Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Στην Πορτογαλία η κατασκευή του δεύτερου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο

Στην Πορτογαλία κατέφθασε στις 19 Οκτωβρίου η πρώτη ανεμογεννήτρια για το δεύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euroactiv.com, η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια θα συνδεθεί τους επόμενους μήνες με δύο επιπλέον πλωτές μονάδες, οι οποίες μέχρι το τέλος του έτους θα παράγουν 25 MW ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος αρκετής για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 60.000 νοικοκυριών.

Πρόκειται για το δεύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στην Ευρώπη και στον κόσμο, μετά τα εγκαίνια του έργου Hywind στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, τον Οκτώβριο του 2017.

Αναφορικά με το εν λόγω έργο, το αιολικό πάρκο ισχύος 30 MW αποτελεί προϊόν κοινοπραξίας της νορβηγικής πετρελαϊκής εταιρείας Statoil και της Masdar Future Energy με έδρα το Άμπου Ντάμπι.

Αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες και βρίσκεται 25 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Πίτερχεντ στην περιοχή του Αμπερντίν στη βόρεια Σκωτία.

Το έργο χρησιμοποιεί την τεχνολογία WindFloat, η οποία επιτρέπει την εγκατάσταση πλατφορμών σε βαθιά νερά, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφθονο αιολικό δυναμικό. Το πρότζεκτ τελεί υπό την αιγίδα της κοινοπραξίας Windplus, η οποία αποτελείται από την EDP Renewables της Πορτογαλίας (54,4%), την ENGIE της Γαλλίας (25%), την ισπανική Repsol (19,4%) και την Principle Power Inc. με έδρα τις ΗΠΑ (1,2%).

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχαν χρηματοδοτική στήριξη, με την τράπεζα EIB να έχει κεντρικό ρόλο.

«Πρόκειται για το πρώτο αιολικό πάρκο που χρηματοδοτείται από τράπεζα. Είναι υπέροχο που προχωράει ένα δεύτερο έργο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Με τις σωστές πολιτικές επιλογές, ο κλάδος θα απογειωθεί την προσεχή 5ετία» ήταν τα πρώτα λόγια του João Metelo, Διευθύνοντα Συμβούλου της Power Principle.

Ο υπεράκτιος αιολικός κλάδος αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η WindEurope αναμένει να τεθούν σε λειτουργία περίπου 350 MW πλωτών αιολικών πάρκων έως το 2021 και επιπλέον 4-5 GW έως το 2030.

Vegan-κρέας: Η σωτηρία του πλανήτη;

Ο βιγκανισμός ήταν πάντα ένα μέσο να προστατευθούν τα ζώα. Ωστόσο, οι λόγοι της διατροφής δίχως ζωικά προϊόντα άλλαξαν. Οι βίγκαν θεωρούν όλο και συχνότερα ότι η κλιματική αλλαγή είναι το βασικό κίνητρό τους για να κόψουν το κρέας.

Με περίπου το 15% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμια κλίμακα να προκαλούνται από τη βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, εμφανίστηκε ένα «νέο τρεντ» βιγκανισμού στο προσκήνιο της κλιματικής κρίσης. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις φυτικών υποκατάστατων ζωικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 31% τα τελευταία δύο χρόνια.

Η αξία της εταιρείας Beyond Meat με έδρα την Καλιφόρνια αυξήθηκε σχεδόν κατά 500% τον περασμένο Μάιο ενώ οι τριμηνιαίες πωλήσεις που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τις περσινές. Ο κ. Πατ Μπράουν, καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής υποκατάστατων κρέατος Impossible Foods, θέλει τα φυτικά υποκατάστατα να καθιερωθούν σε όλες τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις μέχρι το 2035.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στο περιοδικό New Yorker τον φετινό Οκτώβριο, θεωρεί πως πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία να σώσουμε τον πλανήτη από την περιβαλλοντική καταστροφή».

Αλλά είναι αυτές οι υψηλά επεξεργασμένες τροφές και τα φυτικά υποκατάστατα κρεάτων ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων της κτηνοτροφίας και να καταπολεμηθεί η υποβάθμιση της γης;

Μια σειρά από αναφορές, συμπεριλαμβανομένου του IPCC και του John Hopkins Center for a Livable Future, τονίζουν τα οφέλη για τον πλανήτη εφόσον σταματήσει η κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μίας ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σχετικά με τα προϊόντα της εταιρείας Beyond Meat, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα και ο κιμάς που παράγονται μεταξύ άλλων από μπιζέλια, λάδι καρύδας και χυμό παντζάρι εκπέμπουν 90% λιγότερους ρύπους.

