ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Ερρίκο Φινάλη

Ο Δρόμος της Αριστεράς μίλησε με τον Λ.Κ., στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.

 

Μετά την εκλογική επιτυχία του HDP, που άλλαξε τους συσχετισμούς και ανέκοψε τα σχέδια του Ερντογάν, βλέπουμε μια έως παροξυσμού κλιμάκωση της κρατικής και παρακρατικής βίας στην Τουρκία…

Δεν πρόκειται απλά για κλιμάκωση, αλλά για προσπάθεια συντριβής της λαϊκής αντίστασης και του HDP. Ο Ερντογάν έχει πάρει το ok από τις ΗΠΑ να κάνει ό,τι μπορεί για να επανεδραιώσει την εξουσία του μέχρι τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Έχει πλέον τα χέρια του ελεύθερα με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον και επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα. Μιλάει κατά των τζιχαντιστών αλλά χτυπά τα κουρδικά χωριά στα σύνορα με Συρία και Ιράκ. Έχει εξαπολύσει πογκρόμ, σε συνεργασία με τους φασίστες, εναντίον του κουρδικού πληθυσμού σε όλη τη χώρα.

Ακόμη, ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα με τη Συρία ώστε να αδειάσει από τον γηγενή πληθυσμό και η Τουρκία να εισβάλει ευκολότερα. Και κατευθύνει όλους τους πρόσφυγες προς την Ελλάδα. Οι τουρκικές Αρχές δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα: για να αυξήσουν την πίεση στη χώρα σας, επιτρέπουν μέρα μεσημέρι να φεύγουν καραβιές προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά.

Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεννοηθούν με τον Ερντογάν για το πώς θα βάλουν χέρι στα πετρέλαια των γειτονικών χωρών, θέλουν και να τους επιτραπεί η χρήση της βάσης στο Ιντσιρλίκ, και γι’ αυτό παριστάνουν ότι δεν βλέπουν όλα αυτά που γίνονται σήμερα. Αλλά σας λέω: αν η Τουρκία δεν σταματήσει το πογκρόμ, θα κατέβουν οι αντάρτες του ΡΚΚ. Και τότε θα δουν πώς είναι να έχεις απέναντί σου ένοπλους μαχητές και όχι γυναικόπαιδα.

 

Απ’ όσα ξέρουμε όμως, οι αντάρτες του ΡΚΚ έχουν ήδη εμπλακεί σε συγκρούσεις, προκαλώντας δεκάδες νεκρούς στις τάξεις του τουρκικού στρατού…

Αυτό δεν ισχύει. Επρόκειτο για ελάχιστες στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον στρατιωτικών μονάδων και παρακρατικών που είχαν βιαιοπραγήσει εναντίον αμάχων. Στην πρώτη, κοντά στην πόλη Ντάγκλιτσα, φάνηκε η υπεροχή των αποφασισμένων ανταρτών, που υπερασπίζονται τη γη και το λαό τους, απέναντι σε άριστα εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, που άφησαν πίσω τους 13 νεκρούς. Φάνηκε όμως και η ηθική υπεροχή των Κούρδων ανταρτών οι οποίοι, μετά από μεσολάβηση του HDP την οποία ζήτησαν οι τουρκικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της περιοχής, παρέδωσαν επίσημα τις σορούς των νεκρών στρατιωτών στο τουρκικό κράτος.

Άλλες στοχευμένες επιχειρήσεις αφορούν παρακρατικούς που βασανίζουν πολίτες. Ο στρατιωτικός διοικητής του ΡΚΚ Ντουράν Καλκάν τους προειδοποίησε: «Σταματήστε τη βία κατά των αμάχων. Αλλιώς, ό,τι και να κάνετε, θα σας συλλάβουμε όλους και θα σας μεταφέρουμε εδώ, να σας δικάσει ο κουρδικός πληθυσμός για τα εγκλήματά σας». Για παράδειγμα προχτές οι αντάρτες μπήκαν στην πόλη Γιουκσέκοβα, όπου ένας πράκτορας της ΜΙΤ [ΣτΜ: η τουρκική μυστική υπηρεσία] πρωτοστάτησε σε εξευτελιστικές βιαιοπραγίες εναντίον Κούρδων εργατών, και τον αιχμαλώτισαν. Σήμερα κυκλοφόρησε ένα βίντεο όπου αυτός ο τόσο… γενναίος φασίστας βρίσκεται αιχμάλωτος στα βουνά του Κουρδιστάν και κλαίγοντας ζητά συγγνώμη από τους ανθρώπους που εξευτέλισε.

