Πώς η διοικήτρια του νοσοκομείου «σπρώχνει» χιλιάδες ευρώ σε ιδιώτες γιατρούς

 

Σκανδαλώδεις αμοιβές γιατρών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Λήμνου αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες, σοκάροντας την τοπική κοινωνία και ολόκληρη τη χώρα. Ένας στρατιωτικός γιατρός, με προφίλ καλού Σαμαρείτη, προκαλεί με την ιδιάζουσα «παροχή υπηρεσιών του» ένα λαό που πλήρωσε ήδη πολύ ακριβά το μνημονιακό σχέδιο της διάλυσης της Δημόσιας Υγείας και της πλήρους αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Σε ιστοσελίδες της Λήμνου δημοσιοποιήθηκαν, αυτές τις μέρες, ορισμένες απίστευτες αποφάσεις της διοικήτριας του Νοσοκομείου της Μύρινας, Ισμήνης Λυμπέρη, που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, σύμφωνα με τις οποίες για Παροχή Υπηρεσιών Υγείας «χορηγήθηκαν» στο στρατιωτικό γιατρό Θωμά Λούκα: 650 ευρώ, για μία μονοήμερη επίσκεψή του στον Άι-Στράτη την Παρασκευή 25 Απριλίου, 650 ευρώ για τρεις ημέρες παροχής των υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Λήμνου (19-21 Απριλίου), 500 ευρώ από το βράδυ της 28ης Απριλίου έως το πρωί της 1ης Μαΐου. Ακόμα, τον Νοέμβριο του 2014 καταβλήθηκαν 3.050 ευρώ στον ίδιο στρατιωτικό γιατρό για τις εφημερίες ενός μήνα, ενώ τον Σεπτέμβριο εκταμιεύτηκαν ακόμη 9.050 ευρώ για παροχή υπηρεσιών δύο γιατρών, εκ των οποίων τα 4.800 ευρώ εισέπραξε πάλι ο Θωμάς Λούκας.

 

Ο γιατρός των αδαών!

Η δημοσιοποίηση του όλου θέματος από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου αποκάλυψε και μια ακόμα παράμετρο που αφορά το γενικότερο προφίλ του στρατιωτικού γιατρού Θωμά Λούκα, ο οποίος εμφανιζόταν τα τελευταία χρόνια να έχει αναπτύξει κοινωνική δράση στο νησί. Έχει προβληθεί πέρυσι από την Εσπρέσο και την εκπομπή του Σρόιτερ ως «λοχαγός των φτωχών» και «σύγχρονος Αϊ-Βασίλης», καθώς δεχόταν δωρεάν, ορισμένα απογεύματα, άπορους ασθενείς στο ιδιωτικό του ιατρείο, για εξετάσεις και συνταγογραφήσεις. Όπως, μάλιστα, ανέφερε σε μια περυσινή ανοιχτή επιστολή του προς τον τότε υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, εκείνος προσωπικά ως στρατιωτικός γιατρός δεσμεύεται από διπλό όρκο: «τον Όρκο του Ιπποκράτη και τον όρκο να υπηρετεί την πατρίδα του που περνάει δύσκολες ώρες». Στην προκειμένη περίπτωση, πράγματι, η πατρίδα δεν ήξερε πώς να ξοδέψει ορισμένα… ευτελή χρηματικά ποσά, όπως ολόκληρο τον μισθό ενός ταγματάρχη, συν τα διάφορα επιδόματα, συν τα μεροκαματάκια των 200 ευρώ από το Νοσοκομείο Λήμνου και ευτυχώς βρέθηκε ο κύριος Λούκας να δώσει λύση και να τη βγάλει από μια τόσο δυσάρεστη θέση.

