Με την προγραμματισμένη διήμερη κινητοποίηση την περασμένη Κυριακή 21 και Δευτέρα 22 Αυγούστου ξεκίνησαν οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση το οποίο ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Αριστεράς την Τετάρτη 24 Αυγούστου.

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών Ενάντια στο Πανεπιστήμιο του Μνημονίου σε συνεργασία με τη συνέλευση της πλατείας Συντάγματος διοργάνωσε συζήτηση την περασμένη Κυριακή με θέμα «Πανεπιστήμιο για την κοινωνία και όχι για τις επιχειρήσεις».
Η συζήτηση ξεκίνησε κανονικά παρά τα πολιτικά προβλήματα που προκάλεσε μια μικρή ομάδα «ακομμάτιστων» η οποίοι αντιδρούσαν στο «καπέλωμα» της πλατείας και ζητούσαν την «κομματική ταυτότητα» των ομιλητών. Μετά την πρόταση από τους διοργανωτές να ψηφίσουν οι παρευρισκόμενοι αν επιθυμούν να πραγματοποιηθεί η συζήτηση το θέμα έληξε αφού οι ψήφοι όσων «διαμαρτύρονταν» δεν ξεπερνούσαν τις 15-20.
Πάνω από 1.000 άτομα παρακολούθησαν τη συζήτηση της Κυριακής όπου ξεκίνησε μετά την προβολή βίντεο και η οποία συνεχίστηκε τη Δευτέρα με μικρότερη προσέλευση.
Ο Τ.Αλμπάνης, πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το πανεπιστήμιο χωρίς ερευνητική δραστηριότητα εκφυλίζεται σε τριτοβάθμιο λύκειο. Τα τρία σημεία με τα οποία αντιτίθεται η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι η κατάργηση της αυτοδιοίκησης, η διάλυση της βασικής δομής λειτουργίας με την κατάργηση των τμημάτων και η ελλιπής αναφορά της έρευνας.»
Ο Λ.Απέκης, τέως πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ και καθηγητής του Πολυτεχνείου, έκανε λόγο για «πολεμικό σχέδιο που κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Από τη μία επιβάλλουν την πειθάρχηση στους εργαζόμενους, τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές και από την άλλη τους κανόνες αγοράς, την ανταποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Για να επιβληθούν αυτά έχουν ορίσει αυτή τη νέα διοίκηση. Παράλληλα, καταργούν το άσυλο, δηλαδή τη σχέση του πανεπιστημίου με τη μαχόμενη και ζωντανή κοινωνία, και ανοίγουν την πόρτα στις αγορές και τις επιχειρήσεις. Με την υποχρηματοδότηση σπρώχνουν τα πανεπιστήμια στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην επιβολή διδάκτρων.»
Ο Α. Νοταράς, καθηγητής στο Πάντειο, τόνισε πως «πρέπει να “ξύσουμε” την έννοια της αριστείας έτσι όπως περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και διαπνέει όλες τις διατάξεις του για να δούμε ότι μιλά για κέντρα αριστείας, για θύλακες αριστείας, για αριστεία για λίγους.»
Ο Κ. Δουζίνας, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Birkbeck του Λονδίνου και ένας εκ των 902 πανεπιστημιακών από όλο τον κόσμο –μεταξύ των οποίων είναι και οι Chomsky και Zizek– που υπέγραψαν τη δήλωση ενάντια στο σχέδιο νόμου, μέσω επιστολής που απέστειλε εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στην επιστολή του αναφέρει πως «κύρια αιτία των προβλημάτων του ελληνικού πανεπιστημίου δεν είναι οι διδάσκοντες αλλά οι διαδοχικές κυβερνήσεις που το χρησιμοποιούν για τα πελατειακά και κομματικά τους συμφέροντα. Αν θέλει η κυβέρνηση τόσο να εισαγάγει ξένα πρότυπα ας υιοθετήσει τον βασικό τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων του εξωτερικού βάσει του οποίου πρέπει να αντιστοιχεί ένας διδάσκοντας ανά 15-20 φοιτητές.»

Συλλαλητήριο για το θάψιμο του πανεπιστημίου
Την περασμένη Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο από καθηγητές και φοιτητές οι οποίοι αντιδρούν και προαναγγέλλουν πως θα κινηθούν και νομικά για την αντισυνταγματικότητα του νόμου και θα εργαστούν για τη μη εφαρμογή του.
Στο συλλαλητήριο είχαν αποφασίσει να συμμετέχουν επίσης η Διδασκαλική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απηύθυνε χθες και η ΑΔΕΔΥ. Μετά το τέλος της πορείας φοιτητικοί σύλλογοι είχαν προγραμματίσει συνέλευση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, η οποία τελεί τις τελευταίες ημέρες υπό κατάληψη.

Ξένια Πηρούνια

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!