Των Δέσπως Κριτσωτάκη και Βάσιας Λέκκα.Στις 13/06/2012 πραγματοποιήθηκε στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο η ημερίδα «Μαρτυρίες από τη ζωή και την εργασία σε νευροψυχιατρικά ιδρύματα της Ελλάδας. Η ιδιαίτερη περίπτωση του Αιγινήτειου Νοσοκομείου», με συμμετοχή κοινωνικών επιστημόνων, γιατρών και εργαζόμενων στο Αιγινήτειο την περίοδο 1955-1979.

Η ημερίδα ανέδειξε τα πολύτιμα εργαλεία της προφορικής ιστορίας και την προσέγγιση των κοινωνικών επιστημών σε αφηγήσεις ασθενών και εργαζομένων και έγινε στο πλαίσιο της έρευνας «Αιγινήτειο Νοσοκομείο, 1904-1979: Ο θεσμός, οι άνθρωποι, η πορεία στο χρόνο», που εκπονείται από τις ιστορικούς Δέσπω Κριτσωτάκη και Βάσια Λέκκα και τους γιατρούς Γιάννη Ευδοκιμίδη (νευρολόγο) και Δημήτρη Πλουμπίδη (ψυχίατρο), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση.
Με δεδομένη την εδραίωση της προφορικής ιστορίας τα τελευταία χρόνια στην ελληνική ιστοριογραφική παραγωγή, η έρευνα στοχεύει στη μελέτη της εμπειρίας των νευρολογικών/ψυχιατρικών διαταραχών, της κλινικής συνάντησης και νοσηλείας, καθώς και των χαρακτηριστικών και της καθημερινότητας των νευροψυχιατρικών ιδρυμάτων μέσα από μαρτυρίες εργαζομένων στο Αιγινήτειο, την περίοδο 1955-1979.
Οι συνεντεύξεις με μέλη του επιστημονικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού θα οδηγήσουν σε μία «από τα κάτω προσέγγιση» του Αιγινήτειου, δίνοντας φωνή σε κάθε έμφυλη, κοινωνική, επαγγελματική ομάδα. Σε μία εξαιρετικά δύσκολη ιστορική συγκυρία σαν τη σημερινή, για την ελληνική κοινωνία γενικότερα και τον τομέα της υγείας ειδικότερα, η παρούσα μελέτη αποκτά, κατά την γνώμη μας, ιδιαίτερη αξία.

* Η Δέσπω Κριτσωτάκη και η Βάσια Λέκκα είναι ιστορικοί

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!