του Ηρόστρατου

 

Μια γιορτή για την προφορική Ιστορία

 

«…Με θορυβεί το ανησυχητικό θέαμα που προσφέρουν η υπερβολή μνήμης εδώ, η υπερβολή λήθης αλλού, για να μην μιλήσω για την επίδραση των αναμνηστικών τελετών και των καταχρήσεων μνήμης – και λήθης. Η ιδέα μιας πολιτικής της ακριβοδίκαιης μνήμης είναι από την άποψη αυτή ένα από τα ομολογημένα θέματα που με απασχολούν ως πολίτη…».

Πολ Ρικέρ, Η μνήμη, η Ιστορία και η λήθη, Εκδόσεις Ίνδικτος

 

Όταν κάποιοι άνθρωποι φεύγουν από κοντά μας, συχνά σκεφτόμαστε όσα δεν συζητήσαμε. Τις μνήμες που χάθηκαν για πάντα στο σκοτεινό λιβάδι της λήθης. Ποτέ δεν ρώτησα τον παππού μου τι έγινε στο Αϊδίνι. Πώς έφυγαν από τη Μικρά Ασία. Μετανιώνω… Ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά. Με επιστημονική γνώση, μόχθο και αγάπη έχουν γίνει κατά κάποιον τρόπο φύλακες της μνήμης. Κι αυτό που κάνουν το μοιράζονται και με άλλους. Κι έτσι καταφέρνουν να διασωθούν ιστορίες, βιώματα, τραγούδια, παραμύθια. Όλος εκείνος ο πλούτος που δεν θα βρούμε σε κανένα βιβλίο.

Με μεγάλη χαρά μάθαμε, λοιπόν, πως αυτές οι ομάδες – που ευτυχώς έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζουν μια μεγάλη γιορτή προφορικής Ιστορίας για την ερχόμενη εβδομάδα.

Δέκα Ομάδες προφορικής Ιστορίας διοργανώνουν αυτή τη γιορτή ώστε να δώσουν την ευκαιρία στην πόλη να μας αφηγηθεί την ιστορία της.

Την Παρασκευή το απόγευμα και ολόκληρο το Σάββατο οι παλαιότερες ομάδες θα μεταφέρουν τις εμπειρίες των αφηγητών τους για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, τα «πολιτικά» (δικτατορία Μεταξά, πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, χούντα, Πολυτεχνείο) αλλά και για τη σημερινή κρίση.

Το μεσημέρι του Σαββάτου θα υπάρξει ένα θεατρικό δρώμενο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τα παιδιά που το απόγευμα της ίδιας μέρας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παλιά παιχνίδια με τη βοήθεια ειδικευμένων παιδαγωγών -και των αφηγητών – και το βραδάκι θα γίνει το σχετικό γλέντι-τσιμπούσι με φαγητά που έφτιαξαν τα μέλη των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας.

Συνοπτικά το Πρόγραμμα

 

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

16:30-17:00 Εναρκτήρια ομιλία: Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός

17:00-18:30 Ιστορίες της πόλης ή ιστορίες για την πόλη

19:00-21:30 Μετακινήσεις και Μεταναστεύσεις: συνέχειες και ασυνέχειες στον αστικό χώρο

 

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

 

10:00-11:30 Κρίση: αφηγήσεις και μεταλλαγές

12:00-14:30 Πολιτικές μνήμες και χαράξεις στην Αθήνα

14:30-15:00 Δρώμενο

Ομάδα Όχι παίζουμε/ UrbanDig, Dourgouti Island Hotel. Ταξίδι στη γειτονιά

16:00-18:30 Παιχνίδια και χαρές στις γειτονιές της Αθήνας

18:30-20:00 Παιχνίδι

20:00: Γλέντι με ζωντανή μουσική και φαγητό

 

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

11:00-15:30 Προοπτικές και συνέχειες της προφορικής ιστορίας: οι εμπειρίες των ΟΠΙ της Αθήνας και όχι μόνο

 

Παράλληλες δράσεις σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης

Προβολή video: Μια πόλη μαγική

Κουίζ Μυστηρίου: Το χαμένο εργόχειρο

Προβολή σε συνεχή ροή ηχογραφημένων και βιντεοσκοπημένων αφηγήσεων, καθώς και φωτογραφικού υλικού

Έκθεση με χάρτες και φωτογραφίες

Παρασκευή 12, Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 & Σόλωνος

Διοργάνωση: Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ)

ΟΠΙΑ (Αθήνας), ΟΠΙΔΟΥ (Δουργουτίου), ΟΠΙΚ (Κυψέλης), ΟΠΙΚΟ (Κολωνακίου)

Συμμετέχουν: ΕΟΜ-ΠΙ (Ερευνητική Ομάδα Μεταπολίτευσης – ΟΠΙ, ΕΚΠΑ),

ΚΕΜΙΠΟ Καισαριανής, ΟΠΙΔΗΧ (Δήμου Χαλανδρίου), ΟΠΙΝΙ (Νέας Ιωνίας)

 

 

 Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας

 

Είχα δει ήδη δουλειά της Ελένης Λαμνάτου σε μια συλλογική έκθεση που προέκυψε μέσα από το Εργαστήρι Φωτογραφίας των πολύ δραστήριων Ηπειρωτών του Χαλανδρίου. Τώρα η φωτογράφος πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα με την ατομική της έκθεση που πραγματοποιείται στο Roomie_b. Τις φωτογραφίες αυτές μπορεί κανείς να τις θεωρήσει ως συνέχεια ή παράλληλη πορεία με το λογοτεχνικό της έργο για το οποίο έχει ήδη τιμηθεί και ως συγγραφέας. Αξίζει και το δικό μας βλέμμα.

Πληροφορίες: Αll Day cafe-bar Roomie_b (Περικλέους 32, Αθήνα, τηλ.: 213-0345795).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου.

 

 

Δημοσιογράφοι και πολιτισμός

Για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας, η νέα κίνηση που δημιουργήθηκε στο χώρο των δημοσιογράφων του περιοδικού Τύπου, οι Εργάτες Τύπου, και διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων στις επερχόμενες εκλογές της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου) είναι η μόνη που δίνει έμφαση στα θέματα πολιτισμού. Με το μπλογκ της έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής. Ζήτησε από συγγραφείς να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα περιοδικά που ονειρεύονται στο μπλογκ της Κίνησης. Η Μαρία Πετρίτση έγραψε χαρακτηριστικά:

«…Ένα ιδανικό περιοδικό, σε οποιαδήποτε εποχή, θα ήταν ένα περιοδικό ενημέρωσης ανεξάρτητο από σπόνσορες που θα επηρέαζαν την ποιότητά του, με συνεργάτες καταρτισμένους και υποδομές. Όποια και αν ήταν η θεματική του, αν την προσέγγιζε με στόχευση την παροχή πληροφορίας και όχι κατά κύριο λόγο το εκδοτικό κέρδος, είναι βέβαιο πως θα έβρισκε την απήχησή του στο αναγνωστικό του κοινό.

Ο πιστός αναγνώστης, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, είναι εκείνος που ταυτίζεται με το έντυπό του, που το θεωρεί κομμάτι της προσωπικότητας και της καθημερινότητάς του και που αντλεί ένα είδος σεβασμού και ικανοποίησης από τις σελίδες του. Ένα αγαπημένο έντυπο έχει προσωπικότητα και ταυτότητα…».

Όλο το κείμενο στο https://ergatestypou.blogspot.gr/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!