Πρόληψη και σχεδιασμός θυσιάστηκαν στο βωμό των μνημονίων.Του Μάριου Διονέλλη

Ανοχύρωτη αποδείχτηκε, για ακόμα μία φορά, η χώρα μπροστά στις καταστροφικές πυρκαγιές και κυριολεκτικά ανίκανη να βάλει τις ανάγκες της πάνω από τις επιταγές των μνημονίων και τις απαιτήσεις των δανειστών. Οι φωτιές του προηγούμενου Σαββατοκύριακου κυρίως σε Ρόδο, Σέριφο και Κρήτη αλλά και σε άλλα μικρότερα μέτωπα κατέδειξαν την ανυπαρξία σχεδιασμού και την ένδεια μέσων πρόληψης και προστασίας.  
Για μία ακόμα χρονιά η συνήθως… ύποπτη περίοδος του τέλους Ιουλίου με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς ανέμους άφησε πίσω της σημάδια καταστροφής, περιουσίες καμένες και πληγές που θα μείνουν ανοιχτές για καιρό. Στην Κρήτη φωνάζουν για τη μόνιμη εγκατάσταση μεγάλου πυροσβεστικού ελικοπτέρου, αφού τα δύο μικρά που σταθμεύουν μόνιμα στο νησί αποδείχτηκαν ανεπαρκή για τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Μεσαράς.
Στη Ρόδο κάνουν λόγο για την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και στη Σέριφο περίμεναν μάταια να φτάσει πυροσβεστικό κλιμάκιο από τη Σύρο, αφού δεν έβρισκε πρόσφορο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, ενώ οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν με βάρκες από τις παραλιακές περιοχές που τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Για «καταστροφή σε ετήσιο σίριαλ» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προτάσσει το συμφέρον των δανειστών από τη χρηματοδότηση πολιτικών πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης και προσθέτει πως «οι δήμοι που εποπτεύθηκαν στενά για τα οικονομικά τους δεν είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν δράσεις πρόληψης για την απομάκρυνση των ξερών χόρτων και κλαδιών και σκουπιδιών από τις παρυφές των δασών». Στις επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με το στυλ της «ομάδας αλήθειας της Ν.Δ.» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, μιλώντας για… γραφικότητα. Καθόλου γραφικές, όμως, δεν είναι οι καταστάσεις που έζησαν οι πολίτες στις φλεγόμενες περιοχές.

Ο απολογισμός
Τουλάχιστον 10 καμένα σπίτια, χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες και μελίσσια μετρά η Σέριφος που χτυπήθηκε από τη φωτιά. Μεταξύ των κτιρίων που κάηκαν είναι και το ιστορικό Διοικητήριο της Μεταλλευτικής Εταιρίας Σερίφου, που για χρόνια εκμεταλλευόταν τα σιδηρομεταλλεύματα του νησιού. Σε ό,τι αφορά τη μετάβαση ενισχύσεων από τη Σύρο, το Λιμενικό δήλωσε αδυναμία να μεταφέρει με πλωτά μέσα τους πυροσβέστες και αναγκάστηκαν να χάσουν αρκετές ώρες περιμένοντας το πλοίο της γραμμής.
Στη Ρόδο, ο απολογισμός της καταστροφής έδειξε τουλάχιστον 50.000 στρέμματα καμένα με τις ευθύνες να αποδίδονται σε έναν απρόσεκτο πολίτη, αξιωματικό του στρατού, που επιχείρησε να κάνει μπάρμπεκιου μέσα στο δάσος και με αέρα άνω των 7 μποφόρ.
Η κυριότερη καταστροφή έγινε στη νότια Ρόδο και μεταξύ άλλων επλήγησαν και εκεί αγροτικές καλλιέργειες. Για το θέμα έγινε ήδη αυτοψία από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων, που όμως όλοι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα αργήσουν…

Στο περίμενε για αποζημιώσεις
Οι αποζημιώσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και στην περιοχή της Μεσαράς και των Αστερουσίων, που μετρούν 16.500 στρέμματα καμένα, με τη φωτιά να έχει φτάσει μέχρι και τα θερμοκήπια των αγροτών καταστρέφοντάς τα σε κάποιες περιπτώσεις ολοσχερώς, μαζί φυσικά με την τρέχουσα σοδειά. Οι αγρότες στα χωριά Αντισκάρι, Πηγαϊδάκια, Πόμπια και Αληθινή ζητούν άμεση αποκατάσταση των εγκαταστάσεων άρδευσης ώστε να μην καταστραφούν και οι εναπομείνασες καλλιέργειες ενώ απαιτούν και πάγωμα δανείων από τις τράπεζες ειδικά για τους νέους αγρότες που ενώ έχουν δανειστεί για να ξεκινήσουν τη δουλειά τους τώρα είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται.
Για όλα αυτά απαιτείται συντονισμός υπουργείων, φορέων και πάσης φύσεως «αρμοδίων». Η πραγματική εικόνα για τις αποζημιώσεις έρχεται από τον Δήμο Βιάννου, που κάηκε πέρυσι. Αν και ο δήμος κηρύχθηκε πυρόπληκτος, αν και δόθηκαν αφειδώς υποσχέσεις για άμεση αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργειών, εντούτοις οι παραγωγοί περιμένουν ακόμα, ένα χρόνο μετά, να δουν το χρώμα του χρήματος…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!