Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, και παρά τις σημαντικές πολιτικές αναταράξεις που αυτές σηματοδότησαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο –ίσως μάλιστα για να προκαταλάβουν τις όποιες εξελίξεις– οι επικεφαλής της Δυτικής συμμαχίας επιταχύνουν μια σειρά πρωτοβουλίες και επιδίδονται σε εμπρηστικές κινήσεις που κλιμακώνουν επικίνδυνα το πόλεμο στην Ουκρανία. Δύο σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αυτήν την κατεύθυνση την περασμένη βδομάδα: η σύνοδος των G7 στην Ιταλία, και η διεθνής διάσκεψη για το ουκρανικό στην Ελβετία. Και οι δύο είχαν ως κεντρικό θέμα τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, με παροχή αμέριστης στήριξης στον Ζελένσκι.

Η διεθνής διάσκεψη για την «ειρήνη» στην Ουκρανία δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία, καθώς περίπου οι μισές χώρες που συμμετείχαν (κυρίως μέλη των BRICS+ ή σε επαφή μαζί τους) δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν – το οποίο ούτως ή άλλως ήταν φτωχότερο των επιδιώξεων τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ουκρανίας. Όμως η σύνοδος των G7 ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων κλιμάκωσης. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, συμφωνήθηκε η χορήγηση νέου δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία από τις χώρες μέλη του G7 (που όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ). Για να καλυφθεί η σίγουρη ζημιά, οι 7 ηγέτες των πιο πλούσιων χωρών της Δύσης αποφάσισαν να «αξιοποιηθούν» οι πόροι από τα παγωμένα σε δυτικές τράπεζες περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Η απόφαση αυτή, που ασφαλώς δεν θα μείνει αναπάντητη από τη Ρωσία, δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στην παγκόσμια οικονομία και αναμένεται να κλονίσει σοβαρά την αξιοπιστία του δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος – ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, που σκέφτονται να στραφούν προς τους BRICS προκειμένου μελλοντικά να μην βρεθούν και αυτές σε ανάλογη θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απεξάρτηση των διεθνών οικονομικών συναλλαγών από το δολάριο ενισχύεται παγκόσμια, ενώ φημολογείται ότι και η Σαουδική Αραβία θα καταργήσει την υποχρέωσή της να συναλλάσσεται σε δολάρια για τις πωλήσεις πετρελαίου.

Ξεσκονίζουν και τα πυρηνικά

Η φυγή προς τον πόλεμο που έχει επιλέξει η «συλλογική Δύση» αδιαφορεί πλήρως για τις παγκόσμιες οικονομικές αναταράξεις, πιστεύοντας ότι η κατίσχυσή της στην Ουκρανία θα αμβλύνει τις όποιες σημερινές δυσχέρειες. Στην ίδια λογική κινήθηκαν οι αποφάσεις των Δυτικών σε βάρος και της Κίνας για την αντιμετώπιση των «αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών» της. Έτσι, μετά την απόφαση των ΗΠΑ αρχικά και της Ε.Ε. στη συνέχεια να επιβάλουν δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι G7 αποφάσισαν να πάρουν επιπλέον μέτρα κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βοήθησαν τη Ρωσία να αποκτήσει όπλα κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τις πραγματικές όμως προθέσεις της Δύσης στο πόλεμο της κατά της Ρωσίας αποκάλυψε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Σε πρόσφατες δηλώσεις στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αυξημένη ετοιμότητα των δυτικών πυρηνικών όπλων: «Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι λειτουργικές και πόσες να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις για αυτά τα ζητήματα. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε», είπε στην εφημερίδα.

Ο ίδιος είχε ήδη προτείνει να επιμεριστεί στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ύψους 40 δισ. δολαρίων «για όσο χρόνο χρειαστεί». Αποκάλυψε επίσης ότι περισσότεροι από 500.000 Δυτικοί στρατιώτες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για εμπλοκή στα μέτωπα της Ουκρανίας. Έτσι, μαζί με την προσφορά F16 στο Κίεβο, μαθαίνουμε τώρα από τον Στόλτενμπεργκ ότι «οι Σύμμαχοι προσφέρουν δυνάμεις στη διοίκηση του ΝΑΤΟ σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Σήμερα έχουμε 500.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα σε όλους τους τομείς, σημαντικά περισσότερους από τον στόχο που τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022». Διευκρίνισε πάντως ότι «αυτό δεν πρέπει να θεωρείται κλιμάκωση από τη Ρωσία»! Πώς θα εκληφθεί δηλαδή όλη αυτή η εκμυστήρευση από τη Μόσχα; Ως επίθεση… φιλίας;

Δεν επιτρέπονται πια ούτε ψευδαισθήσεις, ούτε εφησυχασμοί.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!