του Αντώνη Σκλαβενίτη

 

Βράδυ Δευτέρας, ειδήσεις στον Σκάι. Γενικά δεν βλέπω τηλεόραση, η δουλειά μου με αναγκάζει, αλήθεια. Ανάλυση γαλλικών εκλογών σε ένα θέμα που κρατάει κοντά 25 λεπτά.

Λέγανε ότι οι Γάλλοι ψηφίσανε αντισυστημικά και στείλανε Λεπέν-Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Χα! Αντισυστημική η κα Λεπέν (sic), όσο αντισυστημική έχει αποδειχθεί διαχρονικά η ακροδεξιά: ξύλο στους κοινωνικά αδύνατους για να ξεχνιέται ο κόσμος. Αντισυστημικός και ο κ. Μακρόν. Σαφέστατα. Όσο αντισυστημικές είναι οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια και οι αγορές παραγώγων.

Ο Παπαχελάς έλεγε ότι τουλάχιστον αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο: 2ο γύρο με Λεπέν-Μελανσόν αντίπαλους. Ο συντάκτης διεθνών, αναλύοντας τα αποτελέσματα στις μεγάλες πόλεις, είπε επανειλημμένως ότι Μελανσόν ψηφίσανε οι περιοχές που δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα στην παγκοσμιοποίηση.

Μου φάνηκε παρωχημένη η φρασεολογία, ποιος μιλάει για παγκοσμιοποίηση σήμερα; Που τον θυμήθηκαν τον όρο; Μάλλον σε κάνα ξένο ρεπορτάζ, από διεθνή μέσα. Και ακόμη χειρότερα, τι σημαίνει προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση; Μαγκιά τους που δεν έχουν προσαρμοστεί στην παγκοσμιοποίησή σας.

Τι άλλους όρους θα θυμηθούν, θα εφεύρουν ή θα επανανοηματοδοτήσουν για να μας πείσουν για το ορθό των μονόδρομων που μας επιβάλλουν και οι δικοί μας με αριστερό πρόσημο εφαρμόζουν;

Πάλι καλά, πάντως, οι Γάλλοι τη γλύτωσαν. Για σκεφτείτε δεύτερο γύρο με Λεπέν-Μελανσόν. Θα είχαν φρικάρει όλοι οι γραβατωμένοι. Ενώ τώρα, τι κρίμα, δεν πέρασε κανένας επίσημος υποψήφιος των 2 παραδοσιακών μεγάλων δυνάμεων και πέρασαν δύο… αντισυστημικοί υποψήφιοι, αλλά τουλάχιστον ο ένας είναι δικός μας. Και θα πάρει άνετα τον δεύτερο γύρο και θα σωθούμε από τον φασισμό, που πάντα παραμένει επικίνδυνος και προκειμένου να πάρει την εξουσία, θα μπούμε στο δίλημμα και θα ψηφίσουμε οποιονδήποτε άλλον προσφέρει σωτηρία. Ωραία διλήμματα. Με βαθύ νόημα και πολύ ουσία.

Τελικά, οποιοδήποτε δίλημμα σου βάζουν και η εναλλακτική είναι το πιστόλι στον κρόταφο, δεν συμφέρει. Να μην τα προτιμάτε.

Δέστε τους Γάλλους: έχουν ως εναλλακτική την νεοφιλελεύθερη σωτηρία. Με αβέρτα απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κοινωνικό κράτος στην πυρά. Ούτε η πρωτοπόρα η Θάτσερ τέτοιο πρόγραμμα. Τρελός αντισυστημισμός. Αντισυστημική σωτηρία με νεοφιλελέ πρόγραμμα, σα να λέμε…

Ο καλύτερος αντισυστημισμός για το σύστημα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!