Αρνούνται να συμμετάσχουν στον «ευρωπαϊκό πόλεμο εναντίον των μεταναστών»

 

Οξύνονται οι αντιδράσεις των στρατιωτών και του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που διατάχτηκαν να εργαστούν ως είλωτες προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που προβλέπει ο Στρατός να φτιάξει, να λειτουργήσει και συντονίσει hotspots, μετατρέποντας παράλληλα δύο εγκαταλειμμένα στρατόπεδα σε «κέντρα μετεγκατάστασης μεταναστών».

Φαντάροι, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί αντέδρασαν στην προοπτική να εργάζονται μέσα σε άθλιες συνθήκες, ατελείωτες ώρες, για να στήσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης φυλάκισης-ελέγχου-διαλογής-απέλασης των μεταναστών.

Με πολλή ανθρωπιά και συναίσθηση του πονεμένου, δυστυχισμένου, απελπισμένου συνανθρώπου τους, που έχει περάσει τα μύρια όσα για να γλιτώσει από τους πολέμους και τις επεμβάσεις, έχει θαλασσοπνιγεί, συχνά χάνοντας αγαπημένα του πρόσωπα, για να διεκδικήσει σωτηρία και ένα καλύτερο μέλλον, σκέφτονται πως ό,τι και να κάνουν, όσο ιδρώτα και να χύσουν, δεν μπορεί να φιλοξενηθεί άνθρωπος σε αυτούς τους χώρους. Είτε είναι το μέχρι πρόσφατα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στον Σχιστό, είτε είναι το αντίστοιχο στην περιοχή Σταμάτας-Σίνδου.

Τόσο σε μονάδες της Θεσσαλονίκης, όσο και της Αθήνας, βγήκαν παραπονούμενοι και αρνήθηκαν να προσφέρουν οποιαδήποτε υπηρεσία στα hotspots, τονίζοντας ότι δεν είναι «εχθρός που επιβουλεύεται» ο πρόσφυγας. Οι διοικητές αρχικά απείλησαν ότι θα τους παραπέμψουν στο Στρατοδικείο, εάν αρνηθούν την απόσπασή τους στο στρατόπεδο του Σχιστού, αλλά στη συνέχεια ακύρωσαν τις αποσπάσεις. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο «Σπάρτακος» κάλεσε τους φαντάρους να αρνηθούν την συμμετοχή τους στον ευρωπαϊκό πόλεμο εναντίον των μεταναστών. «Δεν θα γίνουμε εμείς ούτε ως δωρεάν εργατικό δυναμικό, ούτε ως προσωπικό λειτουργίας-φρούρησης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνένοχοι στην εκμετάλλευση-καταπίεση-φυλάκιση-διαλογή προσφύγων-μεταναστών, των ανθρώπων της τάξης μας. Εμείς δηλώνουμε την καθολική άρνησή μας. Καμιά υπηρεσία στα hotspots-στρατόπεδα συγκέντρωσης», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

 

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!