Κάτι παθαίνω κάθε φορά που ακούω κάποιο Ευρωπαίο ή Αμερικάνο αξιωματούχο να μιλάει με επιτηδευμένο στόμφο για τις «αξίες» του πολιτισμού της Δύσης, εγκαλώντας τους απολίτιστους ή τους λιγότερο πολιτισμένους να τις σεβαστούν και να τις υιοθετήσουν. Με ενοχλεί η αφασία και η υπεροψία τους, ιδίως την ώρα που ο υπόνομος του πολιτισμού τους έχει υπερχειλίσει και βρωμάει αφόρητα.

Άκουγα πάλι την κυρία που φέρει τον τίτλο της πρώτης Ευρωπαίας να λέει στους εκπρόσωπους των χωρών των δυτικών Βαλκανίων για τις «αξίες» και την «κοινή ιστορία» που ενώνουν τους μέσα στην Ένωση μ’ αυτούς που είναι απ’ έξω, ενώ τους έχουν στο περίμενε από τότε που οι Γερμανοί και οι άλλοι Νατοϊκοί διαλύσανε τη Γιουγκοσλαβία. Όμως, ποια είναι η «κοινή ιστορία» των Γερμανών, Αυστριακών, Ούγγρων και Ιταλών γειτόνων με τους Βαλκάνιους; Η μόνη «κοινή ιστορία» που γνωρίζουν οι Βαλκάνιοι είναι οι πόλεμοι και οι λεηλασίες που υπέστησαν από την Αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία, από τη γερμανική αυτοκρατορία και τη ναζιστική επιδρομή, την ιταλική κατοχή και μέχρι τις μέρες μας την αμερικανονατοϊκή κηδεμονία. Ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι οι δυτικοί Βαλκάνιοι, τμήμα της οθωμανικής επικράτειας επί αιώνες, με αντιδημοκρατικά μοναρχικά καθεστώτα στη συνέχεια και στο σοσιαλιστικό μπλοκ μέχρι το 1990, ήταν ανέκαθεν τοποθετημένοι από τους δυτικούς σε εχθρικό στρατόπεδο. Απτόητη, και προφανώς ανιστόρητη, η κυρία φον ντερ Λάιεν λέει τα ίδια όπου κι αν βρεθεί, στα Βαλκάνια ή τη Βαλτική.

Αλλά, αυτή τη φορά, η κυρία πρόεδρος πέταξε το κλισέ των «αξιών» ακριβώς τη μέρα που βγήκε το πόρισμα και βούιξαν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τη σεξουαλική κακοποίηση 330.000 παιδιών, κυρίως αγοριών, από τους παπάδες της γαλλικής καθολικής εκκλησίας από το 1950 ως το 2020! Κι έτσι, στα παγκόσμιας εμβέλειας BBC, Deutsche Welle και France24, στα δελτία ειδήσεων, έβλεπα την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι στέλεχος της χριστιανοδημοκρατίας, να μιλάει για τις περίφημες αξίες και, κολλητά, στην επόμενη είδηση να μιλάει ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής που συνέταξε το συγκλονιστικό πόρισμα για τους βιασμούς και τις κάθε είδους σεξουαλικές ανωμαλίες σε βάρος ενός τεράστιου αριθμού μικρών παιδιών από χιλιάδες παπάδες και δεσποτάδες! Καμία συναίσθηση η κυρία πρόεδρος, ό,τι και να συμβαίνει γύρω της.

