Μετά από μακρά περίοδο ασάφειας και αμφιβολιών, ορίστηκαν την περασμένη Κυριακή οι ημερομηνίες των νέων εκλογών για την Προεδρία της Βολιβίας. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 3 Μαΐου. Αν χρειαστεί δεύτερος, θα γίνει έξι εβδομάδες μετά, στις 14 Ιουνίου. Οι εκλογές θα είναι γενικές· εκτός δηλαδή από Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο, που είναι η ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας, θα επανεκλεγούν και τα δύο νομοθετικά σώματα: Κάτω Βουλή (Κοινοβούλιο) και Γερουσία. Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να έχουν οριστεί έως τις 3 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την οριστική απόφαση του ΑΕΔ, θα μπορούν να πάρουν μέρος όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις προηγούμενες. Απορρίφθηκε δηλαδή το αίτημα να αποκλειστεί από τις εκλογές το MAS-IPSP του Έβο Μοράλες.

Οι αποφάσεις αυτές μοιάζει να κινούνται στη λογική του ασταθούς συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου μεταξύ των κοινωνικών οργανώσεων και της ντε φάκτο κυβέρνησης. Από τη μια μεριά αποφεύχθηκε ο αποκλεισμός του MAS-IPSP, αλλά από την άλλη ξεχειλώθηκε η προεκλογική περίοδο στους έξι μήνες· διάστημα πολύ μεγαλύτερο από τις 120 ημέρες που προέβλεπε ο εκλογικός νόμος, που εγκρίθηκε στις 23 Νοεμβρίου. Η μακρά αυτή περίοδος αφενός παρατείνει στο μέγιστο τη ζωή της ντε φάκτο κυβέρνησης, έτσι ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να να επιβάλει τετελεσμένα σε διάφορους τομείς (διεθνείς σχέσεις, κρατική διοίκηση, δικαιοσύνη, οικονομία κ.λπ.), αφετέρου δίνει χρόνο στο διαιρεμένο αντι-Μοράλες στρατόπεδο να προβάλει όσο γίνεται καλύτερα τους υποψηφίους του – που για την ώρα δεν φαίνεται να έχουν την απαιτούμενη αποδοχή για να εξασφαλίσουν σίγουρα τη νίκη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η μεγάλη περίοδος των έξι εβδομάδων που μεσολαβούν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, η οποία παρέχει άπλετο περιθώριο διαβουλεύσεων μεταξύ του τελικού αντι-Μοράλες υποψήφιου και των υπολοίπων. Εν τω μεταξύ, έντονες είναι οι αντιθέσεις στο MAS-IPSP για το ποιος θα είναι ο κομματικός υποψήφιος. Ο Μοράλες έχει ορίσει πανεθνική συνδιάσκεψη που θα διεξαχθεί στις 19 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα της Αργεντινής (όπου έχουν γίνει δεκτοί ως πολιτικοί πρόσφυγες οι Βολιβιάνοι ηγέτες) και θα λάβει τις αποφάσεις για τις υποψηφιότητες. Το ερώτημα όμως είναι αν θα μετάσχουν πράγματι όλες οι κομματικές και κοινωνικές οργανώσεις που συγκροτούν το MAS-IPSP στη διαδικασία αυτή. Έτσι, παρόλο που και οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σχετική πλειοψηφία του MAS, δεν αποκλείεται να κατέβουν δύο ή και τρεις υποψήφιοι από τον χώρο του κινήματος…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!