Περίεργη στάση της Διοίκησης

 

Η κατάσταση που επικρατεί στην περίθαλψη εδώ και χρόνια είναι τραγική, με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές και σε προσωπικό να είναι τεράστιες. Από αυτόν τον κανόνα δε θα μπορούσε να ξεφύγει και ένα νοσοκομείο όπως αυτό του Κιλκίς, που σημειωτέον τα προηγούμενα χρόνια είχε καταταγεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις μέσα στα πρώτα 5 πανελλαδικά, όσον αφορά την επίτευξη των οικονομικών στόχων, δηλαδή την πλήρη απαξίωση και υποχρηματοδότηση.

Μέσα σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί και το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας, καθώς ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό παραμένουν απλήρωτοι για μήνες όσον αφορά το σκέλος της υπερωριακής απασχόλησης. Ενώ λοιπόν τα νοσοκομεία παρέμειναν όρθια μέσα στον Αρμαγεδδώνα που πέρασε από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια χάρη στην πλάτη που έβαλαν οι εργαζόμενοί τους, το κράτος συνέχισε να αντιμετωπίζει το χώρο της Υγείας σαν πειραματόζωο εφαρμογής των πολιτικών καταστροφής.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου σε μια προσπάθεια να δοθεί μια ανάσα στο σύστημα υγείας που βρίσκεται στο παρά πέντε από την απόλυτη κατάρρευση, πήρε την πρωτοβουλία και εξήγγειλε την αποπληρωμή δεδουλευμένων των ετών 2012-2014 μέχρι τις 27 Απριλίου 2015. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων αποπληρώθηκε το σύνολο των οφειλών μέχρι την αναφερόμενη ημερομηνία, στο νοσοκομείο Κιλκίς με ευθύνη της παραμένουσας από το προηγούμενο καθεστώς Διοίκησης και της υπαγόμενης σε αυτήν οικονομικής υπηρεσίας, όχι μόνο δεν αποπληρώθηκε τίποτα, αλλά και το σύνολο που ζητήθηκε από το Υπουργείο ήταν αρκετά μικρότερο από αυτό που πραγματικά οφειλόταν στο προσωπικό. Ένα γεγονός που προκαλεί απορίες για τη στάση και για το γεγονός της θλιβερής αυτής εξαίρεσης πανελλαδικά.

Με αφορμή αυτό και με βάση ότι τίποτα επί του πρακτέου δεν έχει αλλάξει στο νοσοκομείο και με τη νέα κυβέρνηση, καθώς η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση συνεχίζονται μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που κινείται η χώρα (ενδεικτικά επί συνόλου 86 προβλεπόμενων θέσεων ιατρικού προσωπικού , υπηρετούν μόνο 43, δηλαδή οι μισοί, και πολλά τμήματα δεν καλύπτουν εφημεριακά όλα το μήνα και σχεδόν όλα υπολειτουργούν), οι εργαζόμενοι ιατροί ξεκίνησαν κινητοποίηση με επίσχεση εργασίας από το τακτικό ωράριο, καλώντας με καθημερινές παρεμβάσεις το σύνολο του προσωπικού να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα για τη διεκδίκηση του αυτονόητου: την αύξηση της χρηματοδότησης για την περίθαλψη, την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη δωρεάν πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία (το 5ευρω καταργήθηκε μεν, αλλά οι ανασφάλιστοι και τα θύματα της κοινωνικής καταστροφής συνεχίζουν να πληρώνουν για τη νοσηλεία τους), την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας που πετάχτηκε έξω από το ΕΣΥ και την κατάργηση της απαράδεκτης ΕΣΑΝ Α.Ε. και κάθε ιδιωτικοοικονομικού κριτηρίου για το σύστημα υγείας.

Η νέα κυβέρνηση που ακόμα δεν έχει αναιρέσει σχεδόν τίποτα από τον όλο πυρήνα του συστήματος αυτού, οφείλει να προβεί σε άμεση αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, να πετάξει έξω από αυτό όλα τα παράσιτα που συσσωρεύτηκαν αυτά τα χρόνια και να αλλάξει το χαρακτήρα του προς όφελος του λαού. Η υγεία δεν μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση και πολύ σύντομα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είμαστε μπροστά στον ορατό κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα το σύστημα με ολέθριες συνέπειες. Οι εργαζόμενοι απ’ την άλλη δεν πρέπει σε κανένα σημείο να σταματήσουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν ένα ουσιαστικό σύστημα Υγείας, σε άλλη κατεύθυνση, φιλολαϊκή, και να παραμείνουν αταλάντευτοι σε σχέση με τη σύγκρουση και τη ρήξη με κάθε νοοτροπία και αντίληψη του χθες.

 

Παναγιώτης Χρονόπουλος, εργαζόμενος υγειονομικός Γ.Ν. Κιλκίς

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!