Ασύλληπτος αριθμός

Αν 330.000 ανήλικα παιδιά που οι γονείς και οι δάσκαλοι έστειλαν στην εκκλησία για να γίνουν καλοί άνθρωποι και να μην πάρουν το κακό δρόμο κακοποιούνταν από τους κληρικούς στη Ρωσία ή το Ιράν , μπορεί να φανταστεί κανείς τι τεράστιος σαματάς θα ξεσηκωνόταν, τι λάσπη θα έπεφτε σ’ αυτή τη χώρα, πόσο θα δυσφημιζόταν η ορθόδοξη ή ισλαμική εκκλησία, πόσο υπόλογη θα ήταν η κυβέρνηση που δεν το απέτρεψε, πόσο διεφθαρμένη η δικαιοσύνη που δεν τιμώρησε αυστηρότατα τους ενόχους, αλλά και πόσο άξιος της τύχης του ο λαός που είναι τόσο αφελής, παθητικός και αδιάφορος για την κακομεταχείριση των παιδιών του από τους ταγούς της ηθικής και εκπροσώπους του θεού επί γης. Επειδή, όμως, οι ενεχόμενοι είναι Ευρωπαίοι, δηλαδή πολίτες με «αξίες», μετά τον θόρυβο λίγων ημερών, όλα θα καταλαγιάσουν και νέες ειδήσεις θα κυριαρχήσουν στα δελτία των καναλιών και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Όπως έγινε με όλους τους προηγούμενους βιασμούς και όλες τις κακοποιήσεις, σεξουαλικές και μη, εκατομμυρίων παιδιών στη Γαλλία, την Αγγλία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Αφρική κ.λπ. που έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια.

Στην Ιρλανδία, δεκάδες χιλιάδες παιδιά κακοποιούνταν συστηματικά επί δεκαετίες στα οικοτροφεία της καθολικής εκκλησίας.

Στην Αγγλία, ο αρχιεπίσκοπος Νίκολς αρνήθηκε να παραιτηθεί όταν η έκθεση της ανεξάρτητης αρχής που ερεύνησε την υπόθεση των σεξουαλικών κακοποιήσεων, αποκάλυψε ότι «μεταξύ 1970 και 2015, η εκκλησία στην Αγγλία και την Ουαλία έλαβε περισσότερες από 900 καταγγελίες, που αφορούσαν περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, εναντίον περισσότερων από 900 ιερέων, μοναχών και εθελοντών. Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών περιλάμβανε περιπτώσεις «αυνανισμού, στοματικού σεξ, κολπικού βιασμού και πρωκτικού βιασμού». Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεύτηκε από «σαδιστικούς ξυλοδαρμούς με σκοπό τη σεξουαλική ικανοποίηση… Ένα παιδί, μεταξύ 11 και 15 ετών, είχε κακοποιηθεί εκατοντάδες φορές από έναν ιερέα. Μετά από κάθε περιστατικό υποχρεωνόταν να εξομολογηθεί και ο υπόλογος ιερέας τού ξεκαθάριζε ότι η θέση της αδερφής του σε μια τοπική ιερατική σχολή εξαρτιόταν από τη συμμόρφωσή του», αναφέρει η έκθεση.» ( εφημ. The Guardian, 10 Νοεμ. 2020)

Παιδόφιλοι

Στην πολυετή έρευνα του δικαστικού συμβουλίου που συγκρότησε η αμερικάνικη κυβέρνηση για τις κακοποιήσεις παιδιών στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας μετά το σκάνδαλο στη Βοστώνη που αποκάλυψε η εφημ. The Boston Globe το 2002, αναφέρεται ότι μόνο στην Πενσιλβάνια, βρήκαν αποδείξεις ότι πάνω από 300 κληρικοί κακοποίησαν σεξουαλικά περισσότερα από 1.000 παιδιά! Εκτιμούν δε ότι στοιχεία για πολλές χιλιάδες άλλα παιδιά καταστράφηκαν. Η έκθεση «καταγράφει φρικτές περιπτώσεις κακοποίησης: ένας ιερέας βίασε στο νοσοκομείο μια νεαρή κοπέλα που μόλις είχε βγάλει τις αμυγδαλές της∙ ένα θύμα δεμένο μαστιγώθηκε με δερμάτινα λουριά από έναν ιερέα∙ σ’ έναν ιερέα επιτράπηκε να παραμείνει στη διακονία, ενώ είχε καταστήσει έγκυο ένα νεαρό κορίτσι και κανόνισε να κάνει έκτρωση… Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε μετά την παραίτηση του αρχιεπισκόπου της Ουάσιγκτον καρδινάλιου Theodore E. McCarrick, που κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών κληρικών και ανηλίκων». (εφημ. The New York Times, 14 Αυγ. 2018)
Στο Κολοράντο, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αποκάλυψε ότι από μια πρώτη έρευνα εντοπίστηκαν 43 καθολικοί κληρικοί που είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά 43 παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα νήπιο πέντε ετών! (εφημ. The Denver Post, 23 Οκτ. 2019)
Στον Καναδά, μόλις σήμερα οι επιζώντες ανακαλύπτουν στους περίγυρους των ιδρυμάτων τους τάφους χιλιάδων κακοποιημένων αιχμάλωτων παιδιών που είχαν απαχθεί από τις οικογένειες των ιθαγενών για να «εκπολιτιστούν» από καθολικούς και προτεστάντες κληρικούς.