Μιλώντας για ηθική υπεροχή, να σας πω ένα ακόμη πράγμα: Οι κρατικοί και παρακρατικοί φασίστες έχουν κάψει μέχρι σήμερα 178 γραφεία του HDP σε όλη την Τουρκία. Δεκάδες άμαχοι έχουν δολοφονηθεί από ελεύθερους σκοπευτές στις αποκλεισμένες κουρδικές πόλεις, χιλιάδες λιμοκτονούν δίχως νερό, φάρμακα και τρόφιμα. Ο στρατός και η αστυνομία οργιάζουν στις κουρδικές περιοχές και στις προοδευτικές γειτονιές των τουρκικών πόλεων. Οι φασίστες σπάνε τα λεωφορεία που έχουν πινακίδες οι οποίες «προδίδουν» προέλευση από τις κουρδικές επαρχίες, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να αποφασίσουν τη διακοπή όλων των δρομολογίων. Άνθρωποι έχουν λιντσαριστεί στην Πόλη και αλλού επειδή μιλούσαν κουρδικά στο κινητό τους. Μαγαζιά Κούρδων σπάζονται και λεηλατούνται παντού.

Κι όμως! Ούτε ένας, και σας το ξαναλέω, ούτε ένας Τούρκος από τις χιλιάδες που ζουν κι εργάζονται στις κουρδικές πόλεις δεν έχει πειραχτεί, πέρα από όσους πρωτοστατούν στη βία κατά του άμαχου πληθυσμού. Εμείς δεν θέλουμε να χυθεί άλλο αίμα, θέλουμε ειρήνη, δημοκρατία και προκοπή. Ο Ερντογάν είναι που θέλει να μας γυρίσει 30 και 40 και 50 χρόνια πίσω. Έχει το θράσος να καταδικάζει τους σιωνιστές του Ισραήλ αυτός ο άνθρωπος, που σήμερα έχει μετατρέψει τις κουρδικές πόλεις σε Γάζα και βάζει ελεύθερους σκοπευτές να δολοφονούν παιδιά!

 

Μέσα σ’ αυτό το πρωτοφανές κλίμα, πώς θα γίνουν εκλογές στοιχειωδώς αδιάβλητες;

Τον Ιούνιο ο Ερντογάν ποντάριζε ότι το HDP δεν θα περάσει το διεθνώς μοναδικό όριο του 10% για την είσοδο στη Βουλή. Ξεπεράσαμε το 13%. Θα έπρεπε να του γίνει μάθημα και να μειώσει τη μεγαλομανία και την αλαζονεία του, που τον οδήγησαν σε λάθος εκτιμήσεις. Αυτό προφανώς δεν συνέβη. Έχει χάσει τον πρώτο γύρο του παιχνιδιού, ο κόσμος κατάλαβε ότι ο Ερντογάν είναι ψεύτης και κλέφτης. Σήμερα, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, θέλει να μας πάει πίσω, στα χρόνια της στρατιωτικής χούντας, γι’ αυτό και έχει κηρύξει κανονικό πόλεμο εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

Έβαλε τους μπράβους του να σπάσουν ακόμη και τα γραφεία της συστημικής εφημερίδας Χουριέτ, που τόλμησε να τον κατακρίνει. Διακήρυξε ότι «δεν υπάρχει ασυλία για τους βουλευτές του HDP». Συλλαμβάνει δημάρχους. Τα μεγάφωνα του στρατού απειλούν τους κατοίκους των αποκλεισμένων κουρδικών πόλεων: «Αυτά συμβαίνουν επειδή ψηφίσατε το HDP. Θα το ξανακάνετε;». Ο Ερντογάν είπε ανοιχτά: «Δώστε μου τους 400 βουλευτές που χρειάζομαι, κι όλο αυτό θα τελειώσει αμέσως». Σχεδιάζουν τη μεταφορά των κατοίκων των κουρδικών χωριών σε «ειδικά εκλογικά κέντρα» σε πόλεις που ελέγχει ο τουρκικός στρατός.

Παρ’ όλα αυτά, σας λέω: ο Ερντογάν θα χάσει και το δεύτερο γύρο. Όχι επειδή οι εκλογές θα είναι αδιάβλητες, αλλά επειδή γευτήκαμε την ελπίδα και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε γι’ αυτήν. Με κάθε τρόπο. Δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε. Οι πολίτες δείχνουν πρωτοφανές κουράγιο. Αυτοί είναι που «πολεμούν» σήμερα, όχι οι αντάρτες του ΡΚΚ και της Αριστεράς. Όπως σας είπα, οι αντάρτες δεν έχουν μπει στη μάχη, κι ελπίζουμε να μην χρειαστεί, γιατί τότε θα υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία. Σας διαβεβαιώνω: αν οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου γίνουν και είναι έστω και στοιχειωδώς εκλογές, το HDP θα ξεπεράσει το ποσοστό του Ιουνίου, θα βγει τρίτο κόμμα διότι το ακροδεξιό MHP διασπάστηκε. Και τότε μπορεί να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για όλους τους λαούς της Τουρκίας.

 

 

 

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!