Το καθεστώς Ερντογάν επιδίδεται εδώ και μήνες σε μια απροκάλυπτη πλέον προσπάθεια τρομοκράτησης και καθυπόταξης των Κούρδων που ζουν στο τουρκικό κράτος. Για να το επιτύχει χρησιμοποιεί τις πλέον βάρβαρες μεθόδους, βομβαρδίζοντας και δολοφονώντας εν ψυχρώ εκατοντάδες αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στις αποκλεισμένες από το στρατό κουρδικές πόλεις (βλ. και σχετικό άρθρο στο Δρόμο που κυκλοφορεί, σελ. 16-17).

Από σήμερα Σάββατο 13/2 το τουρκικό καθεστώς κλιμάκωσε την αντικουρδική εκστρατεία, βομβαρδίζοντας απευθείας και τους Κούρδους της Συρίας – και μάλιστα αμέσως μετά από μία ακόμη νίκη της Κουρδικής Αντίστασης επί των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, και ιδίως η Γερμανία και η Ε.Ε., παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για όλο αυτό το μακελειό, και εξακολουθούν να «συνεργάζονται στενά» την Άγκυρα. Οι λαοί της περιοχής και τα κύματα των προσφύγων, που προκαλούνται από την ανατίναξη ολόκληρων χωρών λόγω της δυτικής επέμβασης και της σιωπηρής ενίσχυσης των τζιχαντιστών από τους περιφερειακούς συμμάχους της Δύσης, αντιμετωπίζονται κυνικά ως διαπραγματευτικά χαρτιά στη διεθνοποιημένη σύρραξη.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, το Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 16/2 στην Αθήνα μια σημαντική εκδήλωση, με ομιλητή τον Σαλίχ Μουσλίμ, συμπρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που αποτελεί το αδελφό κόμμα του ΡΚΚ στη Ροζάβα, δηλαδή στο συριακό Κουρδιστάν. Η εκδήλωση αυτή (βλ. λεπτομέρειες παρακάτω στο δελτίο Τύπου) προσφέρει στην προοδευτική κοινή γνώμη της χώρας μας την ευκαιρία να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις απόψεις, τους αγώνες και τη στρατηγική ενός από τους σημαντικότερους παράγοντες της περιοχής.

Δρόμος της Αριστεράς

 

Kourdoi 2               Kourdoi 1

 

 

Δελτίο Τύπου

 

Το κουρδικό ζήτημα και ο ρόλος των Κούρδων της Συρίας αναδεικνύεται σε κλειδί για την επίλυση του συριακού προβλήματος και για τη σταθερότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή. Σε μια τέτοια συγκυρία, οι θέσεις του ηγέτη των Κούρδων της Συρίας Σαλίχ Μουσλίμ έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Το Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ,https://www.cemmis.edu.gr/) διοργανώνει εκδήλωση-ομιλία τoυ Συμπροέδρου του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας της Rojava (Συριακό Κουρδιστάν) κ. Salih Muslim με θέμα:

Το κουρδικό ζήτημα και ο πόλεμος στη Συρία

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου (ώρα 6:30 μ.μ.) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Χιλλ 3-5, Πλάκα). H ομιλία θα διεξαχθεί στην κουρδική γλώσσα με μετάφραση στην ελληνική.

 

* Περισσότερα για την εκδήλωση και τον ομιλητή εδώ

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!