Της Μαίρης Ευθυμιάτου.

Υπό την απειλή της Κομισιόν ότι δεν αποκλείει νέα επί τα χείρω αναθεώρηση του Μνημονίου, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματά της το 2011, κατατέθηκε ο κρατικός Προϋπολογισμός, καθρεφτίζοντας το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

Βασικό του στοιχείο: η αύξηση των έμμεσων φόρων που θα επιβαρύνουν την καθημερινότητα των λαϊκών εισοδημάτων κατά 34,76 δισ. ευρώ, με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη να δηλώνει, ξεδιάντροπα, πως οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι, αλλά να εκτιμά(!) πως η κοινωνία έχει δείξει πως κατανοεί το πρόβλημα και είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στην προσπάθεια της κυβέρνησης. Τώρα, αν αυτή την… προσπάθεια την πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Η κυβέρνηση ΓΑΠ έχει, πλέον, αναγάγει τη φορομπηξία σε τέχνη. Μερικά παραδείγματα από την καθαρή ληστεία που υφίστανται τα μεσαία και φτωχά στρώματα εδώ και ένα χρόνο και θα… αποδώσουν στα κρατικά Ταμεία (ή καλύτερα στα ταμεία του ΔΝΤ) το 2011:

 • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ και η ανακατάταξη προϊόντων μεταξύ των συντελεστών – ΕΣΟΔΑ 1 δισ. ευρώ

 • Έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις- ΕΣΟΔΑ 1 δισ. ευρώ

 • Απόδοση τεκμηρίων διαβίωσης – ΕΣΟΔΑ 700 εκατ. ευρώ

 • Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξίων – ΕΣΟΔΑ 270 εκατ. ευρώ

 • Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος- ΕΣΟΔΑ 150 εκατ. ευρώ

 • Είσπραξη προστίμων αυθαιρέτων – ΕΣΟΔΑ 500 εκατ. ευρώ

 • Πράσινα τέλη από εκπομπές ρύπων – ΕΣΟΔΑ 300 εκατ. ευρώ

 • Δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών- ΕΣΟΔΑ 200 εκατ. ευρώ

 • Άδειες τυχερών παιχνιδιών – ΕΣΟΔΑ 500 εκατ. ευρώ

 • Έσοδα από ημιυπαίθριους – ΕΣΟΔΑ 600 εκατ. ευρώ

 • Λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων – ΕΣΟΔΑ 50 εκατ. ευρώ

Σημειωτέον πως το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, για το 2011, πρόσθετα έσοδα 1,6 δισ. ευρώ και από την απόδοση των λοιπών έμμεσων φόρων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2010, όπως την τριπλή αύξηση συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα.

 

Ξεκάθαρη κοροϊδία με παράλογους φόρους

Είναι δε χαρακτηριστική η κοροϊδία σε βάρος του ελληνικού λαού, καθώς εκτός του ότι μας δηλώνουν κατάμουτρα ότι θα κληθούμε να τους «σώσουμε» στα μάτια των διεθνών αφεντικών τους, πληρώνοντας το μάρμαρο, υπολογίζουν έσοδα από εισφορές που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τι θα επιβαρύνουν. Για παράδειγμα, ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει εκτιμώμενα έσοδα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ από την επιβολή «πράσινου φόρου για εκπομπές ρύπων», την στιγμή που η αρμόδια υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, διερρήγνυε τα ιμάτιά της εδώ και δέκα μήνες, πως δεν θα επιβληθεί πράσινος φόρος, ενώ από την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πρέπει να επιβαρύνει ο συγκεκριμένος φόρος. Αν ήμασταν λίγο πιο αφελείς, θα μπορούσαμε να πιστέψουμε στα λογύδρια περί προστασίας του περιβάλλοντος και αναγκαιότητας επιβολής ενός νέου φόρου για την… πράσινη ανάπτυξη. Επειδή, ωστόσο, κανείς πλέον δεν τρώει κουτόχορτο, η αλήθεια είναι πως η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου είχε…προβλεφθεί από την υπογραφή του αναθεωρημένου Μνημονίου, καθώς στο τελικό κείμενο αναφερόταν χαρακτηριστικά πως προβλέπεται «σταδιακή εισαγωγή πράσινου φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με απόδοση 300 εκατ. ευρώ στο 2011». Στο διά ταύτα, τα πράσινα άλογα (και το πραγματικό «πράττειν άλογα», μια χαρά αποδίδει το νόημα) της κυβέρνησης θα κληθούν να πληρώσουν οι λαϊκές τάξεις, καθώς ο συγκεκριμένος φόρος εκτιμάται ότι θα επιβληθεί α) στην ηλεκτροπαραγωγή-κατανάλωση, β) στη βιομηχανία, γ) στη γεωργία και δ) στις μεταφορές, με το κόστος να μετακυλίεται, αναπόφευκτα, στον καταναλωτή.

Εκτός από αυτόν τον «περιβαλλοντικό» φόρο, ο νέος Προϋπολογισμός κρύβει και άλλες τέτοιες περίεργες εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα τα τέλη από την αδειοδότηση εγκατάστασης για τα γνωστά «φρουτάκια», αλλά και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης μη αλκοολούχων ποτών (δηλαδή η πορτοκαλάδα θα επιβαρύνεται με ειδικό φόρο κατανάλωσης!).

 

Λιγότερη εργασία, λιγότερο κράτος, λιγότερη ζωή

Αν μελετήσει κάποιος αναλυτικά το κείμενο του Προϋπολογισμού, δεν θα δυσκολευτεί να διακρίνει την πραγματική στόχευσή του, που δεν είναι άλλη από την κατά γράμμα ικανοποίηση των διεθνών αφεντικών της τρόικας σε βάρος της εργασίας και των λαϊκών εισοδημάτων. Χαρακτηριστική η πρόβλεψη για αύξηση της ανεργίας στο 14,5% από 11,6% το 2010 και μείωση της απασχόλησης (γιατί για πραγματική μισθωτή εργασία έχουμε πάψει από καιρό να μιλάμε) κατά 3%, έναντι 2,6% το 2010. Η παράλληλη εκτίμηση για μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,5%, έναντι 3,5% το 2010 και της δημόσιας κατά 8%, από 9% το 2010, δίνουν το στίγμα για το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που θα επικρατήσει και του χρόνου και αναμένεται να οδηγήσει μαζικά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε περισσότερη φτωχοποίηση. Η εκτίμηση για μείωση και των Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που με το γνωστό fast track θα ξεσαλώσουν τα κάθε λογής διεθνή λαμόγια, περιγράφει γλαφυρά την εικόνα που η κυβέρνηση ΓΑΠ ονειρεύεται για τη χώρα ως προτεκτοράτο διεθνών τοκογλύφων, με εξαθλιωμένο και χωρίς διάθεση αντίστασης τον τοπικό πληθυσμό.

 

Ακόμα διαβάστε:

Προϋπολογισμός περιορισμένης ευθύνης, ανάλυση του Γιάννη Θεωνά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!