Το καθεστώς της Τουρκίας αποκαλύπτεται καθημερινά όχι μόνο ως ένας τοπικός ταραξίας, αλλά ως μια ισχυρή αποσταθεροποιητική και εμπρηστική δύναμη της ειρήνης στην ευρύτερη την περιοχή. Ο «Σουλτάνος» μπορεί να υπάρχει μόνο μέσω της βίας, της εξαπόλυσης απειλών πολέμων και, τελικά, της διεξαγωγής μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης πολεμικών επιχειρήσεων. Οι καθημερινές σχεδόν αμφισβητήσεις της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου συνυπάρχουν με έναν πόλεμο χαμηλής έντασης στην Ν.Α. Τουρκία σε βάρος των Κούρδων, αλλά και με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής σε εκτεταμένες περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας. Πριν δύο ημέρες, η Άγκυρα εξήγγειλε νέα σχέδια εισβολής στη Συρία και επέκταση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων σε βάρος των κουρδικών πληθυσμών και ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Στην πραγματικότητα η Τουρκία, αποθρασυμένη από το «πράσινο φως» που παρείχαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία στη μέχρι τώρα επιθετική της στάση στη Συρία, δεν αποσκοπεί μόνο να διαιωνίσει την εισβολή στην περιοχή. Επιδιώκει να επεκτείνει την κυριαρχία της επί συριακών εδαφών στα πλαίσια των νεο-οθωμανικών της επιδιώξεων. Η νέα παράνομη πολεμική εκστρατεία της Τουρκίας συναντά προς το παρόν την αρνητική στάση της αμερικανικής πλευράς και την εκκωφαντική σιωπή της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας». Μένει να αποδειχθεί αν πρόκειται για πραγματική άρνηση της δυτικής συμμαχίας να νομιμοποιήσει τον τουρκικό επεκτατισμό, ή για ένα ακόμα «παζάρι» με στόχο την (έναντι σημαντικών ανταλλαγμάτων) παραμονή της Τουρκίας στη Δύση.

Δημοσιεύουμε παρακάτω αποσπάσματα από την έκκληση των Κούρδων της Συρίας οι οποίοι, παρά τα πισώπλατα μαχαιρώματα που δέχονται από τους Αμερικανούς «συμμάχους» τους, εξακολουθούν να μάχονται ενάντια στην τρομοκρατία και τη βαρβαρότητα του ISIS στη Συρία. Με την ανακοίνωσή τους αυτή, οι Κούρδοι προασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και καλούν όλους τους Σύριους «να ενωθούν ενάντια στις αποικιακές πολιτικές του τουρκικού κράτους… για να διατηρήσουμε την ενότητα της γης μας και την ενότητα και την αδελφότητα των λαών μας».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ροζάβα

«Εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, καταδικάζουμε τις εχθρικές δηλώσεις και τις απειλές εναντίον της περιοχής μας. Από την αρχή της συριακής κρίσης, ο Ερντογάν προσπαθεί να αποκόψει τμήματα της Συρίας και να τα συνδέσει με την Τουρκία. Θέλει να επαναφέρει τα σύνορα του οθωμανικού χαλιφάτου. Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι το βόρειο και ανατολικό τμήμα της Συρίας, αλλά η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος αφήνει την τελευταία του πνοή, ο Ερντογάν προσπαθεί να εισβάλει στη Συρία για να το διευκολύνει και να παρατείνει τη ζωή του. Ο στόχος του τουρκικού κράτους είναι επίσης να χτυπήσει τον συριακό κοινωνικό ιστό και τη συνύπαρξη στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Αυτές οι εχθρικές δηλώσεις στοχεύουν ενάντια στις επιτυχίες των χωρών της Διεθνούς Συμμαχίας στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάλειψή της στο τελευταίο της προπύργιο, και χτυπούν την κατάσταση της ασφάλειας που ο συριακός λαός έχει αρχίσει να βιώνει στα ανατολικά του Ευφράτη: αυτό είναι που το σημερινό τουρκικό καθεστώς δεν θέλει. […] Απευθύνουμε έκκληση στις δημοκρατικές δυνάμεις στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, να υποστηρίξουν τη βούληση των λαών μας, να ενωθούν μαζί μας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος που υποστηρίχθηκε από τον Ερντογάν, και να αντισταθούν στη γενοκτονία που κήρυξε ο Ερντογάν εναντίον μας. Εμείς, ως Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καλούμε όλους τους Σύριους να ενωθούν ενάντια στις αποικιακές πολιτικές του τουρκικού κράτους. Σήμερα είναι η ημέρα να αφιερώσουμε όλες μας τις ενέργειες για να προστατέψουμε τη γη μας, τους ανθρώπους μας. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την ενότητα της γης μας και την ενότητα και την αδελφότητα των λαών μας.»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!