Η πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να καταγγείλει και να αποχωρήσει από την Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση νέων αμερικάνικων πυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη στα πλαίσια του σχεδίου της περικύκλωσης της Ρωσίας οδήγησε σε οργισμένη αντίδραση της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Πούτιν, κατά την ετήσια ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι σε αυτήν την περίπτωση όλες οι χώρες που θα φιλοξενήσουν πυραύλους μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς θα βρεθούν στο στόχαστρο των ρώσικων πυραύλων. Το ίδιο θα συμβεί και με τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Με ειρωνικό τρόπο αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα που διαθέτει η ρωσική τεχνολογία, και ιδιαίτερα στο μεγάλο βεληνεκές των ρωσικής κατασκευής πυραύλων, πάνω από 1000 χιλιόμετρα, και την ταχύτητα 9 μαχ που μπορούν να αναπτύξουν.

Για πρώτη φορά ο Βλ. Πούτιν επεκτάθηκε στην προειδοποίησή του, λέγοντας πως η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους σε πλοία και υποβρύχια που θα παραμονεύουν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα, αν η Ουάσινγκτον κάνει κινήσεις για να αναπτύξει μέσου βεληνεκούς όπλα στην Ευρώπη. «Μιλάμε για υποβρύχια ή πλοία επιφανείας. Και μπορούμε να τα βάλουμε, δεδομένης της ταχύτητας και του βεληνεκούς των πυραύλων μας σε ουδέτερα ύδατα. Επιπλέον δεν είναι στάσιμα, κινούνται και θα πρέπει να τα βρουν», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Δήλωσε ακόμα πως η Ρωσία είναι στρατιωτικά έτοιμη για μια κρίση όπως εκείνη των πυραύλων στην δεκαετία του ‘60, και διευκρίνισε πως «αν οι ΗΠΑ είναι αρκετά ανόητες ώστε να θέλουν μια τέτοια κρίση, η χώρα του έχει το πλεονέκτημα στο πρώτο πυρηνικό πλήγμα». Η Ρωσία, συνέχισε, «δεν θέλει μια νέα κούρσα των εξοπλισμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες» και διευκρίνισε για να καταλήξει «πως δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να δράσει, αν η Ουάσινγκτον αναπτύξει νέους πυραύλους στην Ευρώπη».

Αυτή η όλο και πιο συχνή επιστροφή στις λογικές του «πρώτου και αποφασιστικού κτυπήματος» δεν προμηνύουν τίποτα καλό για την ανθρωπότητα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!