Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, αστυνομικός ρεπόρτερ στο Mega και στο Έθνος, μεταδίδει, αναμεταδίδει, ανακοινώνει τα σενάρια της ασφάλειας. Αυτή είναι η δουλειά του, το απέδειξε πολλές φορές στο παρελθόν, ξεσηκώνοντας πολλάκις αντιδράσεις στο εσωτερικό του οργανωμένου δημοσιογραφικού κλάδου. Εξάλλου, το σύνθημα «αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι» συνοδεύει -εδώ και πολύ καιρό- πλειάδα δημοσιογράφων και μένει -στα σοβαρά- αναπάντητο.
Αυτή τη φορά ο Πάνος Σόμπολος απάντησε. Με μια «συγγνώμη» στην ιστοσελίδα του διευθυντή ειδήσεων του Mega www.aixmi.gr και αφού δυο μέρες πριν πέρασε από την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ την άποψη ότι για το φιάσκο της μετάδοσης της ψεύτικης πληροφορίας, ότι η Φαίη Μάγιερ είναι κόρη καταζητούμενης της RAF, φταίει η αστυνομία.

Για «γκάφα ολκής» της αστυνομίας, κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ και επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο για τη «διαρροή». Ουδεμία λεξούλα για την ευθύνη του προέδρου και των άλλων δημοσιογράφων που όχι μόνο δεν ήλεγξαν τη «διαρροή», όχι μόνο την υιοθέτησαν άκριτα αλλά την πασπάλισαν με όλα εκείνα τα αποκρουστικά υλικά του τηλεοπτικού και έντυπου διασκεδαστικού «λόγου» για να τη σερβίρουν πιο θεαματική και πιστευτή στο κοινό.
Η «ατυχία» του προέδρου αυτή τη φορά είναι ότι η μητέρα της Φ. Μάγιερ αφού ρεζίλεψε με τη δημόσια δήλωσή της για την «ψεύτικη» πληροφορία, ασφάλεια και δημοσιογράφους, προειδοποίησε με αγωγές κατά του Mega που μετέδωσε πρώτο την «αποκλειστική» πληροφορία. Η «ατυχία» του Π. Σόμπολου όταν κατέρρευσε το κακοστημένο σενάριο, είναι ότι ήδη από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου τα γερμανικά ΜΜΕ ξεφτίλισαν τους Έλληνες δημοσιογράφους κάνοντας απλώς το αυτονόητο. Ήλεγξαν την πληροφορία και διαπίστωσαν ότι δεν είναι η καταζητούμενη Μπάρμπαρα Μαγιερ η μητέρα της 27χρονης και ότι πρόκειται για απλή συνωνυμία.
Είμαι βέβαιη πως αν δεν υπήρχαν και τα δυο γεγονότα τα οποία λειτουργούν σωρευτικά και αυτή η «διαρροή», το «ψέμα», το κακοστημένο σενάριο θα αποσυρόταν πολύ γρήγορα, αθόρυβα σχεδόν. Ο Π. Σόμπολος, όμως, «αναγκάστηκε» να δώσει εξηγήσεις. «Μια συγγνώμη και μια οφειλόμενη εξήγηση», τιτλοφορείται η παρέμβασή του.
Και τι κάνει στην πραγματικότητα; Ζητά ταπεινά συγγνώμη από τη μητέρα της 27χρονης (οι αγωγές που λέγαμε) και επιχειρεί να αθωώσει την κρατική ασφάλεια. Παραδέχεται, λοιπόν, χωρίς αιδώ πως μεταφέρει τις «ενημερώσεις» της αστυνομίας χωρίς διασταύρωση, χωρίς να κρατήσει καμία επιφύλαξη. Επιρρίπτει και πάλι ευθύνες, στο υπουργείο αυτή τη φορά γιατί δεν παραδέχθηκε το λάθος του «μελό σεναρίου» που μετέδωσε και γιατί δεν είπε πως ήταν «επίσημη» και όχι «άτυπη» ενημέρωση.
Ο πρόεδρος των δημοσιογράφων τα κάνει ακόμη χειρότερα όταν στο όνομα της ευθύνης του υπουργείου και της παραπλάνησής του, αθωώνει πλήρως την ασφάλεια λέγοντας πως «οι αστυνομικοί δεν είχαν δόλο, ό,τι έγινε έγινε από επιπολαιότητα και βιασύνη»! Τα προσχήματα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιχείρησε να σώσει το Εποπτικό όργανο δεοντολογίας που χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός αναφέρει και τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ στους έχοντες ευθύνες.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!