Οι συναντήσεις Αμερικανών και Ελλήνων ομολόγων σε υψηλό επίπεδο, έχουν έναν… διαχρονικό χαρακτήρα. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ απαιτούν την πλήρη ευθυγράμμιση της Ελλάδας στα σχέδιά τους στην περιοχή. Οι δε Έλληνες αξιωματούχοι κρατούν συνήθως σημειώσεις και απλά ζητούν κάτι παραπάνω για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Αν κανείς πρόβαλε κάποιες ενστάσεις, θυμίζοντας εντάσεις που πράγματι έχουν κατά καιρούς υπάρξει, δεν θα είχε σίγουρα να πει τίποτα για την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα. Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται απαλλαγμένη από κάθε υποψία «αντιαμερικάνικων» προλήψεων. Κι όμως, η πρώτη κυβέρνηση «αριστεράς» θα καταγραφεί μάλλον ως μία από τις πιο φιλοαμερικάνικες των τελευταίων χρόνων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται στην Αθήνα στο τέλος της θητείας του, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις ΗΠΑ στην περιοχή. Αφού λοιπόν διευκρινίστηκε από τον Λευκό Οίκο, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει πολλά για το θέμα του Χρέους, η ατζέντα φαίνεται πλέον αναμενόμενη. Πόλεμος στη Συρία, Κυπριακό, περιορισμός της Ρωσίας, ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στρατιωτικές διευκολύνσεις και βάσεις, δεν μπορεί να λείπουν από το μενού των συζητήσεων.

Η κυβέρνηση, παρά τις «σφαλιάρες», δεν έχει εγκαταλείψει την προσφιλή της τακτική, να νομίζει ότι όλοι θα την βοηθήσουν κάπως, αν φανεί υποτακτική ή αν δείξει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιους από τους «μεγάλους» στις αντιθέσεις που έχουν μεταξύ τους. Δυστυχώς η τακτική αυτή κοστίζει όχι μόνο στην ίδια, αλλά στον ίδιο τον λαό. Και παρά τις δυσκολίες της περιόδου, η δική του αντίθεση στους επικίνδυνους σχεδιασμούς πρέπει να εκφραστεί.

 

Ο Δρόμος θα επανέλθει με περισσότερα για την επίσκεψη Ομπάμα το επόμενο Σάββατο. Δημοσιεύουμε σε αυτό το φύλλο ένα μικρό χρονικό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!