Εισπρακτικό μηχανισμό είχε στήσει ο διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης. Του  Απόστολου Κρατημένου.

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότεροι από έξι μήνες για να επέμβει το υπουργείο Υγείας και να σταματήσουν οι παράνομες χρεώσεις σε ασθενείς από το διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης, Αστέρη Φαρμάκη.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης Αστέρης Φαρμάκης, δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν για το επιχείρημά του ότι οι τουρίστες πηγαίνουν στην Πιερία «με πονηρό σκοπό, για να αρρωστήσουν και να εξεταστούν τζάμπα». Δεν κατάφερε, όμως, ο κ. Φαρμάκης να δώσει και πειστικές εξηγήσεις για την τελείως αυθαίρετη απόφασή του να χρεώνει 10 ευρώ τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, που επισκέπτονταν το νοσοκομείο για να κάνουν ακτινογραφία, επειδή έχει χαλάσει το μηχάνημα του ιατρείου του ΙΚΑ.
Τα συνεχή περιστατικά αυθαιρεσίας είχαν  προκαλέσει την αντίδραση και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Με ερώτησή τους στον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές Κριτσωτάκης Μιχάλης και Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία έφεραν το θέμα στη Βουλή και προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Λοβέρδου. Στην ερώτησή τους έθεταν σειρά ερωτημάτων στον υπουργό Υγείας αναφέροντας ότι «σε αδιανόητες ενέργειες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα ο διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης, χωρίς καμία αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου».
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -με τρίμηνη βέβαια καθυστέρηση- «άδειασε» το διοικητή λέγοντας, απλώς, ότι οι χρεώσεις έγιναν «από λάθος».
Είχε προηγηθεί «άδειασμα» από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια η οποία είχε απορρίψει το αίτημα του διοικητή για τις σχετικές χρεώσεις, χωρίς όμως η ΥΠΕ να επιβάλει το πάγωμα της εισπρακτικής πολιτικής στο Νοσοκομείο της Κατερίνης και τα Κέντρα Υγείας της Πιερίας.
Είχαν στήσει δικό τους εισπρακτικό μηχανισμό
Για τους ανασφάλιστους -ντόπιους και ξένους- που πήγαιναν στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Κατερίνης η τιμή ήταν 10 ευρώ, όταν ακόμη και η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αναφέρει «εισιτήριο» 5 ευρώ για τις εφημερίες, ενώ για τους τουρίστες -ντόπιους ή ξένους- το ποσό διπλασιαζόταν στα 20 ευρώ. Το φαρμακερό «πρόστιμο» υπεβλήθη από το διοικητή στους τουρίστες επειδή οι τελευταίοι κάνουν διακοπές στην Πιερία, αρρωσταίνουν και πηγαίνουν στο νοσοκομείο «με πονηρό σκοπό, προσποιούμενοι ότι δεν είναι καλά ώστε να εξεταστούν τζάμπα», όπως έλεγε τότε.
Ο κ. Φαρμάκης είχε προχωρήσει και σε παρεμβάσεις σε επιμέρους εξετάσεις, πάντα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη: Επειδή το ΙΚΑ της περιοχής δεν έχει ακτινολόγο και καθημερινά, όπως είναι λογικό, προκαλούνται ουρές αναμονής στο ακτινολογικό του νοσοκομείου, χρέωνε τους ασθενείς με δέκα ευρώ κάθε ακτινογραφία, όταν το ποσό που δικαιολογεί ο ασφαλιστικός οργανισμός είναι 2,99 ευρώ. Μάλιστα, επέμενε στην είσπραξη συγκεκριμένων χρηματικών ποσών με διακυμάνσεις και ανά κατηγορία πολιτών: για τους ανασφάλιστους και τους αλλοδαπούς το ποσό ανέρχονταν στα 10 ευρώ, ενώ οι τουρίστες έπρεπε να πληρώνουν το ποσό των 20 ευρώ.
Είχε, δε, προχωρήσει και σε αυθαίρετη έκδοση δικών του τιμολογίων διατίμησης ιατρικών πράξεων (ακτινογραφίες για ασφαλισμένους του ΙΚΑ). Παράλληλα, από τον Μάιο, με έγγραφο του στις 2/5/11 προς το διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κατερίνης ενημερώνει πως, ουσιαστικά, θέτει τους ιατρούς σε «καταναγκαστική εργασία», αφού τους καλεί να καλύπτουν με εφημερίες τη Χειρουργική Κλινική ακόμα και αν δεν πληρωθούν!

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι ασθενείς;
Με τη παρέμβαση του υπουργού Υγείας μπορεί να επανήλθε η νομιμότητα στο Νοσοκομείο Κατερίνης, αλλά εκκρεμεί τόσο η δίωξη του διοικητή του νοσοκομείου όσο και η αντίδραση των ασθενών που υποχρεώθηκαν να καταβάλουν ένα ποσό που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι στον Δρόμο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το υπουργείο Υγείας να υποχρεωθεί να επιστρέψει χρήματα σε ασθενείς που παρακρατήθηκαν παράνομα.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!