Νέος γύρος κινητοποιήσεων από Δευτέρα, ενώ ετοιμάζεται ξανά «απόβαση» στην Αθήνα

 

Με αποκλεισμούς των υποκαταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος σε ηράκλειο και Χανιά συνεχίζουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Κρήτης, ετοιμάζοντας παράλληλα νέα «απόβαση» στην Αθήνα, για την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σχεδιάζουν να αποκλείσουν και τα τελωνεία σε Ηράκλειο και Χανιά αλλά και στους Καλούς Λιμένες (στη νότια Κρήτη) ώστε να μπλοκάρουν συνολικά την τροφοδοσία της αγοράς τόσο με χρήματα όσο και με προϊόντα αλλά και καύσιμα.

Σε ό,τι αφορά την «παρωδία» διαλόγου με τον πρωθυπουργό, τα μέλη της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής δηλώνουν δικαιωμένοι ως προς την επιλογή τους να αρνηθούν οποιαδήποτε συμμετοχή. «Ακούσαμε τον Τσίπρα από τηλεοράσεως να απαγγέλλει μόνο το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα περισσότερο», έλεγε στον Δρόμο ο Μανώλης Πατεράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου από το μπλόκο που είχαν στήσει την προηγούμενη εβδομάδα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής στον βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Μπλόκα παραμένουν και στα Πραιτώρια, στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, αλλά και στα Μεγάλα Χωράφια των Χανίων από αγρότες που συνομιλούν με τα μπλόκα της Νίκαιας και πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Ειδικό πρόβλημα ως προς την κατανομή των επιδοτήσεων αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες, ειδικά όσοι εντάχθηκαν στο σύστημα το 2009, καθώς υφίστανται μεγάλη αδικία στα ποσά που λαμβάνουν. Για το θέμα τους πραγματοποίησαν κινητοποιήσει στο κέντρο του Ηρακλείου, στο κτήριο της Περιφέρειας αλλά και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου όμως βρήκαν κατεβασμένα ρολά και κανέναν για να παραδώσουν το ψήφισμά τους. Αρνητικό είναι το κλίμα από την επομένη του «διαλόγου», εξαιτίας του αποκλεισμού του εκπροσώπου των νέων αγροτών από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με τη δικαιολογία ότι δεν είχε προγραμματιστεί αντίστοιχο ραντεβού για το δικό τους θέμα.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών, κυρίως από την Ιεράπετρα και τα νότια της Κρήτης καθώς τόνοι προϊόντων έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα εξαιτίας των… μπλόκων. Αντιπροσωπεία από την Κρήτη ετοιμάζεται να ανέβει στο μπλόκο του Προμαχώνα για να εξηγήσει στους αγρότες εκεί το μέγεθος του προβλήματος με τα ευπαθή προϊόντα, που αντίθετα με το ρύζι ή το βαμβάκι, πρέπει να καταναλωθούν σε λίγες ημέρες από το κόψιμο.

 

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!