Συνέντευξη τύπου έδωσε την Τρίτη 13/12 η επιτροπή πολιτών που υποστηρίζει το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλλει οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το περασμένο Ιούλη.

Το σχετικό κείμενο υπογράφουν εκατοντάδες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο Μ. Γλέζος και ο Μ. Θεοδωράκης.

Στη συνέντευξη τύπου, που διεύθυναν οι Ελένη Πορτάλιου και Σία Φωτιάδου, ο δικηγόρος Δ. Μπελαντής τεκμηρίωσε νομικά το δικαίωμα των οκτώ να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, ανεξάρτητα από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, τονίζοντας ότι τόσο το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, που υπογράφηκε το 1960 και είναι σε ισχύ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μ. Γλέζος που απευθυνόμενος στις «όρθιες συνειδήσεις» όσων συμπαραστέκονται στο αίτημα ασύλου επισήμανε την αξία του «ασύλου και του ικέτη» στον ελληνικό πολιτισμό και παράδοση, σημειώνοντας ότι η παράδοση των 8 Τούρκων στο καθεστώς Ερντογάν θα ήταν «παραχώρηση» όχι μόνο θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και του ίδιου του πολιτισμού και των παραδόσεων του ελληνικού λαού.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν ακόμα μέλη του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου, ο συγγραφέας Απ. Δοξιάδης και άλλοι πολίτες που τόνισαν τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες που κρύβουν οι πιέσεις απόρριψης του αιτήματος ασύλου.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=GVsIN8X3tVE
Η υπογραφή του κειμένου συνεχίζεται στην πλατφόρμα Avaaz  ή με αποστολή ονοματοεπώνυμου, ιδιότητας, email και τηλεφώνου στο email: [email protected]
Το κείμενο των υπογραφών και οι πρώτες υπογραφές θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δρόμου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!