Δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο του Δημήτρη Πετρόπουλου για το σκάνδαλο στην Attica Bank ενώ το θέμα… τρέχει. Οι πολιτικές προεκτάσεις είναι σοβαρές και εμπλέκουν τον «φίλο» της κυβέρνησης Τσίπρα, Χρήστο Καλογρίτσα. Ο οποίος «σπρώχτηκε» να κάνει κανάλι, σχέδιο που δεν βγήκε, μετά εξέδωσε την εφημερίδα Documento με τον Κώστα Βαξεβάνη από όπου επίσης αποχώρησε πρόσφατα. Η Ν.Δ. πολιτικά επενδύει αυτήν τη στιγμή στο σκάνδαλο και μπορεί πολλοί να ανησυχούν για την τροπή που ενδεχομένως θα πάρουν τα πράγματα αν πάμε σε δίκες. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η σύμφυση του τραπεζικού καταστημένου με το μιντιακό και πολιτικό σύστημα και το σίριαλ… συνεχίζεται.

 

Είναι πολλά τα κερατι-Attica

Οι πρακτικές της τράπεζας προς εξυπηρέτηση των κυβερνώντων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαχρονικά κορυφώνονται επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργώντας τη σημερινή «μαύρη τρύπα» που απειλεί να «καταπιεί» το ταμείο των μηχανικών

του Δημήτρη Πετρόπουλου*

 

Για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε η πολυαγαπημένη «τράπεζα των μηχανικών» Attica Bank με αφορμή αυτή τη φορά την αποκάλυψη από το Βήμα μέρους της μηνυτήριας αναφοράς της Τράπεζας της Ελλάδος στον Άρειο Πάγο, σχετικά με τις πρακτικές της Attica για τη χορήγηση δανείων.

Είχε προηγηθεί η μεγάλη «σύγκρουση» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης – Στουρνάρα το καλοκαίρι, που όση φασαρία σήκωσε τότε, τόσο ξαφνικά εξαφανίστηκε. Αντίστοιχη δημοσιότητα βέβαια ποτέ δεν απέκτησαν οι πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις της τράπεζας με τα αποθεματικά του ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών (πρώην ΤΣΜΕΔΕ). Ανακεφαλαιοποιήσεις, που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από τις υπέρογκες εισφορές που διαχρονικά καλούνται να πληρώσουν οι μηχανικοί (είτε με τον μνημονιακό μεσοπρόθεσμο Ν3986/11 των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, είτε με τον σημερινό Ν.4387/16 Κατρούγκαλου – ΣΥΡΙΖΑ, είτε με παλιότερους νόμους, με αποτέλεσμα σήμερα 70.000 συνάδελφοι να χρωστούν 1 δισ ευρώ). Χρήματα τα οποία το ταμείο κινδυνεύει να απωλέσει οριστικά μια και η τρέχουσα αξία τους δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Η εξαρχής λανθασμένη, και επιζήμια για τους ασφαλισμένους και το ταμείο τους, επιλογή της τοποθέτησης μέρους των αποθεματικών στην Attica ήδη από το 1997, είχε τη διακομματική στήριξη των συνδικαλιστικών παρατάξεων τόσο των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, όσο και του τότε Συνασπισμού και μοναδική αντιπολίτευση από τις υπόλοιπες παρατάξεις της Αριστεράς, συνεχίστηκε δε με διαδοχικές εγκληματικές αποφάσεις συμμετοχής του ταμείου στις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποίησεις (που αύξησαν τη συμμετοχή του ταμείου από το 34 στο 55%).

