Χθες τα τρακτέρ παρέλασαν στο Σύνταγμα – Νέα κινητοποίηση σήμερα στις 12.00

 

Σε φάση κορύφωσης βρίσκεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον αγροτικό κόσμο της χώρας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Από τον Προμαχώνα μέχρι την Κρήτη και από τον Έβρο μέχρι τον Πύργο οι αγρότες βρίσκονται, επί εβδομάδες, στους δρόμους. Με διαφορετικές οπτικές και αιτήματα ανά περιοχή, με κοινή αγωνία για το αύριο ασκούν σημαντικές πιέσεις στην κυβέρνηση και επιτείνουν τη φθορά της. Κατά χιλιάδες, από διάφορα μπλόκα ανά την Ελλάδα, συνέρρευσαν στην Αθήνα με σκοπό να στρατοπεδεύσουν στο Σύνταγμα. Συναντήθηκαν με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους της πόλης σε μια διήμερη κινητοποίηση που παίρνει χαρακτηριστικά μαζικού ξεσηκωμού ενάντια στους καταναγκασμούς των μνημονίων και της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στην Πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν, το βράδυ της Παρασκευής, αγρότες από διάφορα μέρη της Ελλάδας μαζί με τα τρακτέρ τους και τα παρέταξαν μπροστά από τη Βουλή. Δεκάδες χιλιάδες αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, συνέρρευσαν στην πλατεία φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και της μεθοδικής εξόντωσής τους. Μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη άναψαν φωτιά, ενώ από νωρίς το απόγευμα έστησαν δεκάδες σκηνές με σκοπό να κατασκηνώσουν εκεί τουλάχιστον για ένα 48ωρο. Νωρίτερα έφτασαν στην Πλατεία Βάθη και παραγωγοί από την Κρήτη όπου σημειώθηκαν επεισόδια με τα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί μπροστά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν ομάδα αγροτών κινήθηκε προς την είσοδο του υπουργείου. Τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ έγιναν και τέσσερις προσαγωγές. Από το πρωί της Παρασκευής αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί στα διάφορα σημεία εισόδου της Αθήνας και προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο των τρακτέρ. Χιλιάδες κόσμος συνέχισε να συρρέει στο Σύνταγμα μέχρι αργά χθες βράδυ, ενώ το νέο κάλεσμα για πανελλαδικό συλλαλητήριο είναι για σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να… διαφημίσει την πρόθεσή της για «ειλικρινή διάλογο», αλλά τα πράγματα δεν φαίνονται πλέον τόσο απλά. Διότι δεν είναι μόνο οι παραπάνω εισφορές και η έξτρα φορολόγηση που δεν αφήνει περιθώρια επιλογών στους αγρότες. Είναι η συνολική επίθεση στον αγροτικό κόσμο, η απώλεια κάθε ελπίδας επιβίωσης των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Είναι η συνεχής υποβάθμιση του σημαντικότερου παραγωγικού πόρου της χώρας, άμεσα σχετιζόμενου με τη διατροφή και με την επιβίωση του πληθυσμού της. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τους αγρότες σε διάλογο, στα όρια που έχουν ήδη καθορίσει οι δανειστές, είναι και πάλι οι δανειστές που μέσω του Τόμσεν του ΔΝΤ προτείνουν ακόμα σκληρότερα μέτρα και μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, την ώρα, μάλιστα, που οι αγρότες ήταν καθ’ οδόν για το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας. Την τορπίλη στον διάλογο δεν τη ρίχνουν οι αγρότες που δεν καταδέχονται να μιλήσουν με τον Τσίπρα. Τη ρίχνει ο Τόμσεν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τη ρίχνει εντέλει ο ίδιος ο Τσίπρας που υλοποιεί αυτές τις πολιτικές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!