Στη Γερμανία, τον περασμένο Ιούνιο, παραιτήθηκε ο καρδινάλιος του Μονάχου Reinhard Marx, για την καταστροφή που προκάλεσαν, όπως είπε, οι κληρικοί και οι επίτροποι κακοποιώντας σεξουαλικά τα παιδάκια στις εκκλησίες, αλλά και για τη συγκάλυψη που έγινε επί δεκαετίες από την καθολική εκκλησία. Τουλάχιστον 1.700 κληρικοί πήραν μέρος σ’ αυτό το όργιο, σύμφωνα με την έκθεση που ο καρδινάλιος της Κολονίας αρνιόταν να δημοσιοποιήσει. Ο παραιτηθείς περιγράφει τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι ιθύνοντες για να καλύπτουν κάθε φορά τα ανομήματα των κληρικών.

Απαλλαγές

Αλλά το σύστημα είναι πανίσχυρο και αμύνεται!
Πέρσι, καταδικάστηκε από γαλλικό δικαστήριο ο αρχιεπίσκοπος της Λυών Philippe Barbarin, για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, αλλά απαλλάχτηκε σε δεύτερο βαθμό με την αιτιολογία ότι δεν έκανε σκόπιμα τη συγκάλυψη των κακοποιήσεων! Ένας από τους προστατευόμενους του κληρικούς, ο Bernard Preynat, καταδικάστηκε μόνο σε πέντε χρόνια φυλακή ενώ παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι επί είκοσι χρόνια συστηματικά κακοποίησε 75 παιδιά!

Και στην Αυστραλία, με ένα πλήρες κατηγορητήριο εκατό σελίδων, καταδικάστηκε από δικαστήριο ενόρκων ο αρχιεπίσκοπος της καθολικής εκκλησίας επειδή συγκάλυπτε επί δεκαετίες τις κακοποιήσεις παιδιών, κάθισε ένα χρόνο στη φυλακή, αλλά απαλλάχτηκε σκανδαλωδώς από το ανώτατο δικαστήριο.

Είναι τόσο μεγάλο και τόσο διαδεδομένο αυτό το έγκλημα, που αναρωτιέσαι πόσο σάπιο μπορεί να είναι αυτό το περίφημο δυτικό μοντέλο και τι σχέση μπορεί να έχει με ορισμένες αρχές που κάποιοι φωτισμένοι άνθρωποι ανακήρυξαν στο παρελθόν σε υπέρτατο αγαθό. Αναρωτιέσαι, επίσης, πόσο εχθρικό είναι πλέον αυτό το καθεστώς, με την ανάλογη κουλτούρα που κυριάρχησε στη Δύση, ενάντια σε κάθε τι που μπορεί αντικειμενικά να θεωρείται αξία, ανθρωπιστική και οικουμενική.

Στον αντίποδα, κυριαρχεί κατά των ανθρώπων και της φύσης, μία κουλτούρα βίας που έχει προ πολλού εξαχθεί σε όλο τον κόσμο. Ή, όπως θα το έλεγε πιο κομψά η κυρία φον ντερ Λάιεν, «οι κοινές μας αξίες»!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!