Δύο άπαικτα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

 

Δύο νεανικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη υπό τον ενιαίο τίτλο Σιλωάμ ανεβαίνουν, για πρώτη φορά, στη σκηνή του Θεάτρου Τζένη Καρέζη. Αναφερόμαστε στο μονόπρακτο Κρυφός ήλιος που είχε χαθεί για πολλά χρόνια και ανακαλύφθηκε στην αποθήκη του σπιτιού του συγγραφέα, από τον καθηγητή Γιώργο Πεφάνη και για το έργο Σιλωάμ, τα χειρόγραφα του οποίου βρέθηκαν πρόσφατα από την κόρη του συγγραφέα Κατερίνα Καμπανέλλη.

Στον Κρυφό Ήλιο, έργο ευρύ και πυκνό, με λεπτομερή περιγραφή του χώρου δράσης (κελιού του Μαουτχάουζεν), της κατάστασης και των προσώπων, περιγράφονται με λεπτομέρεια οι ανατριχιαστικές στιγμές στο χιτλερικό Στρατόπεδο Mauthausen οι οποίες και εναλλάσσονται με ψυχολογικά παιχνίδια μεταξύ των κρατουμένων που ψάχνουν ανάμεσά τους τον Προδότη. Με την αναζήτηση του Προδότη ως βασικό μοχλό της δράσης, ο Καμπανέλλης περιγράφει τα πρόσωπά του με αδυναμίες και αρετές, σκοτεινές και φωτεινές στιγμές, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικού εγκλεισμού και μεγάλων διλημμάτων και με κεντρικό ερώτημα όχι το «ποιος», αλλά τα αίτια, το περιεχόμενο και την ηθική βάση των πράξεων του ανθρώπου, όταν αυτός βρίσκεται σε ακραίες καταστάσεις φόβου και απελπισίας.

Στο Σιλωάμ (απεσταλμένος), τέσσερις σκιώδεις τραγικές υπάρξεις, ανώνυμοι (ο Πρώτος, ο Δεύτερος, ο Τρίτος, ο Τέταρτος), δηλαδή κανείς και όλοι, ζουν στην συντέλεια του κόσμου, σε ένα κελί όπου κανείς δεν μπαίνει. Ούτε οι δεσμοφύλακες. Εκεί, στα έσχατα της απελπισίας, καταφεύγει ένας κρατούμενος (ο Νοσοκόμος), για να κερδίσει λίγη ακόμη ζωή. Η απεγνωσμένη αναζήτηση της ελευθερίας συνοδεύεται από ένα ξέσπασμα για τον απόντα Θεό και μια έκρηξη εκδίκησης για την δολοφονική μηχανή.

Την σκηνοθεσία και των μονόπρακτων «υπογράφει» ο Γιώργος Γιανναράκος, τα σκηνικά-κοστούμια η Λαλούλα Χρυσικοπούλου, την μουσική ο Κώστας Μαντζώρος, τους φωτισμούς ο Αργύρης Θέος και επιμέλεια κίνησης ο Δήμος Αμπράζης. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιώργος Γιαννούτσος, Δημήτρης Κανέλλος, Ερρίκος Λίτσης, Ευθύμιος Ξυπολυτάς, Λευτέρης Παπακώστας και Κώστας Φαλελάκης.

 

INFO:

Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα και Τρίτη ώρα 21:15

Χώρος: Θέατρο Τζένη Καρέζη
Ακαδημίας 3, Αθήνα
Tηλ.: 210-3636144

Εισιτήρια: 15 ευρώ, 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητές, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι), 10 ευρώ (ομαδικό-άνω των 20 ατόμων), 8 ευρώ (άνεργοι) 5 ευρώ (ατέλειες).
Προπώληση στα ταμεία του θεάτρου και στο δίκτυο της Viva.gr (Public, Seven Spots, Media Markt, Reload)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!