Αρχική κοινωνία Νίκη των εργαζομένων κόντρα στα σχέδια της «Η&Μ»

Νίκη των εργαζομένων κόντρα στα σχέδια της «Η&Μ»

Ένα «επιχειρηματικό θαύμα» προσπάθησε να περάσει η εταιρεία ένδυσης «Η&Μ» προσφέροντας μία μαύρη τροποποιητική σύμβαση στους εργαζομένους της. Η «Η&Μ», που σημειωτέον σημειώνει μεγάλη κερδοφορία τα τελευταία χρόνια, θέλησε να εκβιάσει τους υπαλλήλους της για την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, δανειζόμενη τεχνικές των μνημονιακών κυβερνήσεων, με τη μορφή του «κατεπείγοντος».

Εκτέλεση καθηκόντων πέρα από τον ρόλο που έχει συμφωνηθεί στη σύμβαση εργασίας. Μετάθεση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζόμενου και χωρίς κάλυψη εξόδων. Συμφωνημένο επίδομα μετατρέπεται σε «οικειοθελή παροχή» από πλευράς της εταιρείας. Αν δεν τηρηθούν οι όροι της τροποποιητικής σύμβασης, έρχεται η απόλυση χωρίς αποζημίωση. Αυτά τα τέσσερα σημεία ήταν που εξόργισαν τους εργαζόμενους, ενώ κάποιοι υπό το φόβο της απόλυσης έσπευσαν να τα υπογράψουν.

Η πλειοψηφία, όμως, των υπαλλήλων της εταιρείας αρνήθηκαν. Από στόμα σε στόμα διαδόθηκε το συμπέρασμα και δικηγόρων, στους οποίους είχαν απευθυνθεί ατομικά κάποιοι εκ των εργαζομένων, ότι με την υπογραφή αυτής της επαίσχυντης σύμβασης μετατρέπονταν σε υποχείρια της εργοδοσίας χωρίς κανένα δικαίωμα.

Οι κινητοποιήσεις που ακολούθησαν έκαναν τα «κεφάλια» της εταιρείας να αλλάξουν στάση και να μετατρέψουν σε «εθελοντική» την υπογραφή της σύμβασης. Πολλοί απ’ όσους είχαν ήδη υπογράψει ζήτησαν πίσω τις συμβάσεις, ενώ το δεύτερο χτύπημα ήρθε με την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας που ανάγκασε την εταιρεία να αναστείλει την ισχύ της σύμβασης αφού θα έπρεπε να ελεγχθεί. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα μόλις ένας στους δέκα να έχουν υπογράψει στα κεντρικά καταστήματα της Αττικής με ανάλογη εικόνα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Σχόλια

Exit mobile version