Ο χώρος της σημερινής κυβέρνησης είχε ανέκαθεν προνομιακή σχέση με την τράπεζα αυτή. Αφενός μέσω του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ο οποίος έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος της διοίκησής της, αφετέρου μέσω του πρώην πρόεδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) και σημερινού υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε στον σχεδιασμό της την αξιοποίηση ενός τραπεζικού δικτύου, χωρίς την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ (η Attica δεν εντάχθηκε στις 4 συστημικές τράπεζες των οποίων η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με δημόσια χρήμα μέσω ΤΧΣ, για να ξαναγίνουν ιδιωτικές), οπότε έλπιζε ότι τον ρόλο αυτό μπορούσε να τον παίξει η Attica. Για το λόγο αυτό εξάντλησε την επιρροή της για να πετύχει και η πρόσφατη (2015) ανακεφαλαιοποίηση όπου το ταμείο αποφάσισε να «ρίξει» άλλα 400 εκατ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα» της Τράπεζας Αττικής, όπως έπραξαν και μια σειρά από ΔΕΚΟ. Τα ίδια και το 2013 με άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως φαίνεται το «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η συνέχιση της χρηματοδότησης ορισμένων κατασκευαστικών, τεχνικών και εργολαβικών εταιρειών με «ευνοϊκή διάθεση», προνομιακά επιτόκια (κάτω από το κόστος) και εγγυήσεις επιπέδου βοσκοτοπίων. (Τριάντα εννέα δάνεια πήρε το 2015 από την Τράπεζα Αττικής η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης ΑΕ του κ. Καλογρίτσα, «Σύμφωνα με το έγγραφο τιμολόγησης 265/382/30.9.2015 το επιτόκιο που καθορίστηκε για το δάνειο με αριθμό 2650220000004658, ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, ήταν 2,6%, ήτοι χαμηλότερο σε σχέση με την πολιτική της τράπεζας»).

Από την άλλη το σύστημα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – Στουρνάρα επιχειρεί να οδηγήσει σε γρήγορη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας για ένα κομμάτι ψωμί σε ξένα fund, οδηγώντας σε οριστική απώλεια του συνόλου των επενδεδυμένων χρημάτων του ταμείου. Το σύστημα αυτό έχει διοικήσει εξίσου την τράπεζα και δεν μπορούν να το παίζουν «μωρές παρθένες». Η κα Αικατερίνη Ζευγώλη αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια και επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της τράπεζας, διορίστηκε και ως μετακλητή στο υπουργείο Οικονομικών και ορίστηκε συγκεκριμένα «Διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα» το 2012. Ο Κωνσταντίνος Γουβάλας (μέλος ΔΣ της τράπεζας) ήταν πολύ στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου και έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού του γραφείου σε διάφορες υπουργικές θητείες του. Ο δε Αν. Σελλιανάκης γνωστό στέλεχος της ΝΔ (και πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΕΤΑΑ), διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας. Όλοι οι παραπάνω δεν γνώριζαν τίποτα για τα δάνεια και την πορεία της Attica; Ενώ υπάρχει και το τεράστιο θέμα με τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ (Σε ομολογία ότι τα δάνεια – ύψους 13 εκατ. ευρώ – που δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την Attica Bank το 2010 και το 2011 δεν ελέγχθηκαν προχώρησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας). Πώς είναι δυνατόν, τέλος, η ΤτΕ, εποπτεύουσα αρχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, να περιλαμβάνεται σε αυτούς που τόσα χρόνια «δεν είδαν και δεν άκουσαν» κάτι για την Attica Bank; Οι τεράστιες ευθύνες συνεπώς είναι συνολικές και εξ αδιαιρέτου…

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να απεμπλακεί άμεσα το ΤΣΜΕΔΕ από την Attica Bank, με τη διασφάλιση – επιστροφή των αποθεματικών του. Να μην εμπλακεί ξανά σε καμιά ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, να μην ξαναδώσουμε ούτε ένα ευρώ. Να πάρουμε πίσω όσα χρήματα έχει βάλει το ΤΣΜΕΔΕ σ’ αυτήν. Να αγωνιστούμε για εθνικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος που έχουμε χρυσοπληρώσει

 

(Με στοιχεία από https://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/search/label/attica)

 

* Ο Δημήτρης Πετρόπουλος είναι μέλος της Α/ΤΕΕ με την Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!