«Δεν έχουν τροφή. Δεν έχουν φάρμακα. Τώρα, δεν έχουν και ηλεκτρικό. Σύντομα, δεν θα έχουν ούτε Μαδούρο». Αυτό τουίταρε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο λίγα μόλις λεπτά μετά το σαμποτάζ στο υδροηλεκτρικό φράγμα του Γκούρι, το οποίο παράγει το 70% της ενέργειας που καταναλώνει η Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος σε μεγάλο μέρος της χώρας. Το συγκεκριμένο φράγμα είχε σταμπαριστεί ως πιθανός στόχος ήδη από το 2010 σε «μελέτη» της επιχορηγούμενης από την Ουάσιγκτον οργάνωσης CANVAS (Κέντρο Εφαρμοσμένης Μη Βίαιης Δράσης και Στρατηγικής…). Η εν λόγω μελέτη περιέγραφε ένα γενικευμένο μπλακ-άουτ στη Βενεζουέλα ως εξέλιξη ευκταία και ικανή να προωθήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια «όσο καμία δύναμη της αντιπολίτευσης». Στην ίδια ΜΚΟ, που εδρεύει στο Βελιγράδι και εκπαιδεύει «ακτιβιστές της δημοκρατίας», είχε… φοιτήσει πριν λίγα χρόνια και ο σημερινός πραξικοπηματίας Γκουαϊδό!

Οι ΗΠΑ, που καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος τους, κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρουν τον έλεγχο της πλουσιότερης σε αποθέματα πετρελαίου χώρας. Δεν πρόλαβε να αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, και την Τετάρτη σημειώθηκε νέο σαμποτάζ – αυτή τη φορά εξερράγησαν δεξαμενές της δημόσιας εταιρίας PDVSA στο κοίτασμα του Ορινόκο, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο. Οι εργάτες και οι πυροσβέστες κατάφεραν να εμποδίσουν την εξάπλωση της ζημιάς (βλ. φωτογραφία κάτω), αλλά το μήνυμα της Ουάσιγκτον είναι σαφές: δεν θα σταματήσει μέχρι να επιβάλει τα ανδρείκελά της στη Βενεζουέλα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Μαδούρο διέταξε, για δεύτερη φορά, την απέλαση όλων των Αμερικανών διπλωματών – που, σε μια κίνηση πρωτοφανή στα διπλωματικά χρονικά, είχαν αρνηθεί να φύγουν όταν κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό ως «προέδρου». Τώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι θα τους «απεγκλωβίσει», χρησιμοποιώντας κι αυτή την ευκαιρία για να εκτοξεύσει απειλές: «Η παρουσία των διπλωματών μας στο Καράκας είναι πλέον εμπόδιο για την πολιτική που θα ασκήσουμε», δήλωσε ο Πομπέο… Κι επειδή καταλαβαίνει ότι οι ΗΠΑ χάνουν το προπαγανδιστικό παιχνίδι σε διεθνές επίπεδο, έσπευσε να πει ότι για τα βάσανα των Βενεζουελάνων φταίει «η πραγματική ιμπεριαλιστική δύναμη στη Βενεζουέλα, η Κούβα»! «Δεν υπάρχει άλλο κράτος που να προκαλεί τόσο θάνατο όσο αυτό που ελέγχεται από τους κομμουνιστές στην Αβάνα», πρόσθεσε, προκαλώντας γενική θυμηδία στη Λατινική Αμερική.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!