“Δυνάμεις του κακού” κυνηγά ο υπουργός Υγείας.
Του Μάριου Διονέλλη.

Με σκηνές από μαφιόζικη ταινία πλαισιώθηκε η επίσκεψη Λοβέρδου στην Κρήτη, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη-ενημέρωση για το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας. Το ξενοδοχείο στην Αμουδάρα, κυριολεκτικά, περικυκλώθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας που προστάτευαν τον υπουργό από τις… ενοχλητικές φωνές των γιατρών των νοσοκομείων του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, των φοιτητών Iατρικής, των κατοίκων της Ιεράπετρας, των συλλόγων εργαζομένων στα νοσοκομεία, των μελών της ΚΟΕ και του ΠΑΜΕ.
Μέσα στην αίθουσα τουλάχιστον 6 προσωπικοί φρουροί με πιστόλια, που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να τα κρύψουν κάτω από τα στενά τους t-shirt, σε μια επίδειξη δύναμης ή μάλλον φόβου μπροστά στη λαϊκή οργή, την οποία είχαν προηγουμένως αποκλείσει πολλά μέτρα μακριά, για να μη φτάσει στα αφτιά του υπουργού.
Οι καλεσμένοι για την ενημέρωση (διοικητές νοσοκομείων, στελέχη της ΔΥΠΕ, δήμαρχοι κ.λπ.) εισέρχονταν στην αίθουσα μόνο με βάση τη λίστα που είχε καταρτίσει το ίδιο το γραφείο του υπουργού, ενώ την τελευταία στιγμή και μετά από πολλές αντιδράσεις επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους, αφού όμως πρώτα έδωσαν τα αναλυτικά στοιχεία της ταυτότητάς τους και του Μέσου που εκπροσωπούν. Και όλα αυτά σε μια «δημόσια ενημέρωση με τους φορείς του τόπου». Τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνεται ο κ. Λοβέρδος. Αξιοσημείωτη, πάντως, ήταν η απορία και των ίδιων των χαμηλόβαθμων αστυνομικών για την έκταση των μέτρων ασφαλείας, ενώ λίγο πριν από την άφιξή του διέρρευσε στα πηγαδάκια η πληροφορία πως μάλλον στο ξενοδοχείο θα έρθει και ο… Ομπάμα. Ο φόβος των κυβερνητικών στελεχών έγινε ακόμα πιο εμφανής όταν ο υπουργός ανέβηκε στο βήμα. Με φρασεολογία που παρέπεμπε σε «σκοτεινούς εχθρούς» και «δυνάμεις του κακού» ο κ. Λοβέρδος έκανε σφοδρή επίθεση σε όσους εκπροσωπούν συμφέροντα που, όπως είπε, «δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στο χώρο της Υγείας και να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους». «Αυτοί είναι οι αμύντορες του κακού και θα ηττηθούν κατά κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε για «εχθρούς της κοινωνίας» και για «υπονομευτές» της προσπάθειάς του να εκσυγχρονίσει τον χώρο της Υγείας.

Συνενώσεις με το ζόρι
Για την ουσία των προτάσεών του ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε τρία βασικά είδη συνενώσεων νοσοκομειακών μονάδων σε όλη τη χώρα, που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση κοινής διοίκησης για τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική ενότητα, τη συγχώνευση ομοειδών μονάδων και κλινικών μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και τη μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας. Ζήτησε από τα στελέχη της τοπικής ΔΥΠΕ να στείλουν γραπτώς τις προτάσεις τους μέχρι τις 5 Ιουνίου, ενώ για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τον οικονομίστικο τρόπο που αντιμετωπίζεται η δημόσια Υγεία, τους ζήτησε στο χαρτί τους να συμπεριλάβουν έναν «αστερίσκο» με τους υπολογισμούς τους για τα χρηματικά ποσά που θα αντιστοιχούν ως «εξοικονόμηση» για κάθε αλλαγή που προτείνουν.

Ξεσηκωμός από την Ιεράπετρα ώς την Κάρυστο
Την ίδια ώρα, η οργή των πολιτών έξω από το ξενοδοχείο φούντωνε με αποτέλεσμα να δεχτούν κατά πρόσωπο χημικά από τα ΜΑΤ που φρουρούσαν το χώρο. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, η Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού και εκατοντάδες πολίτες διαδήλωναν στην κεντρική τους πλατεία για την αυτοτέλεια του νοσοκομείου τους, τοποθετώντας το ομοίωμα μιας τεράστιας βόμβας με την επιγραφή «τρόικα». Από το μεσημέρι της Πέμπτης το δημαρχείο της πόλης τελεί υπό επ’ αόριστον κατάληψη σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπαναχώρηση του δημάρχου ως προς το αίτημα της διοικητικής αυτοτέλειας. Οι συγκεντρωμένοι πολίτες, που με βάρδιες συνεχίζουν την κατάληψη, απαιτούν από το δήμαρχο να μην υπαναχωρήσει στις λογικές της μελέτης Λιαρόπουλου, που προβλέπουν κοινή διοίκηση με το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, την ώρα, μάλιστα, που και ο ίδιος ο Λοβέρδος είπε πως το ζήτημα ίσως χρειάζεται επανεξέταση.
Πολύ μακρύτερα από εκεί, στη γέφυρα της Χαλκίδας, οι κάτοικοι της Καρύστου διαδήλωναν για τη διατήρηση του Νοσοκομείου τους σε ένα νέο κύμα κινητοποιήσεων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Η σύσκεψη υπό τον υπουργό πάντως ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα και με τον Ανδρέα Λοβέρδο να κλείνει με τη φράση «δύναμή μας είναι η αγανάκτηση των πολιτών που ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία…».

Ανεπιθύμητος
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ και Σύλλογοι Εργαζομένων των Νοσοκομείων της Κρήτης, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης και Πολίτες της Ιεράπετρας για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
«Απομονωμένος και πανικόβλητος από την κοινωνική κατακραυγή, ο κ. Λοβέρδος επιχειρεί να επιβάλει με αυταρχισμό και αστυνομοκρατία τα καλοπληρωμένα σχέδια κατεδάφισης της δημόσιας περίθαλψης. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Κρήτης, που πασχίζουν καθημερινά να κρατήσουν όρθιο το ετοιμόρροπο από την εγκατάλειψη χρόνων Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αισθάνονται προσβεβλημένοι και οργισμένοι γι’ αυτή την αντιμετώπιση αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και το δικαίωμα όλων των πολιτών σε δημόσια, δωρεάν περίθαλψη υψηλής ποιότητας.
Κηρύσσουμε τον κ.Λοβέρδο ανεπιθύμητο στα Νοσοκομεία της Κρήτης και απαιτούμε να πάρει πίσω τα απαράδεκτα σχέδια υποβάθμισης των μονάδων Υγείας του νησιού».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!