Κλιμακώνεται η ένταση στα μπλόκα όσο παραμένει στο τραπέζι το ασφαλιστικό έκτρωμα

του Μάριου Διονέλλη

 

Σε δεκάδες σημεία σε όλη τη χώρα στήνονται τα αγροτικά μπλόκα ως αντίσταση στο προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους καταργώντας στην πράξη τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, την ώρα που οι θεσμοί ζητούν πλέον ξεκάθαρα μειώσεις στις κύριες συντάξεις και ακόμα πιο «δραστικά» μέτρα. Αντίστοιχα… δραστική είναι και η στάση των αγροτών που δηλώνουν ότι με το νέο ασφαλιστικό υφίστανται μια δεύτερη φορολόγηση και πως δεν πρόκειται να περάσουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

 

Τα μπλόκα

Επίκεντρο των κινητοποιήσεων αποτελούν τα Διόδια των Τεμπών και ο κόμβος της Νίκαιας στη Θεσσαλία με χιλιάδες τρακτέρ να παραμένουν παραταγμένα και να κλείνουν κατά διαστήματα την κυκλοφορία και στα δύο σημεία. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις αγροτικών φορέων για το είδος των κινητοποιήσεων το προσεχές διάστημα, ωστόσο και στα δύο αυτά μπλόκα ο αριθμός των τρακτέρ είναι τόσο μεγάλος που ουσιαστικά η κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων έχει διακοπεί ή διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία.

Παρόμοια η εικόνα και στα διόδια των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη με τον δρόμο να μένει κλειστός για όλο και μεγαλύτερα διαστήματα όσο προχωρούν οι κινητοποιήσεις και η επιμονή της κυβέρνησης στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Στον ακριτικό Έβρο οι κινητοποιήσεις επικεντρώνονται στα τελωνεία των Κήπων και των Καστανέων, τα οποία αποκλείστηκαν για δύο ώρες την Παρασκευή ενώ οι εκπρόσωποι των τοπικών αγροτικών συλλόγων προετοιμάζουν κλιμάκωση, με συνεχείς και όλο και μεγαλύτερους σε διάρκεια αποκλεισμούς.

Τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα σε κεντρικούς κόμβους στο Διδυμότειχο, στην Ξάνθη, στην Καβάλα, στη Δράμα, στις Μικροθήβες Μαγνησίας, στην Ανθήλη Φθιώτιδας, στο Μαυρονέρι του Κιλκίς και στην Αιτωλοακαρνανία ενώ κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στα λιμάνια του Βόλου και της Ηγουμενίτσας. Σημαντική δύναμη αγροτών έχει συγκεντρωθεί και στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, με μεγάλη συμμετοχή των ροδακινοπαραγωγών του Βελβεντού. Στην Πελοπόννησο, μπλόκα έχουν στηθεί στο Κουτσοπόδι Αργολίδας και στον Βλαχιώτη Λακωνίας. Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω μπλόκων είναι το περιστασιακό κλείσιμο των δρόμων και η συνεχώς αυξανόμενη διάρκεια των αποκλεισμών όσο περνούν οι μέρες.

Εκτός από τα μπλόκα οι αγρότες πραγματοποιούν και άλλου τύπου διαμαρτυρίες με διαδηλώσεις όπως στα Ιωάννινα και τη Λαμία, ενώ καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη ΔΟΥ Ναυπλίου και στον ΟΓΑ στο Ηράκλειο.

 

Αυγά στον ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικά στην Κρήτη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε από τα υψηλότερα ποσοστά στις τελευταίες εκλογές, οι κινητοποιήσεις στρέφονται και κατά του κόμματος. Στο Ηράκλειο αγρότες κινήθηκαν εναντίον των γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, πετώντας αυγά και ντομάτες κατά του κτιρίου. Να αναλάβει προσωπικά τις ευθύνες του και ως βουλευτής Ηρακλείου, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής Αγώνα, ενώ οι αγρότες της Κρήτης ετοιμάζονται ακόμα και για νέα «απόβαση», ίσως και με τα τρακτέρ αυτή τη φορά.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το θέμα, καθώς ήδη βουλευτές τονίζουν δημόσια την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη από τη στιγμή που αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!