Όσο για τα 650 ευρώ της μονοήμερης επίσκεψής του στον Αϊ-Στράτη, μπορεί -ποιος ξέρει- να φέρει έξτρα κόσμο στους «ναούς του Ιπποκράτη», από τα εγκεφαλικά που θα πάθουν όλοι εκείνοι που ονειρεύονται αυτό το ποσό έστω και ως μηνιαίο τους μισθό…

 

Βαριές ευθύνες στη Διοίκηση

Στο μεταξύ και λόγω των συσσωρευμένων ελλείψεων του Νοσοκομείου Λήμνου, έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα οι σχέσεις των εργαζομένων με τη διοίκηση της Ισμήνης Λυμπέρη, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της μοναδικής παθολόγου που διέθετε το νοσοκομείο. Όπως αναφέρουν, «κατάφερε με τη σκαιότατη συμπεριφορά της να διαλύσει νευραλγικά Τμήματα του Νοσοκομείου, ανάμεσα στα οποία η Παθολογική Κλινική, στην οποία δεν απέμεινε πλέον κανένας γιατρός. Στη συνέχεια η κ. Λυμπέρη ήρθε σε συμφωνία με στρατιωτικό γιατρό που έχει ειδικότητα παθολόγου, υπηρετεί στο νησί και επιπλέον διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, προκειμένου εκείνος να καλύπτει ορισμένες εφημερίες, τις οποίες θα πληρώνει το Νοσοκομείο. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω γιατρός εισπράττει πλήρη μισθό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας»… και τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «το ποσό με το οποίο αμείφθηκε ο στρατιωτικός γιατρός για εφημερίες ενός μήνα αντιστοιχεί σε μισθούς δύο γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και υπερβαίνει την αμοιβή εφημερίας τεσσάρων γιατρών».

Ο δε πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λήμνου, Δημήτρης Σταυρόπουλος, προσθέτει ότι «η Διοίκηση δεν δέχθηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα στην αγροτική γιατρό, με αποτέλεσμα να μείνει ο Άι-Στράτης χωρίς γιατρό. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι τα πληρώνει όλα αυτά πολλαπλάσια σε ιδιώτες γιατρούς. Καταδικάζουμε τέτοιες μεθόδους και υποστηρίζουμε ότι όλη η Παροχή Υπηρεσιών Υγείας θα πρέπει να γίνεται από τους γιατρούς τού ΕΣΥ και όχι από ιδιώτες γιατρούς».

 

Στη Βουλή το θέμα

Ο βουλευτές Γιάννης Ζερδελής και Αγλαΐα Κυρίτση κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα αυτές τις σκανδαλώδεις αμοιβές ιδιωτών γιατρών στο Νοσοκομείο Λήμνου. Όπως αναφέρουν, «στο Νοσοκομείο Λήμνου η παθολογική κλινική, μετά τις παραιτήσεις των γιατρών που την στελέχωναν, απέμεινε χωρίς μόνιμο και επικουρικό προσωπικό. Οι ανάγκες της κλινικής με απόφαση της διοικήτριας κ. Ισμήνης Λυμπέρη έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες γιατρούς έναντι της αδράς αμοιβής των 200 ευρώ ημερησίως. Το Νοσοκομείο, ωστόσο, εξακολουθεί να μην καλύπτεται ούτε στοιχειωδώς, καθώς οι εν λόγω γιατροί μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στο ιδιωτικό τους ιατρείο, το Νοσοκομείο Λήμνου και άλλες υποχρεώσεις. Ένας μάλιστα εξ αυτών, ως στρατιωτικός, υπηρετεί σε μονάδα της Λήμνου και έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως ιδιώτης γιατρός» και ερωτάται ο υπουργός τι θα πράξει προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λήμνου, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου, δεδομένου ότι ελλείψεις παρουσιάζουν πολλά τμήματα (π.χ. μονάδα τεχνητού νεφρού, λειτουργία αξονικού τομογράφου, αναισθησιολόγοι κ.λπ.), και εάν θα ελεγχθεί η διοικήτρια για τυχόν ευθύνες με το ερωτηματικό της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, όπως ευλόγως γεννάται η υποψία λόγω της σκανδαλώδους αμοιβής των εν λόγω γιατρών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!