► «Ναι μεν αλλά», «και τι θέλετε να κάνουμε», «ε δεν είναι και Πούτιν ο Μαδούρο»: απ’ όλα έχει ο μπαξές των Δυτικών ΜΜΕ και think tanks αφότου διέρρευσε ότι ο Μπάιντεν είχε στείλει με πλήρη μυστικότητα στο Καράκας υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, προκειμένου να διαπραγματευθεί με τον «δικτάτορα» το αναποδογύρισμα όσων ίσχυαν μέχρι τώρα. Δηλαδή την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα προκειμένου να επανεκκινήσουν οι εξαγωγές βενεζουελάνικου πετρελαίου στις ΗΠΑ.

► Η ταπεινωτική για τη βορειοαμερικανική υπερδύναμη κίνηση κρίθηκε απαραίτητη από την κυβέρνηση Μπάιντεν από τη στιγμή που αποφασίστηκε εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο (σημειωτέον ότι το εμπάργκο ανακοινώθηκε μετά το ταξίδι στο Καράκας). Διότι, ιδίως αφού οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές πλησιάζουν, οι Δημοκρατικοί θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία την αναμενόμενη εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και τον κίνδυνο να παγώσει η ήδη ασθμαίνουσα βορειοαμερικανική οικονομία.

► «Ψάξτε τρόπο να τα βρείτε με τη Βενεζουέλα! Η χώρα αυτή έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, κι εμείς τα χαρίζουμε στους Κινέζους και τους Ρώσους;»: αυτά τουίταρε προχθές η υπερσυντηρητική δημοσιογράφος Τρις Ρίγκαν, εκφράζοντας την αγωνία των βορειοαμερικανικών ελίτ για τις επιπτώσεις της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Μόσχα. Έτσι οι «συμβουλές» προς τον Μπάιντεν να άρει τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα πολλαπλασιάζονται.

► Η κυβέρνηση Μαδούρο, με μια οικονομία συντετριμμένη από τις Δυτικές κυρώσεις, κάθε άλλο παρά έκλεισε την πόρτα στα μούτρα της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ. Μάλιστα σε ένδειξη καλής θέλησης απελευθέρωσε δύο εκ των (πολλών) υπηκόων των ΗΠΑ που έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί στη Βενεζουέλα είτε για διαφθορά είτε για τρομοκρατικές ενέργειες. Τώρα αναμένει μια αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ για να εκτιμήσει τα επόμενα βήματα – τέτοια κίνηση θα ήταν π.χ. η απελευθέρωση του Βενεζουελάνου Άλεξ Σάαμπ, που απήχθη ενώ ταξίδευε και «απελάθηκε» στις ΗΠΑ, παρόλο που είχε διπλωματική ασυλία*.

► Ακόμη κι αν είμαστε στην αρχή του αλλόκοτου ειδυλλίου, οι πάντες (πλην… Ελλάδας, εννοείται) λαμβάνουν το μήνυμα της κωλοτούμπας. Η κυβέρνηση του Κολομβιανού προέδρου Ντούκε, η μόνη που εξέφρασε απαρέσκεια για την προσέγγιση με τον «εγκληματία πολέμου Μαδούρο», ήδη προειδοποιήθηκε: «Η κυβέρνηση Ντούκε δεν έκανε πολλά για την εξάλειψη της καλλιέργειας κόκας στην Κολομβία», σημείωναν όλως τυχαίως προχθές μια σειρά ΜΜΕ των ΗΠΑ…

 

* «Το ονειρευόταν ο Τραμπ, το υλοποίησε ο Μπάιντεν» (φύλλο 563).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!