Μπροστά στον πόλεμο που ματώνει την Ουκρανία, και απειλεί να εξαπλωθεί παραπέρα, η παγκόσμια Αριστερά είναι σαν να μην υπάρχει. Καμία στοιχειωδώς κοινή προσπάθεια δεν καταβάλλεται για τη δημιουργία ενός μαζικού διεθνούς αντιπολεμικού-αντιπυρηνικού κινήματος, ενός κινήματος ανεξάρτητου από όλες τις αντιμαχόμενες ιμπεριαλιστικές παρατάξεις, το οποίο θα υπηρετεί τα συμφέροντα των λαών που θέλουν να ζουν ελεύθεροι σε ελεύθερες χώρες – χωρίς τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις επεμβάσεις αυτής ή της άλλης μεγάλης δύναμης. Ένα ικανό τμήμα της Αριστεράς συμπαρατάσσεται, με ή χωρίς αστερίσκους, με τη διατεταγμένη από τις Δυτικές ελίτ αντιρωσική υστερία, «ξεχνώντας» το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Κάποια άλλα αριστερά θραύσματα νομίζουν ότι βρίσκουν ζεστασιά κάτω από τη φτερούγα των αντίπαλων αρπακτικών, με τη δικαιολογία ότι έτσι θα χτυπηθεί η Δύση. Είναι εξαιρετικές οι φωνές που επιχειρούν, με τεράστιο κόστος, να διαμορφώσουν μια ανεξάρτητη στάση που τουλάχιστον να δείχνει έγνοια για τους λαούς που υποφέρουν.

Αλλά, μέσα στον ορυμαγδό της πολεμικής προπαγάνδας των μεν και των δε, αυτές οι φωνές υπάρχουν. Στο μακρινό μας Μεξικό οι Ζαπατίστας λένε: «Υπάρχει μια επιθετική δύναμη, ο ρωσικός στρατός. Στο παιχνίδι υπάρχουν συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, και από τις δύο πλευρές. Αυτοί που υποφέρουν τώρα, από τις χίμαιρες των μεν και από τους ύπουλους οικονομικούς υπολογισμούς των δε, είναι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας (και ίσως σύντομα και οι λαοί και άλλων γεωγραφιών, κοντινών ή μακρινών). Ως Ζαπατίστας δεν υποστηρίζουμε το ένα ή το άλλο Κράτος, αλλά εκείνους που αγωνίζονται για τη ζωή ενάντια στο σύστημα. Όταν έγινε η πολυεθνική εισβολή στο Ιράκ (εδώ και 19 σχεδόν χρόνια), με επικεφαλής τον αμερικανικό στρατό, υπήρξαν κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο ενάντια σε εκείνον τον πόλεμο. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν πίστευε ότι το να αντιταχθεί κανείς στην εισβολή σήμαινε ότι τάσσεται στο πλευρό του Σαντάμ Χουσεΐν. Τώρα η κατάσταση είναι παρόμοια, αν και όχι η ίδια. Ούτε Ζελένσκι, ούτε Πούτιν. Σταματήστε τον πόλεμο». Και καταλήγουν: «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει τώρα. Αν συνεχιστεί και αν, όπως προβλέπεται, κλιμακωθεί, τότε ίσως δεν θα υπάρχει κανείς να λογοδοτήσει για το τοπίο μετά τη μάχη»*.

Ακόμη και στην Ευρώπη, μια σειρά αντιπολεμικές κινητοποιήσεις δεν διαλέγουν αυτόν ή τον άλλον «καλό» ιμπεριαλισμό, αντιτίθενται στον «αναδασμό» της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα δεν συντάσσονται με την αντιρωσική υστερία. Για παράδειγμα, η γαλλική συλλογικότητα «Όχι στο ΝΑΤΟ» τοποθετείται ως εξής: «1) Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και τους λαούς της Ουκρανίας που είναι θύματα αυτού του πολέμου. 2) Καταδικάζουμε αποφασιστικά τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Πούτιν – είναι πόλεμος αντιδραστικός και αδικαιολόγητος και πρέπει να σταματήσει. 3) Είμαστε αντίθετοι στις εκκλήσεις για πόλεμο ενάντια στη Ρωσία. Η σημερινή τραγική κατάσταση δεν μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φέρουν μεγάλη ευθύνη για την αύξηση της έντασης, ιδίως αφού στοχεύουν στην ολοένα και μεγαλύτερη επέκταση του ΝΑΤΟ ως τα σύνορα της Ρωσίας. Απαιτούμε να μην υπάρχει καμιά γαλλική συμμετοχή σε όλα αυτά. 4) Αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και υποστηρίζουμε ότι καμιά ειρήνη προς το συμφέρον των λαών δεν μπορεί να επιβληθεί από τους υποκινητές του πολέμου».

Τέλος, υπάρχουν και φωνές που βγαίνουν μέσα από τις ίδιες τις εμπόλεμες χώρες (την Ουκρανία και τη Ρωσία), αλλά και από την Κίνα – η ηγεσία της οποίας τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση, καθώς αυτό που την ενδιαφέρει είναι η περαιτέρω προώθηση των δικών της κοσμοκρατορικών επιδιώξεων. Είναι φωνές αδύναμες, που δέχονται πυρά και καταστολή από όλες τις πλευρές. Και γι’ αυτό αξίζει να ακουστούν, ακόμη και στην περίπτωση που θα είχαμε διαφοροποιήσεις με ορισμένα από όσα λέει η καθεμιά από αυτές τις φωνές. Αξίζει να ακουστούν και για έναν ακόμη λόγο: δείχνουν τις δυνατότητες, ισχνές μα υπαρκτές, σύμπηξης ενός κινήματος αδέσμευτου από τους «Μεγάλους», αυτούς δηλαδή που φιτιλιάζουν την υφήλιο. Ενός κινήματος που θα παλεύει για δίκαιη ειρήνη, ελευθερία, χειραφέτηση… Παραθέτουμε λοιπόν αποσπάσματα από κείμενα του Ρώσου κομμουνιστή Σεργκέι Σκορτσόφ, της ουκρανικής οργάνωσης КСРД και μιας ομάδας διεθνιστών από την Κίνα.

* Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ: enlacezapatista.ezln.org.mx

ΡΩΣΙΑ | Για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

KINA | Μοιραζόμαστε την ντροπή

ΟΥΚΡΑΝΙΑ | Τα συμφέροντά μας είναι ασύμβατα με αυτά των Πούτιν, Μπάιντεν και Σία

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!