παράλληλα σε καθημερινή βάση τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ στέλνουν στις τράπεζες κατά μέσο όρο στο 5μηνο 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών για τα μικροποσά. Οι κατασχέσεις αυτές αφορούν ακόμα και μισθούς και συντάξεις ενώ στις μικρές επιχειρήσεις σημαίνει στέρηση της αναγκαίας ρευστότητας για να συνεχίσουν να λειτουργούν και συνεπώς κλείσιμο. Την ίδια στιγμή 1.042 οφειλέτες, με ποσά άνω των 10 εκ. €, χρωστούν συνολικά 51,1 δισ. € (ποσοστό 59,2%!) αλλά η κυβέρνηση στέφεται στους μικροοφειλέτες για εισπράξεις. Μάλιστα η ΓΓΔΕ ζήτησε από τις Εφορίες να αυξηθεί ο ανώτατος ρυθμός ημερήσιων κατασχέσεων από 1.200 σε 1.800 (+50%).

Δηλαδή, η κυβέρνηση της «Αριστεράς», με επικεφαλής υπουργό Οικονομικών έναν άνθρωπο που είχε κάνει προσωπικά σημαία του την ταξική μεροληψία υπέρ των αδυνάτων, αντί να στραφεί για την είσπραξη των φόρων i) στους μεγαλοοφειλέτες και στην αποδεδειγμένη μεγάλη φοροδιαφυγή με τις γνωστές λίστες, ή/και ii) στην είσπραξη των 51,6 δισ.€ που είναι τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη μνημονιακή περίοδο από τους μεγαλοοφειλέτες, στρέφει την εισπρακτική της μανία στα λαϊκά στρώματα εισπράττοντας-κατάσχοντας, με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, μικροποσά από λογαριασμούς καταθέσεων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!