Το προαναγγελθέν έγκλημα του τουρκικού καθεστώτος σε βάρος του κουρδικού λαού σε Συρία και Ιράκ ξεκίνησε. Ήδη από τον περασμένο Μάη ο Ερντογάν δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι σχεδιάζει μια νέα εισβολή στη βόρεια Συρία. Όπως αποδεικνύεται, ανέμενε την ευνοϊκή γι’ αυτόν συγκυρία για να την πραγματοποιήσει.

Διαψεύστηκαν όσοι με βεβαιότητα υποστήριζαν ότι ο Ερντογάν λέει «μεγάλα λόγια» και ότι δεν θα κάνει το παραμικρό βήμα, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία αντιδρούν στο ενδεχόμενο μιας νέας ανάφλεξης. Τουρκικά αεροπλάνα και πύραυλοι πλήττουν σε βάθος τόσο το συριακό έδαφος όσο και τις περιοχές του Ιράκ που ζουν Κούρδοι, με εκατοντάδες θύματα. Η τουρκική επίθεση αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο σχέδιο διαμελισμού της Συρίας και κατοχής ενός σημαντικού τμήματος των βόρειων εδαφών της. Άλλωστε η παράνομη παρουσία τουρκικών δυνάμεων στα εδάφη της χώρας αυτής κρατά χρόνια, όπως και η εγκαθίδρυση μιας παράλληλης κατοχικής τοπικής εξουσίας. Χιλιάδες Κούρδοι πολίτες έχουν ήδη απομακρυνθεί βίαια από τις εστίες τους. Τώρα εξαγγέλλεται μια νέα χερσαία επίθεση στο έδαφος της Συρίας, με διακηρυγμένο στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης «ελεύθερης» από Κούρδους σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων από τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι η νέα εισβολή στα εδάφη της Συρίας ξεκίνησε λίγες μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Αν και οι Κούρδοι μαχητές αρνήθηκαν επίσημα κάθε σχέση με την επίθεση, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει καμιά σχέση της γυναίκας που συνέλαβε η αστυνομία με κουρδικές οργανώσεις, αν και πληθαίνουν οι υποψίες ότι η βομβιστική επίθεση οργανώθηκε από το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας… το καθεστώς Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε την «ευκαιρία» στο έπακρο. Ο ίδιος ο Ερντογάν, στις δημόσιες δηλώσεις του, ήταν σαφής: «Η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία δεν είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τυχαία»… Επιπλέον, στράφηκε κατά των ΗΠΑ και της Ρωσίας: αν και δεν τις κατονομάζει, τις θεωρεί υπεύθυνες επειδή «δεν κατάφεραν να ελέγξουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος της Τουρκίας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα προφάσεων και αναζήτησης άλλοθι, η Τουρκία ξεδιπλώνει άλλη μια επιχείρηση σε βάρος των γειτονικών χωρών, θεωρώντας ευνοϊκή τη συγκυρία για τα επεκτατικά της σχέδια και την κατάληψη ισχυρότερων θέσεων εν μέσω των γεωπολιτικών αναστατώσεων της περιόδου.

Η παράνομη χρήση στρατιωτικής βίας κατά ανεξάρτητων χωρών (Συρία και Ιράκ) και η κατοχή εδαφών τους από την Τουρκία αντιμετωπίστηκε με «σιγή ιχθύος» από τον ΟΗΕ…

Άθλια υποκρισία της Δύσης

Η υποκρισία της Δυτικής συμμαχίας και ολόκληρης της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όριο. Το κουρέλιασμα κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου με την παράνομη χρήση στρατιωτικής βίας κατά ανεξάρτητων χωρών (Συρία και Ιράκ) και την κατοχή εδαφών τους από την Τουρκία αντιμετωπίστηκε με «σιγή ιχθύος» από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, όπως και από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η πολιτικά ανύπαρκτη Ε.Ε. αρκέστηκε σε χλιαρές δηλώσεις του Βερολίνου και των Παρισίων, που συνιστούν «αυτοσυγκράτηση» και τήρηση της «αρχής της αναλογικότητας». Πιο προκλητική ήταν η Ουάσιγκτον, που διάλεξε σκόπιμα μια διφορούμενη στάση, και «ενόχλησης» και στήριξης. Έτσι οι εκπρόσωποι του αμερικάνικου Πενταγώνου και του Υπουργείου Εξωτερικών αρκέστηκαν να δηλώσουν την «αντίθεσή τους» στην τουρκική επέμβαση στη Συρία, όπως και την «ανησυχία τους» για τη σταθερότητα στην περιοχή και την αναζωπύρωση της δράσης του ISIS.

Από την άλλη πλευρά, ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Η Τουρκία συνεχίζει να υφίσταται μια τρομοκρατική απειλή, ιδιαίτερα στον νότο της. Σίγουρα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της». Ο κυνισμός του όμως ξεπέρασε κάθε όριο όταν, σε διευκρινιστικές δηλώσεις, υπογράμμισε την ανησυχία του ότι η τουρκική επίθεση στη Συρία «μπορεί να αναγκάσει σε αντίδραση τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις [τις οποίες αποτελούν οι Κούρδοι του YPG και οι Άραβες εταίροι τους], γεγονός που θα περιόριζε την ικανότητά τους να πολεμήσουν ενάντια στον ISIS»! Ο κ. Κίρμπι επιθυμεί οι Κούρδοι να κάθονται άπραγοι όταν τους εξοντώνει η Άγκυρα, και να πολεμούν μόνο κατά του ISIS…

Αντίστοιχα χλιαρή ήταν η στάση της Ρωσίας. Ο ειδικός επιτετραμμένος της στη Συρία Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα πρέπει να απόσχει από τη χρήση «υπέρμετρης στρατιωτικής ισχύος» και ότι απαιτείται «να αναζητηθεί ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα». Οι δηλώσεις Δύσης και Ανατολής είναι όσα χρειάζεται να ακούσει ο Ερντογάν για να ξεκινήσει ένα ακόμα στρατιωτικό έγκλημα στην περιοχή.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!