Έμπνευσή τους ένα νέο σύστημα αξιών που γεννιέται μέσα στην κοινωνία

Με σκοπό να βοηθήσουν όσο μπορούν από τη θέση τους μαθητές που οι οικογένειές τους δεν αντέχουν οικονομικά πρόσθετη διδακτική στήριξη (φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα), σύλλογοι φοιτητών των σχολών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν να παραδίδουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα για μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου. Οργανώθηκαν, δημιούργησαν το δικό τους ιστότοπο (dwreanmathimata.wordpress.com) και ξεκίνησαν να δώσουν σάρκα και οστά στην πρωτοβουλία τους. Τα μαθήματα θα γίνονται στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και όπως λένε οι ίδιοι πρόκειται για μια κίνηση αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας: «Δεν έχει το χαρακτήρα της “βοήθειας του δυνατού προς τον αδύναμο. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα της παραπαιδείας, αντιθέτως θέλουμε να αναδειχθεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί. Πολύ περισσότερο όμως, αυτό που μας εμπνέει, είναι το νέο σύστημα αξιών που γεννιέται, σιγά-σιγά, μέσα στην κοινωνία. Μακριά από το μοντέλο του μαθητή–πελάτη και καθηγητή–παροχέα υπηρεσιών, γεννιέται η οικιοθελής συνεργασία/βοήθεια φοιτητή προς το μαθητή, όπως επίσης φοιτητή προς τον συμφοιτητή του αλλά και μελλοντικά εργαζόμενου προς το συνάδελφό του. Και είναι ενδεικτικό πως σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχουν και φοιτητές άλλων σχολών, ακόμα και καθηγητές σχολείων αλλά και του πολυτεχνείου. Εκείνοι που επιβάλλουν την πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, θέλουν να επιβάλουν και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.
Δεν κατάλαβαν ότι αυτή τη στιγμή οικοδομούνται οι πιο βαθιοί δεσμοί αλληλεγγύης μεταξύ του κόσμου που καταπιέζεται. Από τις πλατείες, τις απεργίες και κάθε συλλογική έκφραση του λαού μέχρι και την πιο μικρή πρωτοβουλία σαν τη δική μας, παίρνουμε θάρρος ότι στο δύσκολο αυτό δρόμο δεν είναι κανένας μόνος του».
Παράλληλα, οι φοιτητές δίνουν στην πρωτοβουλία τους και μία ακόμη διάσταση: αυτήν της αγωνιστικής στάσης. «Εδώ και ένα χρόνο αγωνιζόμαστε στους χώρους των πανεπιστημίων ενάντια στο νέο νόμο της Διαμαντοπούλου γιατί θέλουμε να σπουδάζουμε δωρεάν, να μην πληρώνουμε τα βιβλία μας, να μην είναι η ζωή μας ένα εξεταστικό κάτεργο και να αποκτήσουμε πτυχία με αξία και επαγγελματική κατοχύρωση. Μέσα σε αυτόν τον αγώνα γεννήθηκε και αυτή η πρωτοβουλία. Μέσα στο κίνημα των φοιτητικών και μαθητικών καταλήψεων αναζητήσαμε τρόπους έμπρακτης αλληλεγγύης στην κοινωνία γιατί πιστεύουμε ότι ο δίκαιος αγώνας μας είναι και αγώνας της κοινωνίας».

Για επικοινωνία με την πρωτοβουλία, τηλ. 6970.976906, 6974.228744, 6973.588917 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!