Ωστόσο, τέτοιες εναλλακτικές λύσεις για το κρέας εκπέμπουν περίπου πέντε φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις μη επεξεργασμένες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, σύμφωνα με τον Μάρκο Σπρίνγκμαν, περιβαλλοντικό ερευνητή από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται «κάπου ανάμεσα στα ακατέργαστα όσπρια και το κοτόπουλο», λέει αναφερόμενος στις κλιματικές επιπτώσεις των υψηλά επεξεργασμένων υποκατάστατων κρέατος.

Πηγή: DW

Ξενικά ψάρια στην Ελλάδα από την Ερυθρά Θάλασσα

Ο Λαρισαίος ιχθυολόγος Σωτήρης Κυπαρίσσης, ο οποίος είναι ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), επισημαίνει πως στην περιοχή της Μεσογείου έχουν κάνει την εμφάνισή τους όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 280 είδη ξενικών ψαριών από την Ερυθρά θάλασσα.

Αναφορικά με το γεγονός πως ορισμένα από αυτά τα ψάρια είναι τοξικά και δηλητηριώδη, ο κ. Κυπαρίσσης λέει πως το ψάρι που έχει κάνει έντονα την εμφάνισή του στις ελληνικές θάλασσες και είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο είναι ο λεγόμενος λαγοκέφαλος.

«Ο λαγοκέφαλος είναι ένα ψάρι που στο σώμα του έχει μια θανατηφόρα νευροτοξίνη που σκοτώνει» λέει ο ερευνητής. «Επίσης υπάρχουν οι λεγόμενοι “γερμανοί” οι οποίοι μπορεί να τσιμπάνε, όπως το γνωστό σε όλους μας ψάρι “δράκαινα”, αλλά και το λεοντόψαρο το οποίο είναι άκρως εντυπωσιακό ψάρι. Το λεοντόψαρο έχει σε κάθε αγκάθι του τοξίνη πρωτεϊνικής φύσεως που σημαίνει πως αν μαγειρευτεί καταστρέφεται. Το λεοντόψαρο έχει μεγάλη εξάπλωση και αποτελεί είδος προς κατανάλωση. Συνεπώς η διαφορά αυτών των ψαριών από τον λαγοκέφαλο είναι πως μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο».

Σημειώνεται επίσης, πως τους επιστήμονες τους απασχολεί έντονα αν και ποιες αλλαγές μπορεί να δημιουργήσει στο θαλάσσιο περιβάλλον τού Αιγαίου αυτή η «εισβολή» των ξενικών ειδών που παρατηρείται. Για παράδειγμα ο κ. Κυπαρίσσης τονίζει πως υπάρχει στις θάλασσές μας ένα ψάρι που λέγεται φιστουλάρια το οποίο μπήκε πολύ δυναμικά με «εισβολική» συμπεριφορά δημιουργώντας νέα δεδομένα στο περιβάλλον, καθώς τρέφεται με γόνο.

Το Βόρειο Αιγαίο όπου ο ίδιος μελετά, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς η θερμοκρασία των νερών είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να αποτελεί φραγμό για τη διέλευση τέτοιων ψαριών. «Αν δούμε ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους μεγάλες ποσότητες ξενικών ψαριών από την Ερυθρά Θάλασσα στο Βόρειο Αιγαίο, τότε θα θεωρήσουμε ότι κάτι έχει αλλάξει».

Για την προσπάθεια καταγραφής των ξενικών ψαριών ο κ. Κυπαρίσσης αναφέρει πως ο ίδιος συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ώστε να αποτυπωθεί σε έναν έντυπο οδηγό η καταγραφή αυτών των ψαριών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο ίδιος επισημαίνει πως για τους επιστήμονες είναι πολύ σημαντικές οι πληροφορίες που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες, σημειώνοντας πως «το επόμενο διάστημα και με την έκδοση του οδηγού θα καλέσουμε τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς και όποιον άλλον ασχολείται με τη θάλασσα, εφόσον εντοπίζει κάτι άγνωστο, να ενημερώνει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!