Τη στιγμή που όλα δείχνουν πως ξεκινά μια νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία, με σφοδρές μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς και με πρώτο σταθμό την ολοκληρωτική κατάληψη της Μαριούπολης, η Δύση δείχνει αποφασισμένη να αυξήσει την εμπλοκή της, οικονομική και στρατιωτική, σε συνδυασμό με τις όλο και ασφυκτικότερες πιέσεις για την αναδιάταξη της διεθνούς σκακιέρας. Έτσι, παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, διεξάγονται και μια σειρά διπλωματικών κινήσεων και συναντήσεων, κυρίως γύρω από το ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, που αφορούν την πίεση χωρών για πλήρη ευθυγράμμιση με τη στρατοπέδευση της Δύσης, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Είτε μέσω πολιτικοοικονομικών πιέσεων είτε μέσα από την πίεση που ασκεί η πολεμική προπαγάνδα σχετικά με όσα συμβαίνουν στις εμπόλεμες ζώνες. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία εντείνει διαρκώς τις προσπάθειές της να αποθαρρύνει τέτοιες συγκλίσεις δια μέσου της επίδειξης στρατιωτικής δύναμης αλλά και των αντίμετρων στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης που αποσκοπούν να αποδείξουν την αντοχή της ρωσικής οικονομίας και άρα τη φθορά της Δύσης από τις ίδιες της τις κυρώσεις.

 

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας, σημαντικό σταθμό αποτέλεσε η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών του G7 για την παροχή οικονομικής στήριξης ύψους 24 δισ. ευρώ. Ενώ έγινε και τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί βασικών κρατών της Δύσης καθώς και σημαντικοί παράγοντες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και η οποία αποφάσισε την περαιτέρω ένταση των οικονομικών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία. Από μεριάς της η Ε.Ε. προχωρά σχετικά με το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας, παρότι αυτή η διαδικασία είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα χρονοβόρα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από την επίσκεψη του Σ. Μισέλ στο Κίεβο τις προηγούμενες ημέρες. Αντίστοιχα, για τη Βρετανία, ο Μπ. Τζόνσον ταξίδεψε στην Ινδία με σκοπό να πείσει τον Μόντι να βάλει τέλος στην ουδετερότητα της δεύτερης απέναντι στη Ρωσία, κάτι που όμως εκτιμάται αρκετά δύσκολο δεδομένων των σχέσεων των δύο χωρών. Αυξημένη και σε στρατιωτικό επίπεδο είναι η εμπλοκή της Δύσης, με την αποστολή οπλισμού από μεριάς ΗΠΑ, Νορβηγίας και Καναδά, με την επισκευή των αρμάτων της Ουκρανίας στην Τσεχία, καθώς και με την παροχή εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ στα ουκρανικά στρατεύματα (στα εδάφη γειτονικών κρατών όμως, καθώς το αντίθετο θα σήμαινε ενεργή εμπλοκή στον πόλεμο), αλλά και την απόφαση του Βελγίου και της Ολλανδίας για την παροχή βαρέων όπλων. Ωστόσο, σημαντικότερη στιγμή σε αυτό το επίπεδο αποτελεί η ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι πραγματοποιείται εκπαίδευση των στρατευμάτων της, εντός των εδαφών της, από ενεργούς Βρετανούς στρατιωτικούς, πράγμα που δεν έχει διαψευστεί μέχρι σήμερα από τις βρετανικές αρχές και που θα μπορούσε να σημάνει ακόμη και την τυπική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

 

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ η Ρωσία προχώρησε στην εντατικοποίηση του πολέμου στα ανατολικά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Ντονμπάς, δίνοντας παράλληλα μια σειρά από τελεσίγραφα στους αμυνόμενους. Ενώ ο βομβαρδισμός του Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, όπου σύμφωνα με τη Ρωσία χτυπήθηκαν αποθήκες όπλων, αποτέλεσε μια στην πράξη προειδοποίηση προς τη Δύση, έπειτα και από προηγούμενες δηλώσεις για τη στοχοποίηση τέτοιων αποστολών. Αντίστοιχα, η δοκιμή διηπειρωτικών πυραύλων αποτελεί μια ακόμη επίδειξη δύναμης και έντασης των πολεμικών απειλών, έπειτα από τις προειδοποιήσεις για την ασφάλεια της Βαλτικής με βάση την πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, η είδηση πως έπειτα από συνάντηση Πούτιν-Σόιγκου αποφασίστηκε ακύρωση της επίθεσης και απλή περικύκλωση του Αζοφστάλ, αποτελεί έναν ελιγμό της Ρωσίας που μπροστά σε μια προαναγγελλόμενη αιματοχυσία, και με την πολιτική πίεση που κάτι τέτοιο συνεπάγεται, αποφάσισε να κινηθεί μέσω μιας συμβατικότερης λύσης. Σε διπλωματικό επίπεδο ανακοινώθηκε η απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Μπ. Τζόνσον, έπειτα από τις τελευταίες κινήσεις του βρετανού πρωθυπουργού και η απέλαση διπλωματών της Ε.Ε. ως απάντηση στις απελάσεις ρώσων διπλωματών που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές κυρώσεις, ο Β. Πούτιν ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και πως η χώρα θα εντείνει την προσπάθεια για αύξηση των συναλλαγών στο εθνικό νόμισμα, ενώ η Κεντρική Ρωσική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα κινηθεί νομικά ενάντια στις υφιστάμενες κυρώσεις.

 

ΠΕΡΑ ΟΜΩΣ από τις κινήσεις των δύο πλευρών, σημαντικό ρόλο παίζει και η πολεμική προπαγάνδα που ασκείται με στόχο την πίεση ενδιάμεσων χωρών να ενταχθούν σε ανελαστικές στρατοπεδεύσεις, αλλά και στην προετοιμασία των κοινωνιών για μια νέα εποχή πολέμων. Είναι χαρακτηριστικό πως έπειτα από τα δημοσιεύματα σχετικά με την Μπούτσα, ο Μακρόν αναγκάστηκε να διακόψει κάθε επαφή με τη Ρωσία, ενώ χώρες όπως η Ινδία πιέζονται να πάρουν θέση. Έτσι, πλάι σε υπαρκτά εγκλήματα πολέμου, υπάρχουν και «φουσκωμένες» ή κατασκευασμένες αναφορές (όπως οι κατηγορίες για χρήση απαγορευμένων όπλων διασποράς σε χωριά της Ουκρανίας που όπως αποκάλυψαν οι Times αφορούν επιχειρήσεις του ουκρανικού και όχι του ρωσικού στρατού) που χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν με σκοπό την παράταση ή την κλιμάκωση του πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι κατηγορίες της Σερβίας προς την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ για τη δημιουργία προβλημάτων στις εθνικές αερογραμμές. Αλλά και το γεγονός ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, για χώρες του ΝΑΤΟ που επιδιώκουν την παράταση του πολέμου, έμειναν αναπάντητες, μιας και η Τουρκία είναι αυτή την περίοδο ένα από τα αγαπημένα παιδιά της Δύσης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!